Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η κυβέρνηση εστιάζει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και υποστέλλει μέχρι νεωτέρας την "αντιμνημονιακή" σημαία


Η πρεμιέρα του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη χθες στο Eurogroup πραγματοποιήθηκε εν μέσω της ανησυχίας των εταίρων και δανειστών για παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα, τις οποίες έσπευσε να καθησυχάσει η κυβέρνηση παρά το αλαλούμ των προηγούμενων ημερών.
Της Βίκυς Σαμαρά 
Νέα αυστηρά μηνύματα είχαν στείλει προτού καν αρχίσει η συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Μετά τη λήξη του Eurogroup, ο κ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε επισήμως αυτό που είχε διαμηνυθεί ήδη παρασκηνιακά από την πλευρά των εταίρων και δανειστών στην Αθήνα με τα πρώτα “αντιμνημονιακά” κρούσματα στη νέα κυβέρνηση: Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Το Μαξίμου επιμένει πως οι στόχοι και η ουσία της πολιτικής δεν αλλάζει, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμέρους αλλαγών, με προτεραιότητα στη διόρθωση φορολογικών αδικιών και υπό την εσωτερική πολιτική πίεση. Καθίσταται ωστόσο σαφές πως όσον αφορά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα μικρό περιθώριο ελιγμών υπάρχει και δεν είναι βέβαιον πως υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για ουσιαστικές φορολογικές παρεμβάσεις το Σεπτέμβριο, οι οποίες έτσι κι αλλιώς περνούν μέσα από την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
Ακόμη και η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, για την οποία διαβεβαίωσε χθες ο κ.Χαρδούβελης το Eurogroup, θα περάσει όμως από 40 κύματα. Τα περισσότερα νομοσχέδια δεν είναι έτοιμα και όπου υπάρχουν διαφωνίες υπουργών και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όπως για παράδειγμα για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων κατά 2% και τη “μικρή ΔΕΗ”, το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Το μπρα ντε φερ μεταξύ των “μεταρρυθμιστών” και των “φιλολαϊκών”, το οποίο υποκρύπτει όμως σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες, αναμένεται επομένως να συνεχιστεί και το κατά πόσον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη θα φανεί κατά την επίσκεψη της τρόικας τον Ιούλιο και ποιος θα είναι ο τόνος που θα δώσει το Μαξίμου.
Στην ομάδα των “μεταρρυθμιστών” ανήκει φυσικά σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης (ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο) και Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας (οι σχέσεις του οποίου με τον υφυπουργό του Γεράσιμο Γιακουμάτο δοκιμάστηκαν με την ανακοίνωση του δεύτερου πως η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δε θα εφαρμοστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Το ρόλο των “κοινωνικά ευαίσθητων” έχουν αναλάβει διεκδικώντας υπαναχωρήσεις για εργαζόμενους του τομέα ευθύνης τους οι υπουργοί Υγείας Μάκης Βορίδης, Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.