Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η κυβέρνηση δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές αλλά προετοιμάζεται - Κυκλοφορούν ήδη ημερομηνίες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

Κυκλοφορούν ήδη ημερομηνίες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες:  22 Ιουνίου και 29 Ιουνίου. Σχετική αναφορά έγινε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega από τον Γιάννη Πρετεντέρη, με αφορμή τη δήλωση Βενιζέλου (στον Alpha) ότι αν η Ελιά αποδοκιμαστεί στις κάλπες την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα πάει στον Παπούλια.
Η εξαγγελία αυτή ερμηνεύθηκε ως δέσμευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι την 26η Μαΐου, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την Ελιά, θα δηλώσει ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή και αν αυτή δεν αποδώσει, το πιθανότερο, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Ιούνιο.

 
Δηλαδή, θα γίνουν όλα αμέσως, για να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο το φθινόπωρο όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους αλλά και για να είναι μπει με σκληρό τρόπο το εκλογικό δίλημμα, ίσως και με μια τιμωρητική διάθεση προς τους πολίτες, αφού οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι η πλειοψηφία θέλει εκλογές εδώ και τώρα παρά την αντικυβερνητική της διάθεση.
 
Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρόλο που δεν τις επιθυμεί. Και αυτό προκύπτει από την επιμονή του Ευ. Βενιζέλου να μη μιλάει με αριθμούς. Αποφεύγει πεισματικά να εξηγήσει ποιο θα είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την Ελιά, δείχνοντας έτσι ότι θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα παραμονής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
 
Άλλωστε, στη συνέντευξή του στον Alpha, είπε και κάτι άκρως εντυπωσιακό, ότι τα κανάλια θα αποφασίσουν αν θα έχουμε πολιτική κρίση ή όχι το βράδυ των εκλογών. Είπε, συγκεκριμένα, ότι ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί από όσα θα λένε οι τηλε-σχολιαστές θα προκύψει το πολιτικό συμπέρασμα.
 
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του έχει πάρει πάνω του την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ και τα κάνει όλα για να συσπειρώσει - υπόσχεται, μοιράζει, παίζει με το μεταναστευτικό, καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μοχλό ανωμαλίας.  Η έντασή του φυσικά και δεν δείχνει διάθεση αναχωρητισμού, αλλά το αντίθετό της και αυτό προκύπτει από συνομιλητές του, ότι θέλει να συνεχίσει και ελπίζει.
 
Οι αποκαλύψεις των Financial Times για το «σχέδιο Ζ»μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη δίνουν επιχειρήματα στην κυβέρνηση να διακινήσει τη θεωρία ότι όπως τότε εταίροι και πιστωτές προετοίμαζαν μια τέτοια «λύση» έτσι και τώρα μπορούν να οργανώσουν την άμυνά τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει τέλος στα μνημόνια.
 
«Ευρώ χωρίς μνημόνιο δεν υπάρχει» φώναξε το πρωί στον Σκάι ο Αδ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας τη θλίψη του αν έστω και ένας Έλληνας ψηφίσει τον Α. Τσίπρα «με τις βλακείες που λέει». Κάλεσε μάλιστα έναν ακροατή που διαμαρτυρήθηκε να βγάλει εισιτήριο για την Αργεντινή προκειμένου να δει τι θα πει χρεοκοπία.
 
Υπάρχει, όμως, και άλλος τρόπος σκέψης όπως αυτός του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη ο οποίος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, προσπάθησε να αποδραματοποιήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να το αποσυνδέσει από τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο Κ. Μητσοτάκης είχε και ένα άλλου τύπου μήνυμα για τον Α. Σαμαρά: «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να αλλάξει όνομα. Το όνομα της Νέας Δημοκρατίας είναι συνδεδεμένο με την ιστορία μιας παράταξης η οποία για 40 χρόνια υπήρξε πόλος σταθερότητας για τη χώρα» ανέφερε, διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του από τους σχεδιασμούς για τη «Νέα Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.