Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η κρίση του ευρώ ταρακουνά τη Γερμανία και τη Γαλλία

Φρενάρει η παραγωγή, ιδρώνει η Μέρκελ


Επενδυτική υποχώρηση, αδυναμία προσδοκιών στον πυρήνα
Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW υποχώρησε στη Γερμανία τον Μάιο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Επίσης η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Μάρτιο και οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν τον Απρίλιο. Η κρίση του ευρώ δεν αφήνει αλώβητη τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που αντιμετωπίζει απροθυμία επενδύσεων, καθώς η προσδοκώμενη κερδοφορία θεωρείται μη ικανοποιητική.
Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας (φωτ.Reuters)Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας (φωτ.Reuters)Ο επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW, τον οποίο καταρτίζει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας στο Μάνχαϊμ, με στόχο να προβλέψει τις οικονομικές εξελίξεις έξι μήνες πριν, υποχώρησε στις 33,1 μονάδες, από 43,2 τον Απρίλιο.
Η επιφυλακτικότητα των Γερμανών επενδυτών αντανακλά την ανησυχία τους ότι η βραδεία ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα αφήσει την περιοχή ευάλωτη σε σοκ, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έστειλε την περασμένη Πέμπτη το μήνυμα ότι μπορεί να αυξήσει τη νομισματική στήριξη στις αρχές Ιουνίου.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί το τρέχον τρίμηνο μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα το 2014. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη).
Αδυναμία
Η ευρωζώνη μπορεί να εγκλωβιστεί σε νέο φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού καθώς δύσκολα βγαίνει από τις πιέσεις της ύφεσης, λένε αναλυτές και στελέχη διεθνών οργανισμών.
Ήδη, η γενική διευθύντριά του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναγνωρίζει τον κίνδυνο «παραπλανητικής ασφάλειας» λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων, σε συνέντευξή της στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και παραδέχεται πως: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, παραδείγματος χάριν στην περίπτωση της Ελλάδας», σημειώνοντας πως η κρίση δεν έχει τελειώσει ζητώντας συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» και χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ… αλά Fed.
«θα μπορούσε να καταλήξει σε απογοήτευση», λέει και επισημαίνει ότι η ροή τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να εμποδίζεται, κυρίως στις χώρες υπό κρίση, όπου οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δανειστούν, περισσότερο από ότι στις οικονομικά ισχυρές χώρες του ευρώ.
Η ανάπτυξη είναι αναιμική και σκαλώνει, ενώ υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν πως η κρίση περνά από την περιφέρεια στον πυρήνα του ευρώ. Η Ιταλία βουλιάζει στην ύφεση, με χρέος άνω των 2 τρισ. ευρώ, στο επίπεδο-ρεκόρ του 134,9% του ΑΕΠ. Η Γαλλία χτυπάει καμπανάκια, καθώς πέφτει διαρκώς η βιομηχανική παραγωγή. Ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας μόλις κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο προβλέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς, όπως σημειώνει, επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα. Ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
φωτ:Reutersφωτ:ReutersΑκόμα και τα γερμανικά εργοστάσια φρενάρουν, παρά την ανθεκτικότητα της ηγέτιδας οικονομίας στην Ευρώπη, όταν στην Κίνα που πουλάνε εξοπλισμό, εντείνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση. Με τη βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ενισχύεται κατά 8,7% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για μια άνοδο της τάξης του 8,9%, ενώ κατώτερα των προσδοκιών ήταν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού. Στοιχεία που αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι το Πεκίνο ίσως δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του για ανάπτυξη 7,5% το 2014. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι η Κίνα θα καταγράψει τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990.
Εξασθένηση της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες «αναδυόμενες» οικονομίες, υποδηλώνουν οι σύνθετοι πρόδρομοι δείκτες του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που ανακοινώθηκαν, βαραίνοντας πάνω στην ασταθή πορεία στις περισσότερες «ώριμες» χώρες του ΟΟΣΑ.
Την ίδια ώρα το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία έφτασε στο 15% και αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδίας ενώσεων Paritatische Gesamtverband. Ένας στους επτά ανθρώπους είναι φτωχός ή απειλείται με τη φτώχεια, έχοντας εισόδημα κατώτερο κατά 60% του μέσου εισοδήματος. Το αντιφατικό στοιχείο είναι ότι η αύξηση της φτώχειας συνοδεύεται με μείωση των ποσοστών ανεργίας. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της PG, Ούλριχ Σνάιντερ: «Αυτό αποδεικνύει την αύξηση της απασχόλησης με χαμηλό μισθό, τη μείωση της πλήρους απασχόλησης με κοινωνικές παροχές και την αύξηση της μερικής και επισφαλούς απασχόλησης τα τελευταία δέκα χρόνια».
Ανισορροπίες
Η αδυναμία ιδιωτικών επενδύσεων είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, εντείνοντας τις ανισορροπίες. Οι πραγματικές κεφαλαιακές δαπάνες των γερμανικών εταιρειών έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ της Γερμανίας είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Επίσης μειώνεται απότομα, από 23% τη δεκαετία του 1990 σε λιγότερο από 17% σήμερα. Έρευνα του DIW στο Βερολίνο υπολογίζει ότι «το κενό επενδύσεων στη Γερμανία ετησίως αγγίζει το 3%, ή 80 δισ. ευρώ, μειώνοντας τη δυνητική ανάπτυξη από 1,6% σε 1%».
Ταυτόχρονα, οι συνεχείς αποτυχίες «εξυγίανσης» των τραπεζών παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευρωζώνη και την ΕΕ, παρά τις γιγαντιαίες κρατικές παρεμβάσεις διάσωσης που διόγκωσαν τα δημόσια χρέη.
http://www.enet.gr/ με πληροφορίες ΑΠΕ, Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.