Στις 20 Μαΐου 1941, αρχίζει η μάχη της Κρήτης με την κατά κύματα ρίψη Γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν η αποκαλούμενη Επιχείρηση Ερμής.
Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιχείρηση άρχισε από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών εναντίον του νησιού.
Οι βρετανικές δυνάμεις είχαν αναλάβει την προστασία της Κρήτης από την περίοδο της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου 1940. Ο ιταλικός στρατός αρχικά απωθήθηκε από τους Έλληνες, στην συνέχεια όμως γερμανικές ενισχύσεις ανέτρεψαν τα δεδομένα. Με την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, 57.000 σύμμαχοι στρατιώτες φυγαδεύτηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, εκ των οποίων αρκετοί κατέληξαν στην Κρήτη, οπού ενίσχυσαν την στρατιωτική δύναμη των 14.000 ανδρών.
Τον Μάιο του 1941 η άμυνα της Κρήτης αποτελείτο από περίπου 9.000 Έλληνες: τρία τάγματα της V Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού, (τα οποία είχαν μείνει πίσω όταν η υπόλοιπη μονάδα είχε μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την γερμανική εισβολή), την Κρητική Χωροφυλακή (μια δύναμη με μέγεθος τάγματος), τη Φρουρά Ηρακλείου (τάγμα άμυνας που αποτελούνταν κυρίως από προσωπικό για μεταφορικές και διοικητική μέριμνα) και υπολείμματα του 12ου και του 20ου ελληνικού τμήματος στρατού ( που είχαν καταφύγει στην Κρήτη και είχαν οργανωθεί υπό βρετανική διοίκηση).
Με μια πολεμική επιχείρηση χωρίς προηγούμενο οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, ωστόσο αυτή η επιτυχία τους κόστισε τόσο πολύ με την καταστροφή του επίλεκτου σώματος των αλεξιπτωτιστών, ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας στην διάρκεια του πόλεμου. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Χίτλερ: «Η Κρήτη απέδειξε ότι οι μεγάλες μέρες των αλεξιπτωτιστών τελείωσαν».
Το τεράστιο κόστος της επιχείρησης κατάληψης της Κρήτης για τους Γερμανούς αποτυπώνεται και στα λόγια του Πτέραρχου Φον Στούντεντ, ο οποίο είπε : «Δι εμέ ως διοικητής των Γερμανικών μονάδων αλεξιπτωτιστών που κατέλαβαν την Κρήτη, το όνομα της νήσου αυτής συνδέεται με πικρές αναμνήσεις».
Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχα σθεναρής αντίστασης που προέβαλαν απέναντι στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.