Διασκεδάζει τις εντυπώσεις η Κυβέρνηση υποσχόμενη μειώσεις φόρων. Όχι νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις λέει το ΥΠΟΙΚ. Τι αναφέρει η Έκθεση Αξιολόγησης της τρόικας.
Του Βαγγέλη Δουράκη
Υποσχόμενη μειώσεις φόρων η Κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τις όποιες εντυπώσεις προέκυψαν από την δημοσιοποίηση της Έκθεσης της τρόικα! Επιμένει δε, πως δεν θα υιοθετηθεί τα επόμενα χρόνια νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις. Μέσα στις επόμενες ώρες κατατίθεται στην Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 που θα αποτυπώνει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.
Πέρα από το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών και συντάξεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αισιόδοξο ότι οι στόχοι του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής όχι μόνο θα επιτευχθούν αλλά θα ξεπεραστούν για άλλη μια φορά φέτος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωνε μάλιστα πως «η επίτευξη του εφετινού δημοσιονομικού στόχου και η ένταξη, ακόμη περισσότερο, του "αφανούς" τμήματος της οικονομίας στο "εμφανές" πεδίο της μπορούν να δρομολογήσουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως θα προβλέπεται και από το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολίτικης. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και κοινωνία και υπογράμμισε ότι τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος θα διατεθούν «χωρίς εκπτώσεις». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «υπάρχει πρόσθετη πρόβλεψη για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε μακροχρόνια ανέργους με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2014».
Η προοπτική μείωσης φόρων έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, καθώς όπως αναφέρει και η τελευταία αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής η οποία δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή «Εφόσον επιτευχθεί σταθερή υπεραπόδοση στα έσοδα με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, οι ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα εξετάσουν τη μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».
Στο κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται ακόμα ότι ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015 θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Το προσχέδιό του προβλέπεται να συμφωνηθεί με την τρόικα έως το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «πουθενά δεν προβλέπονται νέοι φόροι ή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» και συμπληρώνει: «Οι προβλέψεις της τρόικας για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων (οι οποίες θα οδηγούσαν τότε σε δημοσιονομικό κενό), αντιμετωπίζονται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με μισθούς και συντάξεις. Και κάτι ακόμη: αυτές οι παρεμβάσεις, εάν χρειάζονταν την πρώτη χρονιά, θα κάλυπταν και τα επόμενα έτη. Συνεπώς δεν αθροίζουν σε 7,7 δισ. ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ το 2017. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας έπειτα από την επαναφορά του κράτους και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα μηδενίσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη. Όπως οι προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν επαληθευθεί τα 2 τελευταία χρόνια, το ίδιο θα γίνει και τώρα».
Οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2015-2018 θα αποτυπώνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα αύριο Τρίτη και να ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου. Το επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ θα «κλειδώνει» τις δαπάνες των προϋπολογισμών της επόμενης τετραετίας στα επίπεδα του 2013.
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.