Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Σύστημα «πάρ’ τα όλα» θέλει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Ένα «καταφύγιο» είχε απομείνει στους οφειλέτες για να μην χάνουν τα σπίτια τους με διαδικασίες εξπρές και αυτό η τρόικα ζητάει να «γκρεμιστεί». 


Γράφει: 
 
Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αναθεωρημένο «μνημόνιο» που αυτή ενσωματώνει κάνει ρητή αναφορά: «Οι προσφορές που κατατίθενται κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών, θα πρέπει να γίνονται δεκτές εφόσον το ύψος τους υπερβαίνει το κόστος της δημοπρασίας και ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών του οφειλέτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ ζητείται και η λήψη μέτρων ώστε στους πλειστηριασμούς να δίδεται όσον το δυνατόν περισσότερη δημοσιότητα.
Το θέμα της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που διέπει και τη διαδικασία εκτέλεσης του πλειστηριασμού έχει ανοίξει εδώ και μήνες ενώ στις αρχές Μαρτίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε προσχέδιο για δημόσια διαβούλευση. Τώρα όμως, όπως διατυπώνεται η σχετική παράγραφος στην έκθεση, φαίνεται να εγείρεται ζήτημα τιμήματος εκτέλεσης του πλειστηριασμού. Με το ισχύον καθεστώς, κατά τον πρώτο και κατά τον δεύτερο γύρο το προσφερόμενο τίμημα (το οποίο κατατίθεται υποχρεωτικά με τραπεζική επιταγή) πρέπει να μην είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. 
Από τη στιγμή όμως που οι αντικειμενικές αξίες είναι μεγαλύτερες των πραγματικών, ουδείς έχει συμφέρον να αγοράσει ακίνητο μέσω του πλειστηριασμού καθώς στην «ελεύθερη αγορά» μπορεί να βρει χαμηλότερο τίμημα. Οι μόνοι πλειστηριασμοί που εκτελούνται αυτή την περίοδο, βρίσκουν σε ρόλο πλειοδότη τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες «χτυπούν» τα ακίνητα διότι γνωρίζουν ότι δεν θα καταβάλλουν τίμημα και ότι απλώς θα προχωρήσουν σε έναν συμψηφισμό του τιμήματος με το ποσό που τους οφείλει ο οφειλέτης (και του οποίου το ακίνητο κατάσχουν).
Αν αλλάξει η «προστασία» της αντικειμενικής αξίας, ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί θα πολλαπλασιαστεί. Μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα, προστασία δεν υπάρχει πλέον. Ο νόμος που ψηφίστηκε προ μηνών, στην πραγματικότητα δεν έχει λειτουργήσει καθώς οι μόνοι που έχουν ζητήσει προστασία είναι 40.000 άτομα (τουλάχιστον τόσες είναι οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί). Ειδικά δε για καταστήματα, εξοχικά και οποιοδήποτε άλλο ακίνητο πλήν κύριας κατοικίας, δεν υπάρχει καμία προστασία. 

http://www.fmvoice.gr/i

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.