- Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και εσωκομματικά.
- Ο ρόλος του... συνυποψηφίου της (!) Δ.Χριστόπουλου στον εξοβελισμό
Πριν απ' την παράθεση του ρεπορτάζ με όλα τα γεγονότα και το χρονικό που οδήγησε στην απόσυρση της Σ. Σαμπιχά κρίνουμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε σχόλιο της Β. Σιούτη στη σελίδα της στο Facebook που μας καλύπτει απόλυτα:
"Πολύ δυσάρεστη έκπληξη προκαλούν τα λεγόμενα του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χριστόπουλου εναντίον της συνυποψηφιας του -γυναίκα και ρομά- Σαμπιχά Σουλειμάν. Δικαιωμά του -απόλυτο- να διαφωνεί. Αλλά να παραδέχεται ότι εργάστηκε εναντίον της συνυποψηφιας του για να αποσυρθεί??
Δεν μπορούσε να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη Σαμπιχά λέει, o Χριστόπουλος. Ωραία. Και τότε γιατί δέχθηκε; Και κυρίως γιατί όταν ανακοινώθηκε το όνομά του μαζί με αυτό της Σαμπιχά, δεν βγήκε να μιλήσει ανοιχτά?? Γιατί δεν βγήκε να πει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκαναν λάθος -και να τους τεκμηριώσει το γιατί- και να τους ζητήσει να την αποσύρουν? Αυτό θα ήταν έντιμο και ηθικό. Το να εργάζεσαι παρασκηνιακά εναντίον του συνυποψηφίου σου και ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις ενός κόμματος (στο οποίο δεν ανήκεις αλλά συνεργάζεσαι), λυπάμαι αλλά δεν είναι.
Βέβαια τα ερωτήματα που προκύπτουν από το κείμενο αυτό είναι πολλά.
Ο κ.Χριστόπουλος υποστηρίζει ότι η μειονότητα είναι "ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα". Δηλαδή ο κ.Χριστόπουλος δεν αναγνωρίζει στους τσιγγάνους και στους πομάκους το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν; Τι είναι αυτό τώρα; Πρέπει υποχρεωτικά να είναι όλοι Τούρκοι; Για να μην επισημάνουμε την -ηθελημένη; - άγνοια για το ρόλο του τουρκικού προξενείου.
Και τα λέω εγώ που πιστεύω ότι η μειονότητα έχει τραβήξει πολλά και πρώτη θα υποστηρίξω κάθε δίκαιο αίτημα για τα δικαιώματα τους και ισονομία και ισοπολιτεία, που πιστεύω στον αυτοπροσδιορισμό και αρνούμαι να αποκαλέσω τον μουφτή που εκλέγουν ως ψευδομουφτή -όπως είναι το πολιτικά ορθό υποτίθεται.
Είμαι αντίθετη σε κάθε είδους εθνικισμό όμως. Δεν καταδικάζω μόνο τον ελληνικό εθνικισμό και κάνω πλάτες στον τουρκικό. Ούτε βαφτίζω διεθνισμό τον τουρκικό εθνικισμό. Κάποιοι έχουν λόγους και συμφέροντα να το κάνουν. Ας το κάνουν. Κι όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης δικαίωμα του να υποστηρίζει τις απόψεις Χριστόπουλου, όπως αφήνει να εννοηθεί ο ίδιος. Είναι οι θέσεις που κυριαρχούν και στη ΔΗΜΑΡ άλλωστε. Να το πει ξεκάθαρα όμως και να κρίνουν και οι πολίτες αν θέλουν να υποστηρίξουν τις θέσεις αυτές. Ξεκάθαρα. "
Ακολουθεί το ρεπορτάζ:
Σε ρόλο απολογούμενου αναμένεται να βρεθεί από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου, μετά από το «αυτογκόλ» που έβαλε!
«Η πέτρα του σκανδάλου»Το «αυτογκόλ» δεν είναι άλλο από την υποψηφιότητα, στο ευρωψηφοδέλτιο, της «ακτιβίστριας των Ρομά» (σύμφωνα με το βιογραφικό της) Σουλεϊμάν Σαμπιχά και την απομάκρυνσή της από αυτό οκτώ ημέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση! Το πρόωρο «τέλος» έγινε γνωστό χθες με λιτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να εξηγεί και τους λόγους που τον υποχρέωσαν να πάρει την απόφαση αυτή.
Πρώτα από όλα, ποια είναι η Σουλεϊμάν Σαμπιχά; Με φανατικούς φίλους στο πλευρό της, αλλά και το ίδιο φανατικούς πολέμιους απέναντί της, αναμένεται να βρεθεί, άθελά της, στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης.
Για τους φίλους της, η βραβευμένη για τη δράση της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, είναι η «ψυχή» του Συλλόγου «Ελπίδα» στο Δροσερό Ξάνθης, όλων εκείνων δηλαδή που αγωνίστηκαν για το διαχωρισμό των Ρομά από εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι».
Το ότι η Σουλεϊμάν Σαμπιχά ήταν το «κόκκινο πανί» για το συγκεκριμένο κομμάτι της μειονότητας μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά δεν είναι μόνον αυτό: οι αντίπαλοί της εν γένει, της προσάπτουν ότι βρέθηκε να συνομιλεί με ακροδεξιούς κύκλους, εντός και εκτός του επίσημου κράτους, επιχειρηματίες που εμφορούνται από αντίστοιχες θέσεις κ.ο.κ.
Ποιος την πρότεινε;
Τελικώς, και χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμη το «πώς» και το «γιατί», ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να προτείνει στην Σουλεϊμάν Σαμπιχά θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, πρόταση που πέρασε και από την έγκριση της Κεντρικής του Επιτροπής. Υπάρχουν άλλωστε και εκείνοι εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εισηγούνται σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα, με βασικό, ίσως, εκπρόσωπο της άποψης αυτής, το διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο Αϋφαντή.
Στο άκουσμα της είδησης, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώθηκε, πρωτοστατούσης της Νομαρχιακής Ξάνθης, που απείλησε με μαζικές παραιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υποψηφιότητα Σαμπιχά δεν αντέδρασαν μόνο οι μειονοτικοί και ο βουλευτής Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν στην πλειοψηφία.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιο, πανεπιστημιακός με γνωστικό αντικείμενο τα μειονοτικά ζητήματα, Δημήτρης Χριστόπουλος, μέσω δήλωσής του προς το xanthipress.gr, δημοσιοποίησε ότι εργάσθηκε με σκοπό την ανάκληση της επίμαχης υποψηφιότητας, λέγοντας ότι «κάποιοι άλλοι (κάποιες εν προκειμένω) [είναι] δούρειοι ίπποι του ενός εθνικισμού στον άλλον».
Επίθεση από Φαήλο κατά Τσίπρα
Στον αντίποδα, μεταξύ εκείνων που την υπερασπίστηκαν ήδη, συγκαταλέγεται ο Φαήλος Κρανιδιώτης που έγραψε, στην εφημερίδα «Δημοκρατία», «ο Αλέξης στη Θράκη σέρνεται σαν σκυλί πίσω από τον αραμπά του προξενείου», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να έχει θέση «αυτή η γενναία γυναίκα» στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Τελικώς, ο κύβος ερρίφθη κατ’ ουσίαν, με πλήρη μυστικότητα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη και την επομένη, ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, με επίσκεψή του στην περιοχή ο γραμματέας της Κεντρ. Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας. Τη θέση της στο ευρωψηφοδέλτιο κατέλαβε ο μειονοτικός και μοριακός βιολόγος στο επάγγελμα, Μεστάν Οσμάν Ουμίζ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει σε μια καλύτερη εκλογική καταγραφή στην περιοχή, αλλά και με ένα «αυτογκόλ» από τα προεκλογικά αποδυτήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.