Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Το πρωτογενές, το δημοσιονομικό και τα υπόλοιπα -τουλάχιστον– 4 πλεονάσματα


Της Δήμητρας Καδδά
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόνεπιχείρησε χθες με δηλώσεις του να λύσει το «γρίφο» των ανακοινώσεων της Eurostat για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2013. Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου 1,5 δισ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή υπολόγιζε η ΕΛΣΤΑΤ, προκαλώντας πανηγυρισμούς από κυβερνητικής πλευράς και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση καθώς η Eurostat  στο δελτίο τύπου της έκανε λόγο για έλλειμμα δημοσιονομικό 23,109 δισ. ευρώ για το 2013.

Η αλήθεια είναι ότι λίγες εβδομάδες πιο πριν, όταν ολοκληρώθηκε η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα η κυβέρνηση  είχε προαναγγείλει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3 δισ. ευρώ. Τελικά, περιορίστηκε -ατύπως- στα 2,5  δισ. ευρώ και μετά στο ήμισυ, στο 1,5 δισ. ευρώ, καθώς περίπου 1 δισ. ευρώ από έσοδα του 2013 υπολογίστηκαν στον φετινό προϋπολογισμό (π.χ. έσοδα από ΕΚΤ) και θα χρηματοδοτήσουν τις παροχές (ΣΗΜ υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αναμενόταν το 2013  στα 811 εκατ. ευρώ και βάσει μνημονίου ήταν μηδενικό).

Πως λοιπόν από το τεράστιο αυτό έλλειμμα που καταγράφει η Eurostat φτάσαμε σε θετικό πρόσημο που επίσης δέχονται οι δανειστές; Η απάντηση είναι σύνθετη λογιστικά και συνδέεται με έναν λαβύρινθο διαφορετικών (με βάση τα κοινοτικά πρότυπα) υπολογισμών των πρωτογενών ή των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων γενικής κυβέρνησης:

1. Πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Είναι το πλεόνασμα χωρίς να προσμετρηθούν οι τόκοι που κάθε χρόνο πληρώνει το κράτος για δάνεια βάσει προϋπολογισμού. Δεν προσμετρούνται σε αυτό  οι δαπάνες υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (σημ. για το 2013 19,27 δισ. ευρώ). Δεν προσμετρώνται και οι δαπάνες για τόκους.

Επίσης, αφαιρούνται οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το 2012 για την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).

Ο ορισμός του μνημονιακού πλεονάσματος πρέπει να πούμε ότι δεν είναι «σταθερός». Προβλέπεται στο Τεχνικό Μνημόνιο του Ιουλίου (ένα από τα τρία βασικά κείμενα του μνημονίου) και είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών. Πολλοί είναι αυτοί που ασκούν κριτική για τις «εξαιρέσεις» που το καθιστούν πολύ πιο «αυστηρό» από το πρωτογενές πλεόνασμα της Eurostat...

2. Πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Eurostat ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2013. Δεν εξαιρεί τα επιπλέον έσοδα των ειδικών όρων του μνημονίου για την αναδρομική μείωση επιτοκίων και για τις αποδόσεις ομολόγων και έτσι είναι υψηλότερο. Οι υπόλοιπες εξαιρέσεις παραμένουν.

3. Δημοσιονομικό Έλλειμμα γενικής κυβέρνησης χωρίς την επίπτωση των τραπεζών 3,837 δισ. ευρώ το 2013. Σε όρους μνημονίου απλά προστίθενται και οι τόκοι. Σε όρους  Eurostat ισχύουν και οι προσθήκες για αναδρομική μείωση επιτοκίων και για τις αποδόσεις ομολόγων. Υπολογίζεται σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή  περιλαμβάνει έσοδα - δαπάνες που καταλογίζονται π.χ. στο 2013 αλλά πληρώνονται ή εισπράττονται τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους ή στους τελευταίους του προηγούμενου έτους.

4. Δημοσιονομικό Έλλειμμα γενικής κυβέρνησης με την επίπτωση των τραπεζών 23,109 δισ. ευρώ για το 2013 (επίπτωση τραπεζών 19,272 δισ. ευρώ).  Η μόνη διαφορά (σημ πολύ μεγάλη για το 2013)  είναι ότι περιλαμβάνει δαπάνες ή έσοδα από τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου. Παλαιά δεν υπήρχε διαχωρισμός για τις τράπεζες αλλά η υπέρογκη στήριξη των τελευταίων ετών οδήγησε σε αυτόν τον διαχωρισμό, σε όλα τα κράτη - μέλη για να φανεί ποιο είναι το «βάρος» που πραγματικά υπάρχει στην οικονομία αφού συνήθως η στήριξη είναι μη επαναλαμβανόμενη. Και πάλι όμως βαραίνει το χρέος...

5.  Πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση. Δεν περιλαμβάνει δοσοληψίες που «χρεώνονται» λογιστικά σε άλλα έτη (πχ ληξιπρόθεσμες οφειλές, έσοδα από ΕΕ αλλά τις ταμειακές ροές στο ευρύ δημόσιο). Ανακοινώνεται κάθε μήνα από το Γενικό Λογιστήριο.

6. Πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση. Ανακοινώνεται κάθε μήνα από το ΥΠΟΙΚ και δεν περιλαμβάνει το ευρύ δημόσιο, δηλαδή Νοσοκομεία, Ταμεία ΔΕΚΟ κλπ τα οποία τα  χρόνια που πέρασαν είχαν και τις πιο μεγάλες αποκλίσεις. Ανάλογο περίπου πρ. πλεόνασμα ανακοινώνει κάθε μήνα και η ΤτΕ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.