Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα - «Πάγωμα» μισθών και συντάξεων έως το 2018

Ορόσημο συνιστά για την κυβέρνηση η εβδομάδα που «τρέχει»: Αφενός αύριο η Eurostat βάζει την «βούλα» της στα νούμερα του πρωτογενούς πλεονάσματος που της παρουσίασε η Αθήνα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους. Και αφετέρου κατατίθεται σε επιτροπή της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ουσιαστικά «παγώνει» έως το 2018 τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, αλλά και τα «κονδύλια» για κοινωνική ασφάλιση!
vouli1
Του Βαγγέλη Δουράκη
Η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος από την Eurostat αύριο 23 Απριλίου συνιστά ένα «στοίχημα» που αναμένει και τυπικά να «κερδίσει» το Μαξίμου: Θα αναγνωριστεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και αυτή η επικύρωση αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξει το μεγάλο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Πριν όμως ξεκινήσει η όποια «κουβέντα» για το ελληνικό χρέος, η Κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας για την περίοδο 2015-2018 αναμένοντας να ξεπεράσει και αυτό τον «σκόπελο»: Αν και δεν περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα στο σχέδιο ουσιαστικά αποτυπώνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει «πάγωμα» των δαπανών, μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και των κονδυλίων που δίνει ο προϋπολογισμός για την κοινωνική ασφάλιση για τα επόμενα χρόνια έως το 2018.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να κινείται τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέσα σε έναν «κλειστό προϋπολογισμό», με «κλειδωμένα» τα κονδύλια για κάθε τομέα δραστηριότητας του κράτους στα επίπεδα του 2013 αλλά κυρίως για αυτά των μισθών και των συντάξεων που απορροφούν σχεδόν τα δύο τρίτα των πόρων του προϋπολογισμού.
Ανοιχτή πληγή παραμένει το Ασφαλιστικό, καθώς η υψηλή ανεργία, η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τα μεγάλα χρέη που έχουν σωρευτεί στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης απειλούν εκ νέου τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπονται το «πάγωμα» των επιχορηγήσεων για συντάξεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στα 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο ως και το 2018, η σταθεροποίηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας στα 3 δισ. ευρώ ετησίως και η μείωση των επιχορηγήσεων προς τον ΟΑΕΔ στα 0,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Πέραν του αυστηρού ελέγχου των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης στο αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να κλειδώσουν στο επίπεδο του 2013 τα ανώτατα όρια δαπανών - οροφές - στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας ως το 2018, καθώς και να αναλάβουν συμψηφιστικές δράσεις στην περίπτωση που υλοποιηθούν τυχόν πρόσθετες δικαστικές αποφάσεις που θα προκύψουν σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια και τις εισφορές στα ακίνητα».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι εμφανές πως και οι δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο παγώνουν ως το 2018 και αυξήσεις μπορεί να υπάρξουν μόνο σε δύο περιπτώσεις:
'Η να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ή να υπάρξουν αυξομειώσεις αποδοχών μέσα στον ίδιο κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.