Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Απορρίπτουν την λιτότητα των Βρυξελλών τα νέα "γουρουνάκια"


«Τακτοποιείστε τα του οίκου σας» λένε Γαλλία και Ιταλία 
 
Απορρίπτουν η Γαλλία και η Ιταλία επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μετά το «καμπανάκι» που χτύπησε η Κομισιόν για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους και την ανταγωνιστικότητα των δύο οικονομιών. Δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα διαμηνύει το Παρίσι υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες των Βρυξελλών ενώ και η Ρώμη αντιδρά θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη διαρθρωτικών μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε «ενισχυμένη επιτήρηση για τη Γαλλία ενώ για την Ιταλία επισήμανε δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε, σύμφωνα με τη Le Monde, την ανάγκη ενίσχυσης της λιτότητας και υπογράμμισε πως η γαλλική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης. «Η Γαλλία δεν είναι μία οικονομία, είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν το 1% και εκτιμώ ότι θα το ξεπεράσουν» υποστήριξε. Επισήμανε δε, ότι το Παρίσι έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που το έλλειμμα ξεπεράσει το στόχο ενώ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Αντίστοιχες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς Ιταλίας. Σύμφωνα με το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa στην ιταλική κυβέρνηση επίσης αποκλείουν «διορθωτικές κινήσεις» μετά την σύσταση της Κομισιόν.

Η Ιταλία «γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει» για την οικονομία, διαμήνυσε επίσης ο νέος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, την πρώτη του συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες. «Δεν χρειάζεται να δώσουμε διαβεβαιώσεις» τόνισε επισημαίνοντας ότι «φτάνει πια με τις συστάσεις να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε «ενισχυμένη επιτήρηση για τη Γαλλία ενώ για την Ιταλία επισήμανε δημοσιονομικές ανισορροπίες. Συγκεκριμένα η επιτροπή θεωρεί ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει πολυάριθμες μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες δεν έχουν διορθωθεί με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον για τη γαλλική οικονομία το είδος της επιτήρησης η οποία εφαρμόζεται στην Ισπανία και στην Ιρλανδία που σημειωτέον μόλις εξήλθαν από προγράμματα στήριξης.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες προστέθηκε στις επανειλημμένες επικρίσεις της έναντι της Γαλλίας: για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, για το αυξημένο εργασιακό κόστος, για το δημόσιο χρέος της, που δεν παύει να διογκώνεται. Όσον αφορά το επίπεδο του γαλλικού δημοσίου χρέους, η Επιτροπή επισήμανε πως υπάρχει ο κίνδυνος η Γαλλία να βρεθεί «εκτεθειμένη σε αναταράξεις στις χρηματαγορές», κάτι το οποίο «θα είχε συνέπειες και στην πραγματική οικονομία».

http://tvxs.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.