Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Πιέζουν οι ΗΠΑ για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Η θέση του ΝΑΤΟ είναι δεδομένη και επαναδιακηρύχθηκε προσφάτως κατά την επίσκεψη Ράσμουνσεν στα Σκόπια

Picture 0 for Πιέζουν οι ΗΠΑ για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Προ τριών ημερών είχα ήδη προϊδεάσει, πως θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στηνΑθήνα, να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το οποίο επείγεται στην ένταξη νέων κρατών στην Συμμαχία κατά την Σύνοδο του Ιουνίου. Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, κ. Ράσμουσεν, ανέφερε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ότι η κρίση στην Ουκρανία έφερε το θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας σε υψηλή προτεραιότητα. Υποψήφιες χώρες είναι η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Βεβαίως, η θέση του ΝΑΤΟ -μέχρι στιγμής-, είναι δεδομένη και επαναδιακηρύχθηκε προσφάτως (Φεβρουάριο 2014) από τον κ. Ράσμουνσεν, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, αφού ευχαρίστησε την εκεί κυβέρνηση για την συμμετοχή στρατιωτών της στο Αφγανιστάν, την διαβεβαίωσε πως επιθυμία του ΝΑΤΟ είναι να ενταχθούν τα Σκόπια σ’ αυτό, έθεσε όμως δύο προϋποθέσεις.
Πρώτη, ότι απαιτείται να επιδείξουν τα Σκόπια θέληση για ύπαρξη «αποτελεσματικών δημοκρατικών δομών», να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων «διάλογος χωρίς αποκλεισμούς» και επίσης «ελευθερία στα Μέσα Ενημέρωσης». Δεύτερη προϋπόθεση, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, ως προς το όνομα. «Έχουμε συμφωνήσει, είπε, να απευθύνουμε πρόσκληση για να γίνει η χώρας σας μέλος της Συμμαχίας εφόσον επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. Παραμένουμε στις δεσμεύσεις μας (σημ.: εννοεί την συμφωνία του 2008). Γι 'αυτό και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί σας, για να σας υποστηρίξουμε σε βασικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος. Και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας, για την εξεύρεση λύσης», είπε.
Αυτή είναι η δέσμευση του ΝΑΤΟ. Όμως, όπως μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο οι Σκοπιανοί επιχαίρουν επειδή θεωρούν ότι τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, θα αυξήσουν τις πιέσεις προς την Αθήνα.
Πώς θα συμβεί αυτό; Όπως δήλωσε ο πρέσβης κ. Ρίστο Νικόφσκι στην εφημερίδα ‘Βέτσερ’, κατά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη των διαπραγματευτών των δύο χωρών με τον κ, Νίμιτς, αυτός θα προτρέψει τα Σκόπια να συνθηκολογήσουν. Επειδή θα αποτύχει αυτή προσπάθεια, αναμένεται η εφαρμογή μιας modus vivendi (δηλαδή, προσωρινή συμφωνία μεταξύ δυο μερών), ώστε να επιτευχθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM.
Έχω γράψει και άλλες φορές, ότι αυτήν την τακτική ήθελαν να εφαρμόσουν οι Σκοπιανοί και το 2008, αλλά συνέβησαν άλλα γεγονότα και δεν κατέστη δυνατό. Τώρα όμως, και με τη συνεχή αναφορά του κ. Ράσμουνσεν ότι η διαφορά μας με τα Σκόπια είναι μόνον η ονομασία τους, υπάρχει φόβος να πιεσθεί η Αθήνα να το αποδεχθεί.
Άλλωστε, στην Ενδιάμεση συμφωνία που υπογράψαμε, προβλέπεται ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε στα Σκόπια την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή τους ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Αυτό είναι παρελκυστική τακτική, διότι δεν αναφέρεται μόνον αυτό στην Ενδιάμεση συμφωνία, αλλά και στην ύπαρξη «καλής γειτονίας», την οποία προβάλλει επιτακτικώς η Βουλγαρία (χωρίς να έχει υπογράψει παρόμοια συμφωνία με τα Σκόπια). Ελπίζω, πως η ελληνική κυβέρνηση θα θυμηθεί την ύπαρξη και αυτού του άρθρου, για το οποίο άλλωστε γίνεται μνεία στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«… όμως, για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής πορείας κάθε υποψήφιου κράτους είναι να ασπάζεται και να σέβεται στην πράξη τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται ο οργανισμός στον οποίο επιδιώκει την ένταξή του, και ιδίως την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας που αποτελεί τη βάση μιας εταιρικής ή συμμαχικής σχέσης μεταξύ κρατών». Ίδομεν

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.