Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Δ.Δασκαλόπουλος: Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο των Βρυξελλών


Δ.Δασκαλόπουλος: Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο των Βρυξελλών
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
























Aθήνα
Η Ελλάδα έγινε «το πειραματόζωο μιας συνταγής σωτηρίας από τις Βρυξέλλες, που είχε πολλά κενά και λάθη και εφαρμόστηκε απρόθυμα και επιλεκτικά από ένα ανέτοιμο πολιτικό σύστημα», με συνέπεια η ελληνική κοινωνία να πληρώσει δυσβάστακτο και άδικο κόστος, τόνισε ο Δ.Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, μιλώντας στη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Μίλησε για απαξίωση των πολιτικών στην αντίληψη της κοινωνίας και για «συστημικό κενό», που μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ εκτίμησε ότι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι ακόμη μακρύς.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της BUSINESSEUROPE, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα «ακραίο» σύμπτωμα της ευρωπαϊκής κρίσης και ότι στη χώρα εφαρμόσθηκαν μέτρα που απαξίωσαν το εγχώριο και ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό στην αντίληψη της κοινωνίας.

«Βιώσαμε και βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια βίαιη ανατροπή του οικονομικού πλαισίου, των πολιτικών συσχετισμών και των κοινωνικών σχέσεων. Η καθημερινότητά μας υποβαθμίστηκε, η πίστη στον εαυτό μας κλονίστηκε, η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη διασαλεύτηκε. Γίναμε το πειραματόζωο μιας συνταγής σωτηρίας από τις Βρυξέλλες, που είχε πολλά κενά και λάθη και η οποία εφαρμόστηκε απρόθυμα και επιλεκτικά από ένα ανέτοιμο πολιτικό σύστημα. Η συνέπεια ήταν να πληρώσει η κοινωνία μας ένα δυσβάσταχτο και άδικο κόστος, και οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό κατεστημένο. Σοβεί έτσι ο κίνδυνος ενός συστημικού κενού, που αν δεν αναιρεθεί μπορεί να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει μια ανοιχτή πληγή», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική, ριζική αλλαγή, η οποία δεν μπορεί να έλθει ως έξωθεν επιβολή.

«Ο τόπος μας χρειάζεται πραγματική, ριζική αλλαγή. Μια αλλαγή που η κοινωνία πρέπει συνειδητά να διεκδικήσει, μια αλλαγή που μόνο η κοινωνία μπορεί να εγγυηθεί. Αλλά πρέπει να τη δει ως δικό της συμφέρον, και όχι ως έξωθεν επιβολή. Σε αυτό, όλοι οι υπόλογοι φορείς έχουμε αποτύχει…»

» Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η πορεία προς τη βιώσιμη έξοδο από την πολιτική και οικονομική κρίση στη χώρα μου θα είναι ακόμη μακρά. Δεν αμφιβάλλω, ωστόσο, ότι θα βρούμε το δρόμο μας. Και θα συμπορευτούμε πάλι ενεργά με μία Ευρώπη, που κι αυτή θα έχει ξαναβρεί τον δικό της, κοινό δρόμο προς την ένωση και την ευημερία» κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.