Και τις διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά εντάσσει στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση. Συσκέψεις ερήμην Χαρακόπουλου.
Στην επιλογή να κλείσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητες που άπτονται της τρόικας κατέληξε χθες η κυβέρνηση, με τον Γιάννη Στουρνάρα να ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος να του στείλει και τις διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά προκειμένου να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Η ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά, που επεξεργάζεται ο εκλεκτός του Μαξίμου υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, προκαλεί πλήθος ενστάσεων από βουλευτές των δύο κομμάτων και είναι ενδεικτικό ότι μόλις προ ημερών 57 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει ερώτηση με έντονες αντιρρήσεις για τις διατάξεις που περικόπτουν σημαντικά τα εξασφαλισμένα εισοδήματα των μικροπαραγωγών.
Οι ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά, ειδικά εάν δεν έχουν γίνει γενναίες αλλαγές, έρχονται να βαρύνουν την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς το ζήτημα του γάλακτος παραμένει ανοικτό ενώ το μέτωπο με τους φαρμακοποιούς προκαλεί προβληματισμούς.
Για το γάλα πραγματοποιήθηκε, αργά χθες, σύσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη με τον εξωκοινοβουλευτικό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις. Ωστόσο, το κρίσιμο στην εν λόγω συνάντηση ήταν η μη πρόσκληση του βουλευτή Λάρισας και αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος έχει απειλήσει μέχρι και με παραίτηση για το ζήτημα. Οι σχέσεις Χαρακόπουλου – Μαξίμου βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο (σ.σ. όπως άλλωστε και οι σχέσεις στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας του Αγροτικής Ανάπτυξης) και η χθεσινή εξέλιξη είναι ενδεικτική του τρόπου που θα πορευθεί έναντι του βουλευτή η κυβέρνηση.
Η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου αναμένεται σήμερα, εκτός αν υπάρξουν και νέες επιπλοκές. Υπό κανονικές συνθήκες, πάντως, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους γαλάζιους βουλευτές προκειμένου να επιδιωχθεί η εξεύρεση έντιμου συμβιβασμού. Στελέχη της κυβέρνησης πάντως, διαμηνύουν ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά καθώς δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση μίας συμφωνίας που ολοκληρώθηκε πριν από ελάχιστες ημέρες. Αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό τα συμφέροντα των ελλήνων παραγωγών.
Παράλληλα με τις όποιες διορθώσεις, η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της και σε πολιτικό επίπεδο, επενδύοντας στο γεγονός ότι, πρακτικά, ουδείς εκ των βουλευτών θέλει ή επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη κατάρρευσης της κυβέρνησης. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, ακούγονται σενάρια που θέλουν τον κ. Αντώνη Σαμαρά έτοιμο να ζητήσει μέχρι και ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών περιοριστεί περαιτέρω κατά την ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.