Μπορεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού μετά τη συμφωνία με την τρόικα και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 να έχει «αναζωογονήσει» επικοινωνιακά την κυβέρνηση, ωστόσο, τα «καλά νέα» δεν προβλέπεται να κρατήσουν για πολύ. Όπως αναφέρει στο tvxs.gr ο οικονομολόγος και καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, ουσιαστικά η τρόικα επέλεξε να μην πιέσει την κυβέρνηση γιατί πλησιάζουν Ευρωεκλογές. Όσο για τα νέα μέτρα, που δεν εξαγγέλθηκαν, αυτά έχουν μετατεθεί για μετά τον Μάιο. Από την άλλη, το ποσό των 500 εκ. ευρώ που θα μοιραστεί από το πλεόνασμα, θα πρέπει να βρεθεί από κάπου αλλού καθώς το ποσό των τόκων που καλείται το κράτος να αποπληρώσει το 2013 ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ένα νέο «μνημόνιο» μετά τις ευρωεκλογές.
Της Κατρίν Αλαμάνου
«Δεν πιέστηκε πολύ η κυβέρνηση από την τρόικα γιατί έχουμε παραμονές ευρωεκλογών, κατά τη γνώμη μου. Δεν θίχτηκαν ούτε θέματα απολύσεων αυτή την περίοδο, ούτε αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά έχουν μείνει να συζητηθούν κάποτε, βέβαια το κάποτε δεν είναι και πολύ μακριά γιατί σε δύο μήνες έχουμε ευρωεκλογές», αναφέρει ο Δημήτρης Μάρδας.
Στην πρόσφατη συμφωνία «έμειναν κάποια θέματα χαμηλής ταχύτητας, τα οποία και αυτά οδηγήθηκαν σε κάποιο αποτέλεσμα χωρίς “αιματοχυσίες”. Γιατί οποιεσδήποτε “αιματοχυσίες” μπορεί να είχαν ένα πολύ μεγάλο κόστος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ή των τοπικών εκλογών», προσθέτει ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών.
«Προς το παρόν το γενικότερο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης δείχνει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Εάν δεν ήθελε, μπορεί να της δημιουργήσει πρόβλημα μέσα σε μία νύχτα», αναφέρει.
Σε ό, τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ, ο Δ. Μάρδας εξηγεί: «Το πρωτογενές πλεόνασμα στην ουσία χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή των τόκων. Αν τώρα ένα κομμάτι του δοθεί για οποιοσδήποτε σκοπούς μέσα στη χώρα, σημαίνει ότι πρέπει να δανειστούμε κάτι παραπάνω για να καλύψουμε αυτό το κενό».
«Δηλαδή, αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις ευρώ και τόκους 10 δισ. ευρώ, χρειαζόμαστε 7 δισ., για το υπόλοιπο των τόκων που πρέπει να πληρώσουμε φέτος. Αν αυτό το 3 δισ. το κατεβάσουμε στα 2,5 δισ, τότε θα χρειαστεί να δανειστούμε 7,5 δισ, εκτός κι αν προκύψει κάποια ρύθμιση και μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού», διευκρινίζει. Όπως σημειώνει, «φέτος πρέπει να βρούμε 10 δισ. ευρώ για τόκους, μείον το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα βρεθεί ή από αγορές με υψηλό επιτόκιο ή από τα κράτη, με μνημόνιο, και δώστε ό,τι τίτλο ευγενείας θέλετε στον όρο “μνημόνιο”». Πάντως, η σχεδιαζόμενη έξοδος της χώρας στις αγορές, δεν θα έχει κάποιο νόημα εάν «έχουμε επιτόκια της τάξεως του 6% και 7%, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα τα αντέξει η ελληνική οικονομία», τονίζει ο ίδιος.
Εξάλλου, «ήδη υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να ενταχθούμε πάλι σε ένα μνημόνιο. Έξι νομοθετήματα της ΕΕ του 2011, τα οποία πέρασαν και δεν τα προσέξαμε, αναφέρονται στις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες των όποιων κρατών-μελών εντάσσονται σε αυτό τον τίτλο. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση το μνημόνιο είναι αναπόφευκτο».
Σε ερώτηση, αν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων ενδέχεται να δοθούν από την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Μάρδας εκτιμά ότι «ένα κομμάτι θα δοθεί για αποπληρωμή των τόκων και αν περισσέψει κάτι, θα δοθεί για τη μείωση του κεφαλαίου του χρέους». Ως εκ τούτου, δεν θα μείνουν χρήματα για άλλες ανάγκες του κράτους.
Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 το οποίο εκτιμάται «στα 2,8 δισ», επισημαίνει ότι «θα δούμε μέσα στο καλοκαίρι πώς θα εξελίσσεται, γιατί θα έχουν περάσει 6 μήνες και θα φανεί τότε εάν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ή όχι».
Σύμφωνα με τον Δ. Μάρδα, βρισκόμαστε επί της ουσίας ξανά σε ένα αδιέξοδο, καθώς το χρέος θα μειωθεί από τα 361 δισ. ευρώ μόλις «στα 360 δισ ευρώ, με όλο το πανδαιμόνιο των ιδιωτικοποιήσεων και όλων των άλλων». «Η μόνη διέξοδος θα ήταν να μπορέσει να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή, να αυξηθεί το ΑΕΠ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εισροή πρόσθετων φόρων στην οικονομία και να μεγεθυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και να ελαφρυνθούν λίγο οι πιέσεις που ασκούνται για την αποπληρωμή των τόκων», συμπληρώνει.
Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργό για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, επισημαίνει ότι «μειώνονται μεν οι εισφορές αλλά χειροτερεύει η κατάσταση των Ταμείων, τα οποία βρίσκονται σε δυσχερέστατη κατάσταση μετά τα “κουρέματα” που έγιναν».
«Επομένως αυτό που γίνεται είναι ότι λύνεται ένα πρόβλημα και δημιουργείται ένα άλλο, διότι πολύ απλά η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα», καταλήγει ο Δημήτρης Μάρδας.
tvxs.gr/node/150712
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.