Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Στο Παρίσι στραμμένα τα βλέμματα για την κρίση στην Ουκρανία


Στο Παρίσι στραμμένα τα βλέμματα για την κρίση στην Ουκρανία
Διπλωματικός πυρετός για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία   (Φωτογραφία:  Reuters )

Παρίσι, Γαλλία
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών στο Παρίσι είναι στραμμένα τα βλέμματα, καθώς εκεί θα κυριαρχήσει το θέμα της ουκρανικής κρίσης.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μαζί με τον βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ και τον ουκρανό ΥΠΕΞ, Αντρέι Ντέσιτσα, ξεκίνησαν τη συζήτηση για τα επόμενα βήμα που πρέπει να γίνουν στην Ουκρανία, εν αναμονή της άφιξης του ρώσου ομολόγου τους, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο Λαβρόφ θα δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι θα γίνει «κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια» για να φέρουν τη Ρωσία και την Ουκρανία σε άμεσο διάλογο.

Ο Χέιγκ τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσίας δεν εμφανίστηκαν νωρίτερα στη συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Συμφωνίας της Βουδαπέστης (Ουάσινγκτο, Λονδίνο, Μόσχα, Κίεβο). Ο βρετανός ΥΠΕΞ, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Λαβρόφ με τον Ντέσιτσα να συναντηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα μετά τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται στο Παρίσι.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πηγαίνει στην κρίσιμη συνάντηση, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Μόσχας ότι βάση της λύσης πρέπει να είναι η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία είχαν φτάσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με τη διαμεσολάβηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας και προέβλεπε τη διενέργεια προεδρικών εκλογών το Μάιο, επιστροφή στο παλιότερο ουκρανικό Σύνταγμα με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η συμφωνία είχε πέσει ουσιαστικά στο κενό όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε την καθαίρεση του προέδρου, ο οποίος και εγκατέλειψε το Κίεβο.

Ο Λαβρόφ, όπως αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, «υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης πρέπει να βασίζεται στις αρχές της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, η οποία προέβλεπε συνταγματικές αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιοχών της Ουκρανίας».
Επίσης, στις Βρυξέλλες συγκαλείται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία και την έχει καλέσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Η Κομισιόν ενέκρινε πακέτο στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Οι ΗΠΑ, επίσης, ετοιμάζονται να εγκρίνουν βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων για την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθούν τα ενεργειακά χρέη του Κιέβου προς τη Ρωσία.

Γερμανία καλεί Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση

Την ίδια ώρα, η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να συμφωνήσει άμεσα για συγκρότηση ομάδας επαφής και τονίζει ότι εάν η Μόσχα στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση δεν εμφανιστεί διαλλακτική τότε το Βερολίνο θα ταχθεί υπέρ των κυρώσεων.

«Στην Κριμαία, λόγω της στάσης της Ρωσίας, έχουμε μια απαράδεκτη που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες» τόνισε ο εκπρσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ και κάλεσε τη Μόσχα να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία.

Ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να δεσμευτεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Πούτιν: Αρνητικές συνέπειες για την τελωνειακή ένωση

Ο ρώσος πρόεδρος με δηλώσεις του τόνισε ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την τελωνειακή ένωση που περιλαμβάνει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν και καλεί να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εξαγωγέων.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι δεν επιθυμεί η πολιτική ένταση να επηρεάσει την οικονομική συνεργασία με τους «παραδοσιακούς εταίρους» της Ρωσίας. «Υπάρχει δεδομένη πολιτική ένταση, δεν πρέπει να επηρεάσει την τρέχουσα οικονομική συνεργασία. Δεν είναι αναγκαίο να επιβαρύνουμε την δύσκολη κατάσταση, έχουμε ανάγκη να συνεργαστούμε με τους παραδοσιακούς μας εταίρους, υπηρετώντας παράλληλα τα δικά μας συμφέροντα φυσικά. Δεν είναι ανάγκη να περιπλέκουμε την κατάσταση» είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.