Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ - Συγκυβέρνηση θέλουν οι πολίτες



Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σχεδόν τρεις μήνες πριν από την προσφυγή στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 1,5% μονάδα για τον μήνα Φεβρουάριο καταγράφοντας πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν αύξηση κατά μισή μονάδα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή έπεσαν κατά 1,5%, σταθερή παρέμεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ κατέγραψε αύξηση κατά 1%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου έχουν ως εξής:

Φεβρουάριος 2014
  • ΝΔ 28,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ 30%
  • ΠΑΣΟΚ 7%
  • ΑΝΕΛ 6%
  • ΧΑ 8,5%
  • ΔΗΜΑΡ 3,5%
  • ΚΚΕ 7,5%
  • ΛΟΙΠΑ 9%
Ιανουάριος 2014
  • ΝΔ 28%
  • ΣΥΡΙΖΑ 31,5%
  • ΠΑΣΟΚ 6,5%
  • ΑΝΕΛ 4,5%
  • ΧΑ 10%
  • ΔΗΜΑΡ 3,5%
  • ΚΚΕ 6,5%
  • ΛΟΙΠΑ 9,5%
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι ψηφοφόροι συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους στις πολυκομματικές κυβερνήσεις μέσω συνεργασιών (44%), σχεδόν ο ένας στους πέντε ερωτηθέντες (23%) τάσσεται υπέρ των «αυτοδύναμων-μονοκομματικών κυβερνήσεων», το 12% προτιμά μια «οικουμενική κυβέρνηση», ενώ το 4% στηρίζει τις ελπίδες του σε «νέο κόμμα» ή «νέο πολιτικό».



Όχι σε τεχνοκράτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ελάχιστο ποσοστό (2%) που προκρίνει μια «κυβέρνηση τεχνοκρατών, προσωπικοτήτων, επιχειρηματιών» ή «ηθική» κυβέρνηση, παραλλαγή της οποίας δοκιμάστηκε στο άμεσο παρελθόν (2011) σε Ελλάδα (Παπαδήμος) και Ιταλία (Μόντι). Δεν λείπει και το 1%, το οποίο ζητά μια «λαϊκή/επαναστατική κυβέρνηση». «Κανένα» από τα παραπάνω δηλώνει το 6%, ενώ ακόμα ένα 7% λέει: «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».

●  Όσοι επιθυμούν τις κυβερνήσεις συνεργασίας (44%) εκφράζουν την προτίμησή τους σχετικά με τη σύνθεση ως εξής:

* Κυβέρνηση κομμάτων Αριστεράς: 9%

* Κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ: 8%

* Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.: 8%

* Κυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ: 7%

* Ευρύτερη συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και λοιπών κομμάτων: 3%

* Συνεργασία δεξιών κομμάτων: 3%

* Αλλες συνεργασίες: 6%

● Αντίθετα, οι οπαδοί της αυτοδυναμίας προτιμούν:

* Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 10%

* Αυτοδύναμη Ν.Δ.: 7%

* Αυτοδύναμη Χ.Α.: 2%

* Αυτοδύναμη ΚΚΕ: 1%

* Αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ: 1%

* Αυτοδύναμη ΑΝ.ΕΛΛ.: 1%

* Λοιπές αυτοδύναμες: 1%

● Οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους εκτιμούν σταθερά ότι «τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση» στην Ελλάδα (72%) και μάλιστα με αυξητική τάση, αφού τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό αυτό ήταν στο 70%. Αντίθετα, μόλις ένας στους πέντε (21%) πιστεύει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, ποσοστό κοντά σ’ εκείνο του Ιανουαρίου (22%). Ενα 5% λέει «ούτε σωστή ούτε λάθος», ενώ ένα 2% δεν εκφράζει γνώμη.

● Οι παραπάνω εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας τον τελευταίο χρόνο, συνεπεία των έως τώρα πολιτικών επιλογών, αντανακλώνται και στη συναισθηματική κατάσταση των πολιτών, η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει αρνητικό φορτίο με ποικίλες αποχρώσεις. «Οργή/αγανάκτηση» δηλώνει ότι νιώθει το 26% των ερωτηθέντων, ποσοστό χαμηλότερο, πάντως, εκείνου του Ιανουαρίου (31%). Την ίδια ώρα, όμως, αυξητικές τάσεις δείχνουν βαθύτερα συναισθήματα, όπως αυτά της «ανησυχίας/άγχους», τα οποία από το 13% ανέβηκαν στο 17%, τάση που εκδηλώνεται και με την «απογοήτευση» που σκαρφάλωσε στο 16% από το 14%. Το απόθεμα των αρνητικών συναισθημάτων συμπληρώνεται από «Ντροπή» 8%, «Λύπη/Στεναχώρια» 8%, «Αδιαφορία» 2%, «Αλλο» 4%, «Τίποτα απ’ αυτά» 2%. Τέλος, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 17% δηλώνει ότι αισθάνεται «Ολα αυτά» μαζί.



● Στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης των νοικοκυριών, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις (74%) δηλώνουν ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες χρειάστηκε να ξοδέψουν κάποια χρήματα που είχαν στην άκρη, αποδεικνύοντας ότι η φιλολογία περί του όποιου εναπομείναντος «λίπους» στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν έχει πλέον αντίκρισμα. Και πολύ περισσότερο αφού ακόμα ένα 18% λέει ότι «δεν είχαν καν στην άκρη» αποταμιεύσεις για να ξοδέψουν. Τέλος, ένα 8% δηλώνει ότι δεν χρειάστηκε να καταναλώσει από τα οικονομικά του αποθέματα.

● Η υφεσιακή εικόνα της αγοράς βρίσκει την έκφρασή της στις προσδοκίες των ψηφοφόρων για την εξέλιξη στις τιμές των (πολύπαθων) ακινήτων.

Επτά στους δέκα (70%) εκτιμούν ότι στους επόμενους δώδεκα μήνες οι τιμές τους θα μειωθούν, το 22% λέει ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και μόνο το 3% «βλέπει» αυξήσεις. Το 5% δεν εκφράζει γνώμη.

(http://www.topontiki.gr/ Με πληροφορίες από το www.efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.