Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της Κύπρου


Ιδού οι επτά παράγραφοι του προσχεδίου του ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου που περιγράφουν το πλαίσιο της «λύσης»

Picture 0 for Κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της Κύπρου
Δεν θα μπορούσε η Κύπρος να παραμείνει αλώβητη, με τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή. Φαίνεται πως η οικονομική κρίση δεν είναι αρκετή για να προσπορίσουν τα αναμενόμενα οφέλη οι ισχυροί, γι’ αυτό και πιέζουν αφόρητα, ώστε εντός του έτους να αλλάξει πλήρως η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής, υποστηρίζω μετά λόγου γνώσεως, ότι η όποια «λύση» δοθεί, με βάση τα όσα έχουν συμφωνήσει οι κ.κ. Αναστασιάδης και Χριστόφιας, η Κύπρος παύει να ασκεί κυριαρχική εξουσία. Δημοσιεύω ευθύς το προσχέδιο του ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου, ώστε να γίνει αντιληπτό τι εννοώ. 
Επισημαίνω, ότι το ιδιαίτερο στοιχείο που αποδεικνύει την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, με ανούσιες διαφοροποιήσεις, είναι το επαναλαμβανόμενο ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με «πολιτική ισότητα» και «εξίσου». 
Πουθενά δεν γίνεται μνεία για αναλογικότητα. Αλλά, και το γεγονός ότι κάθε συνιστών κράτος θα χορηγεί ιθαγένεια, δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς πόσοι Τούρκοι έποικοι θα πάρουν την τουρκοκυπριακή ιθαγένεια, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του πληθυσμού.
Ιδού το προσχέδιο σε επτά παραγράφους, οι οποίες περιγράφουν το πλαίσιο της «λύσης».
- Η λύση θα βασίζεται σε «δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα». Η Ενιαία Κύπρος «ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, που θα προέρχεται εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».
- «Θα υπάρχει μια Ενιαία Κυπριακή Ιθαγένεια και όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, αλλά αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα αντικαθιστά την Ενωμένη Κυπριακή Ιθαγένεια».
- Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα, και το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη.
- Η ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς.
- Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.
- Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.
- Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.
Αυτό είναι το κείμενο. Παραθέτω και απόσπασμα από το σχόλιο της εφημερίδας «Σημερινή» της Λευκωσίας, σύμφωνα με το οποίο το κείμενο δίνει αποκλειστικά έμφαση στις κυρίαρχες εξουσίες των συνιστώντων κρατών και παραβλέπει τις κυρίαρχες εξουσίες του ομόσπονδου κράτους, δηλαδή του συνεκτικού κρίκου ανάμεσα στα δύο συνιστώντα κράτη.
Το ίδιο ισχύει και με την ιθαγένεια, η οποία επίσης διχοτομείται σε επίπεδο συνιστώντων κρατών. Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται και θεσμοθετείται ένα καθαρά διχαστικό πλαίσιο πολιτειακής διάρθρωσης, το οποίο δεν εμπεριέχει ισχυρά στοιχεία ενός ενωμένου κράτους, ενός ενωμένου θεσμικού πλαισίου, μιας ενωμένης κοινωνίας. Στην ουσία η έννοια του κυρίαρχου κυπριακού κράτους υποβαθμίζεται εντελώς στο κείμενο, προς όφελος των δύο συνιστώντων κρατών.
Ήδη, οι Κύπριοι συνάδελφοι τονίζουν πως η πολιτειακή διάρθρωση είναι εξόχως διχαστική. Δεν θα αναφερθώ στην εσωτερική διοίκηση, όπου κάθε συνιστών κράτος μπορεί να «μπλοκάρει» την απόφαση της κεντρικής διοίκησης (αφού θα υπάρχει πολιτική ισότητα στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα δε με το Σχέδιο Ανάν θα συναποφάσιζαν τρεις Ε/Κ και τρεις Τ/Κ, και σε περίπτωση διαφωνίας θα υπήρχαν «τρεις ξένοι δικαστές»).
Ρωτώ όμως, τι θα συμβεί με τις εξωτερικές σχέσεις. Με δεδομένη σήμερα την αντίθεση Τουρκίας-Ισραήλ, η Κύπρος με ποιο τρόπο θα εξακολουθεί να συμμαχεί με το Ισραήλ; Είναι σαφές ότι οι Τ/Κ θα προβάλουν σοβαρά εμπόδια στην συνέχιση μιας κυπρο-ισραηλινής αμυντικής συμμαχίας για προστασία από την Τουρκία!
Ποια θα είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την Συρία; Πώς θα επιτραπεί στην Ρωσία η απόκτηση διευκολύνσεων στα λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ; Πολύ περισσότερο δε, με δεδομένη την αντιπάθεια των Μεσανατολικών χωρών προς την Τουρκία, πώς θα μπορέσει η Κύπρος να διατηρήσει φιλικές σχέσεις μ’ αυτές;
Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.