Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τρόικα: Νέα προαπαιτούμενα για τις δόσεις


της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Πώς οι δανειστές σφίγγουν κι άλλο το σχοινί. Τι μπαίνει στο τραπέζι και τι ζητείται από τη Βουλή. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η ελάφρυνση χρέους. Aποκαλυπτικό παρασκήνιο για τη νέα γραμμή ΕΕ και ΔΝΤ.

Τρόικα: Νέα προαπαιτούμενα για τις δόσεις-Δεν εκταμιεύουν αν δεν ψηφιστούν οι νόμοι
Τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς και το Εurogroup έχουν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αρκεί πλέον η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα και η θετική εισήγηση της τελευταίας για να λάβουμε τις επόμενες δόσεις.
Με βάση διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr, θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα νομοθετήματα, όχι μόνο όσα ήδη εκκρεμούν αλλά και όσα θα συμφωνηθούν. Θα πρέπει δηλαδή η Ελληνική Βουλή να υπερψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, να ξεκινήσει η εφαρμογή και μετά να αποφανθεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ εάν η Ελλάδα δικαιούται να λάβει άλλες δόσεις.
Όπως μας ενημέρωσε ανώτατος αξιωματούχος, μετά από μια σκληρή συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, πάρθηκε η εν λόγω απόφαση ώστε να ασκηθεί ακόμα περισσότερη πίεση στην ελληνική πλευρά και να μην υπάρξει χαλάρωση εν όψει των ευρωεκλογών.
Βεβαίως, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράτυπη, καθώς για την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου απαιτείται η συμφωνία της κυβέρνησης σε όλα τα προαπαιτούμενα και τα milestones που αναγράφονται και η θετική αξιολόγηση και εισήγηση από την πλευρά της τρόικας.
Το σφίξιμο του λουριού από τους δανειστές δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Γιατί τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο ΥΠΕΞ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα κληθούν να πείσουν τους βουλευτές τους πριν από τις ευρωεκλογές να ψηφίσουν για τα εξής:
1. Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015. Οι ελεγκτές της τρόικας φαίνεται πως έχουν λάβει εντολή να μείνουν στις δικές τους εκτιμήσεις που είναι σαφώς πιο υψηλές από του ΥΠΟΙΚ. Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ το 2014 και κοντά στα 3 δισ. ευρώ το 2015.
2. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στους βουλευτές της ότι η απόφαση για το χρέος θα αργήσει να έρθει, καθώς πρώτα θα πρέπει να διευθετηθεί το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση έως το 2016 (πιθανότατα με τρίτη δανειακή σύμβαση) και μετά να αποφασιστεί η ελάφρυνση του χρέους.
3. Η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν το 1 δισ. ευρώ από το «κενό» των ιδιωτικοποιήσεων, που σιωπηρά πέρασε (με συναπόφαση και των δύο πλευρών) το περασμένο καλοκαίρι από το 2013 στις προβλέψεις του 2014, θα ενταχθεί στο δημοσιονομικό κενό ή στο χρηματοδοτικό. Με άλλα λόγια, ή θα καλυφθεί με μέτρα ή θα προσμετρηθεί στις ανάγκες του τρίτου δανείου.
4. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές της ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αλλάξει μορφή, λειτουργία και θα περάσει -άτυπα- υπό αυξημένη ξένη συνδιαχείριση, με το σκεπτικό ότι μέχρι τώρα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει ότι στο σφυρί θα βγουν και ακίνητα του Δημοσίου που δεν εντάσσονται στο αρχικό πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων.
5. Η Βουλή θα πρέπει επίσης να περάσει μια σειρά νόμους (εκτός από αυτούς που ήδη εκκρεμούν) βάσει της λίστας του ΟΟΣΑ που ήδη προκαλούν αντιπαραθέσεις, ακόμα και εντός της συγκυβέρνησης, ώστε να ικανοποιηθούν οι δανειστές στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.
Όπως μας μετέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης, η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα είναι μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει βιασύνη πριν από την λήξη των ομολόγων ύψους 9,2 δισ. του Μαΐου.
Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλα πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση εν όψει εκλογών. Το γεγονός αυτό όμως δεν φαίνεται να αγγίζει τα ανώτατα στρώματα της τρόικας. Προς το παρόν τουλάχιστον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της δεν οφείλεται μόνο στη στρατηγική της κυβέρνησης να χαμηλώσει τον πήχη του δημοσιονομικού κενού 2014-2015, ούτε στην επιμονή να μην συζητηθούν τα μέτρα για το 2015 (παρά το γεγονός ότι είναι προαπαιτούμενο του Νοεμβρίου).
Οφείλεται και σε ένα πλέγμα παραφιλολογίας και διαρροών που είναι μεν το πολιτικό «ψωμί» εντός της Ελλάδας, προκαλεί όμως τη λάθος εικόνα (πολιτική αποσταθεροποίηση) όταν αποδελτιώνεται και αποστέλλεται στα κέντρα αποφάσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πόσο μάλλον όταν η ελληνική προεδρεία κινδυνεύει να χάσει το στοίχημα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την τραπεζική ένωσης πριν από τον Μάιο, χωρίς καν να φταίει.
Προφανώς κάποιοι στο Στρασβούργο θεωρούν τη χώρα μας το εύκολο θύμα. Και ο νοών νοείτω...

http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.