ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ «ΑΡΧΟΝΤΙΛΙΚΙ» ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟ ΟΠΛΩΝ
«Αύριο Δευτέρα ή Τρίτη, αφού πρώτα συζητήσω με τον κ. Κάντα, θα υπάρξει εκ μέρους της πλευράς του τοποθέτηση στο πολύ σοβαρό θέμα με το ποινικό μητρώο του επιχειρηματία Κώστα Δαφέρμου το οποίο ανέδειξε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»». Αυτά μας είπε χθες ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Μαντζουράνης. Προς το παρόν, λοιπόν, σιγή ασυρμάτου από όλες τις πλευρές.
Κατά τη συζήτηση που είχαμε μαζί του ρωτήσαμε γιατί ο Αντώνης Κάντας αναφέρεται σε δικαστικές εμπλοκές του Δαφέρμου και με ποιον τρόπο ο ίδιος καθησύχασε τους Ρώσους πωλητές όπλων ότι ο Δαφέρμος είναι «καθαρός» από δικαστικής πλευράς.
Εκεί ακριβώς είναι το κρίσιμο σημείο αφού ο Κάντας δηλώνει περίπου έκπληκτος από την τεράστια μίζα που του έδωσε ο Δαφέρμος, δηλαδή τα 3 εκατομμύρια ευρώ, με αιτιολογία την κάλυψη που του παρείχε έναντι των Ρώσων.
Σύλληψη
Ο κ. Μαντζουράνης μάς είπε ότι συνολικές απαντήσεις θα μας δώσει αφού πρώτα συζητήσει με τον πελάτη του, που κρατείται στις φυλακές, αλλά πρόσθεσε ότι η πρώτη εντύπωση που έχει είναι ότι η αναφορά Κάντα στις δικαστικές εμπλοκές του Δαφέρμου αφορά τη σύλληψη του επιχειρηματία Κώστα Δαφέρμου στην Τουρκία και την εν συνεχεία ελευθέρωσή του.
Ο επιχειρηματίας είναι μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο χώρο του εμπορίου όπλων, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να πάρει και τίτλο «Αρχοντα» του Οικουμενικού Πατιαρχείου, παρ' ότι επίσημα εμπορεύεται όπλα!!!
Εχει ακόμα στενές σχέσεις με εκκλησιαστικά Ιδρύματα, όπως η «Παναγία Παμμακάριστος» και φυσικά, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν κρύβει τον τεράστιο πλούτο του.
Η εταιρεία του Scorpion είχε έδρα στον Παναμά και γραφεία στο αεροδρόμιο της Βιέννης.
Οπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερα ρεπορτάζ, η εταιρεία αυτή χρησιμοποιούσε τραπεζικό λογαριασμό στη Βουδαπέστη, στη Διεθνή Τράπεζα Κεντρικής Ευρώπης, για να διεκπεραιώνει αγοραπωλησίες προς την πρώην Γιουγκοσλαβία μέσω Σλοβενίας. Στοιχεία της τράπεζας αποκαλύπτουν ότι το επίμαχο διάστημα των γιουγκοσλαβικών πολέμων εισέρρευσαν στον λογαριασμό της Βουδαπέστης πάνω από 80 εκατ. ευρώ με εμβάσματα από την Κροατία και τη Βοσνία.
Από τον ίδιο λογαριασμό, έφυγαν 9,4 εκατ. δολάρια με προορισμό την πολωνική κρατική εταιρεία όπλων Cenrex, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο (αντισυνταγματάρχης των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών...) Γέρζι Ντεμπόφσκι. Το φορτίο που έστειλε ο Ντεμπόφσκι μέσω Δαφέρμου στο Κόπερ ήταν από τα αποθέματα ρωσικών όπλων της χώρας!!!
Οπλα της ΕΣΣΔ
Τέλος του 1992, άρχισαν να καταγράφονται και οι πρώτες παραδόσεις όπλων από το ουκρανικό λιμάνι Μικολάεφ. Ηταν τα πρώτα χρόνια κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και κουμάντο στα κρατικά αποθέματα όπλων και άλλων πρώτων υλών έκαναν ομάδες με κριτήρια κάθε άλλο παρά σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Εγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν από τα σλοβενικά αρχεία αναφέρουν ότι τα πρώτα δύο πλοία από το Μικολάεφ μετέφεραν 96 κοντέινερ αξίας 60 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα χρήματα τα 20 εκατ. δολάρια έμειναν στην εταιρεία του Δαφέρμου και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν σε πολλά εμβάσματα.
Οι παραδόσεις από το Μικολάεφ συνεχίστηκαν με ακόμη έξι πλοία, όταν, το 1994, η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Αδριατική σταμάτησε το πλοίο «Jardin» για νηοψία. Το πλοίο με το φορτίο «στρατιωτικού υλικού» οδηγήθηκε σε ιταλικό λιμάνι και ξεκίνησε ανάκριση από την Εισαγγελία του Τορίνο.
Ο Δαφέρμος μαζί με άλλους (Ρώσους επιχειρηματίες, Βρετανό τραπεζίτη, πρώην αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας) κατηγορήθηκαν ακόμα και για λαθρεμπόριο όπλων στην Ιταλία και στην Αυστρία. Ομως όλες ανεξαιρέτως οι υποθέσεις αυτές τέθηκαν στο αρχείο με αθωωτικές πράξεις των δικαστικών αρχών των δύο χωρών.
«Αρχων»
Εγγραφα των κρατικών αρχείων της Σλοβενίας, που αποχαρακτηρίστηκαν, αναφέρουν ότι Ελληνας επιχειρηματίας και «Αρχων του Πατριαρχείου» (...) πούλησε στη Σλοβενία 52 ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους «SA-16 Igla» και 200 αντιαρματικούς πυραύλους αξίας 33,3 εκατ. δολαρίων.
Για την προώθηση των ειρηνικών σκοπών για τους οποίους κατασκευάζονται, βέβαια, σε Αμερική, Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Κίνα κ.λπ.
Οπως έχει γραφτεί το 2010 στη σλοβενική εφημερίδα «Dnevnik», οι αγοραπωλησίες ήταν καθαρά διακρατικές, με τον Δαφέρμο ως μεσάζοντα.
Ομως τα φορτία αυτά φαίνεται ότι πληρώθηκαν από γερμανικές τράπεζες. Εγγυητής ήταν μια εταιρεία-βιτρίνα, η Unimercat, με έδρα (πού αλλού;) το Μόναχο. Δύο Σλοβένοι υπουργοί υποστήριξαν σε δημόσιες δηλώσεις τους (εφημερίδα «Delo») ότι «μια δυτική χώρα» χρηματοδότησε με δάνειο την αγορά όπλων από τη Σλοβενία, παρά το εμπάργκο που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ...
Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, η συνέχεια που θα δώσουν οι ελληνικές αρχές στην υπόθεση αυτή τόσο ως προς την τεράστια μίζα προς τον Κάντα όσο και ως προς την αιτία για την οποία δόθηκε.
Μια πρώτη «ανεπίσημη» αντίδραση από την πλευρά του Κ. Δαφέρμου είναι ότι «ο Κάντας λέει ψέματα για να καλύψει άλλους».
Αν το μητρώο είναι όντως λευκό, τότε πρέπει να ψάξουμε τι κρύβει ο Κάντας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.