Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια


ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ Τ.Τ.

Δαιδαλώδεις διαδρομές και «επαγγελματικές» μεθόδους χρησιμοποίησε ο... Ομιλος Γριβέα για να κρύψει τα επιχειρηματικά δάνεια που κατέληξαν στις τσέπες των κατηγορουμένων
Ακρως ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν κατά την προκαταρκτική έρευνα και αποτελούν το... αλατοπίπερο του σκανδάλου των εκατομμυρίων που χορηγούσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (2007-2012).
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην πορισματική αναφορά της Εισαγγελίας Διαφθοράς και δίνουν την εικόνα και τις μεθόδους που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου επιχειρηματίες να καρπωθούν τα χρήματα.
Εισπράκτορας
Στο πόρισμα-φωτιά, στο σκέλος που αφορά τον Ομιλο Γριβέα, γίνεται αναφορά στον κατηγορούμενο Ιω. Ρόρρη, ο οποίος συνδέεται και με την οικογένεια Γριβέα και με εταιρείες του Ομίλου Demco, συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, κατηγορουμένους ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο.
Αναφέρεται πως η κατηγορούμενη σύζυγος του κ. Γριβέα, Αναστασία Βάτσικα, φέρεται να διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου δύο εταιρειών με την επωνυμία «Ινστιτούτο Αριστείας στην Ογκολογία (Institute of Excellence in Oncology)» και «Ενωση Αριστείας στα Παιδιατρικά Ινστιτούτα (Association Excellence in Paediatrics Institute), οι οποίες εδρεύουν στην Ελβετία. Μέλος τής ως άνω εταιρείας (Ενωση Αριστείας στα Παιδιατρικά) εμφανίζεται ο Ιω. Ρόρρης.
Ο τελευταίος διετέλεσε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με την επωνυμία «Bestline Ανώνυμος Εταιρία Διανομής Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Προϊόντων», 100% θυγατρική του Ομίλου Demco, συμφερόντων του Δημ. Κοντομηνά, πριν από τη συνεργασία αυτής με το Τ.Τ. Επίσης διατήρησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και στο μετέπειτα σχήμα της Bestline, η οποία μετά τη συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετονομάστηκε σε «Hellenic Post Credit Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Πιστώσεων».
Από την έρευνα που διενεργήθηκε, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, προέκυψε επίσης ότι κατά την περίοδο 2008-2013 οι Γριβέας, Βάτσικα και Ρόρρης συνέστησαν, από κοινού ή ατομικά, εταιρείες και στην Αγγλία. «Οι περισσότερες από αυτές άλλαξαν επωνυμία, περισσότερες από μία φορές, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της σύνδεσης των εταιρειών αυτών με εκείνες που έλαβαν τα επίμαχα δάνεια από το Τ.Τ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρηματοδότησε εταιρείες του Ομίλου Γριβέα με ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 17.000.000 ευρώ, τα οποία κατέληξαν σε διάφορους λογαριασμούς φυσικών προσώπων.
Επίσης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρηματοδότησε με 500.000 ευρώ και 2.300.000 ευρώ την εταιρεία Hellenic Post Green Institute, δηλαδή την κοινή εταιρεία (50%-50%) Γριβέα-Τ.Τ. για την πράσινη ανάπτυξη, χρήματα τα οποία κατέληξαν επίσης με διάφορους τρόπους σε άλλες εταιρείες του Γριβέα, μέσω τιμολόγησης διαφόρων υπηρεσιών.
Η αποτίμηση της Bestline
Τα συμπεράσματα της εισαγγελικής λειτουργού για το σκέλος της «εξαγοράς» της εταιρείας πιστωτικών καρτών Bestline και το ρόλο που διαδραμάτισε η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Deloitte και ο διευθύνων σύμβουλος και ορκωτός ελεγκτής Μιχάλης Χατζηπαύλου είναι αποκαλυπτικά.
Καταγράφεται πως «σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας ορκωτών λογιστών Deloitte, που υπογράφεται από τον κ. Μιχάλη Χατζηπαύλου, σκοπός της ήταν "η αποτίμηση της εμπορικής αξίας του 100% των μετοχών της εταιρείας, στο πλαίσιο εξέτασης του ενδεχόμενου συνεργασίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την εταιρεία"».
Οπως σημειώνεται, η αποτίμηση «βασίστηκε σε ουτοπικές παραδοχές σε σχέση με τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών». Και αυτό γιατί, με βάση συγκεκριμένες παραδοχές, οι ορκωτοί λογιστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εμπορική αξία του 100% των μετοχών της εταιρείας κατά την 31η/12/2007 κυμαινόταν μεταξύ 18.100.000 ευρώ και 21.600.000 ευρώ, με κεντρική εκτιμώμενη αξία ύψους 19.800.000 ευρώ. Ωστόσο, σε δεύτερη αποτίμηση, η εμπορική αξία της εταιρείας ανερχόταν στο ποσό των 2.800.000 ευρώ.
«Εγείρει έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο σεναρίων παρεκκλίνει σε επίπεδο της τάξεως του 600%. Επίσης άξιο μνείας είναι και το ότι το επιτόκιο προεξόφλησης των ταμειακών ροών των πιστωτικών καρτών παρουσιάζει αύξηση ως παραδοχή στο έτος αποτίμησης κατά 1%, γεγονός που δεν συνάδει με τα στοιχεία της ΤτΕ, καθώς στα έτη 2004-2007 η αύξηση του μεσοσταθμικού επιτοκίου ανερχόταν μόλις στο 0,9%», αναγράφεται στην αναφορά.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την Deloitte είναι λογικά, αφού «βασίστηκε σε υποθέσεις, παραδοχές και προβλέψεις, οι οποίες θεωρούνται αισιόδοξες, καθώς ήταν αντίθετες με τις έως το 2007 επιδόσεις. Επιπρόσθετα, το Τ.Τ. αποδέχθηκε την αποτίμηση, η οποία ενσωμάτωνε στις παραδοχές της και προϋπέθετε εξαρχής την εκ μέρους του συνεργασία με την εξαγοραζόμενη (συνεργασία που, με άλλα λόγια, συνυπολογίστηκε στην εκτίμηση της εμπορικής αξίας της Bestline από τους ορκωτούς ελεγκτές)».

Οι VIPs του κατηγορητηρίου

Τριάντα ονόματα περιλαμβάνει ο μακρύς κατάλογος των προσώπων εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά περίσταση για απιστία, απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλα αδικήματα. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερα γνωστές προσωπικότητας στον επιχειρηματικό και τραπεζικό κόσμο, που σύντομα θα βρεθούν στο κατώφλι του ανακριτή για να δώσουν εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.
** Ο Αγγ. Φιλιππίδης είναι πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του παραμένει ανεκτέλεστο, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό, αν και -όπως δηλώνει- θα επιστρέψει. Στο εισαγγελικό πόρισμα γίνεται ειδική μνεία στο όνομά του, σε σημαντικά ποσά που φέρεται να τροφοδότησαν λογαριασμούς του και περιουσιακά στοιχεία που του αποδίδονται, όπως την εταιρεία Master Holding AD (υπηρεσίες στοιχηματισμού), με έδρα το Μαυροβούνιο. Ανάμεσα σε άλλα, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην «Εμπορική Κεφαλαίου», γενικός διευθυντής στη «Διεθνή Χρηματιστηριακή» και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Ομίλου Διεθνών Συμβούλων», καθώς και πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
** Ο επιχειρηματίας Δημ. Κοντομηνάς έχει συλληφθεί από τις αρχές και φρουρείται σε νοσοκομείο. Αναμένεται να απολογηθεί την Τρίτη ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδη. Ιδιοκτήτης διαφόρων ΜΜΕ (Alpha, Κανάλι 9 κ.ά.), ίδρυσε την Interamerican, ενώ στο παρελθόν εξαγόρασε την τράπεζα Interbank, που στη συνέχεια πουλήθηκε στην EFG Eurobank, την Ευρωκλινική Αθηνών κ.ά. Δεν είναι πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, αν και μέχρι σήμερα έχει βγει αλώβητος. Στην εισαγγελική αναφορά, ο όμιλος συμφερόντων του, Demco, εμφανίζεται να έλαβε δάνεια από το Τ.Τ., αλλά και να εμπλέκεται σε ζημιογόνο εξαγορά της Bestline (πιστωτικές κάρτες) από την τράπεζα.
** Ο επιχειρηματίας Κυρ. Γριβέας, που κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο με την επίσης κατηγορούμενη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, ακόμη δεν έχει συλληφθεί. Εμφανίζεται να έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου, ενώ φέρεται να έχει λάβει από το Τ.Τ. 17 εκατ. ευρώ, τα ίχνη των οποίων επιχείρησε να σβήσει μέσα από διάφορες εταιρείες του.
** Ο προσωρινά κρατούμενος επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης φέρεται ότι έλαβε επισφαλές δάνειο, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, από το Τ.Τ. ύψους περίπου 100.000.000. Παραμένει ο βασικός κατηγορούμενος στο τραπεζικό σκάνδαλο της ProtonBank, ενώ αντιμετωπίζει και την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του επιχειρηματία Αθ. Ανδριαδάκη.
* Τέλος, στον κατάλογο των διωκομένων υπάρχει και η Αναστασία Σακελλαρίου, νυν διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εχει χαρακτηριστεί ως η «σιδηρά κυρία» των τραπεζών, με πλούσια εμπειρία στο City του Λονδίνου και στην Ελλάδα. Διετέλεσε Chief Risk Officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το όνομά της περιλαμβάνεται στο πόρισμα, καθώς εμφανίζεται να μετείχε στην Επιτροπή Επιχειρηματικών Δανείων, που αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την έγκριση της αναδιάρθρωσης δύο ομολογιακών δανείων της εταιρείας Demco, υφιστάμενου υπολοίπου συνολικά 38.500.000 ευρώ, σε ένα, με αύξηση του ποσού κατά 4 εκατ. ευρώ, 10ετούς διάρκειας, «με σκοπό: την άμεση εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών ποσού 4 εκατ. ευρώ και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ανεξόφλητων ομολογιών μετά το 2017, προκειμένου για την ταμειακή διευκόλυνση της εταιρείας».

Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB

Στατιστικά οι «τρεις» είχαν μερίδιο αγοράς μόλις 4%. Δηλαδή, σε δάνεια συνολικού ύψους 242 δισ. ευρώ, οι τρεις αυτές τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια μόνο 10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 232 δισ. δόθηκαν από τις άλλες τράπεζες και κυρίως τις μεγάλες: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank
Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη τρεις μόνο τράπεζες με μερίδιο αγοράς 4% ενώ μένει στο απυρόβλητο το 96% των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια 232 δισ. ευρώ.
Οι έλεγχοι της Δικαιοσύνης για δάνεια που χορηγήθηκαν με περίεργο τρόπο επικεντρώνονται σε τρεις τράπεζες:
1 Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί διοίκησης Αγγελου Φιλιππίδη και Κλεάνθη Παπαδόπουλου.
2 Στη Proton Bank επί ιδιοκτησίας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και
3 Στην First Business Bank επί ιδιοκτησίας Βίκτορα Ρέστη.
Το ερώτημα που αμέσως προκύπτει στη σκέψη κάθε καλόπιστου φορολογούμενου πολίτη, που πληρώνει όχι μόνο τα «κόκκινα δάνεια» των τριών τραπεζών, αλλά το σύνολο των «κόκκινων δανείων» που εκτιμώνται σε πάνω από 65 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι: «Φταίνε μόνο τρεις τράπεζες;».
Η απάντηση είναι σίγουρα «όχι». Στατιστικά οι «τρεις», Ταχ. Ταμιευτήριο, Proton Bank και FBB, είχαν μερίδιο αγοράς μόλις 4% (όταν λειτουργούσαν). Δηλαδή, σε δάνεια συνολικού ύψους 242 δισ. ευρώ (μέσος όρος δανείων του ιδιωτικού τομέα την περίοδο 2008-2013, εκ των οποίων τα 121 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις) οι τρεις αυτές τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια μόνο 10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 232 δισ. δόθηκαν από τις άλλες τράπεζες και κυρίως τις μεγάλες, αυτές που συνηθίσαμε να τις λέμε συστημικές: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
Ολα τα δάνεια που έδωσαν αυτές οι τράπεζες δόθησαν καλώς, τηρώντας όλες τις διαδικασίες; Οι περίφημες επιτροπές πιστοδοτήσεων ενήργησαν σύμφωνα με τη συνήθη τραπεζική πρακτική ή όχι; Εγιναν πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις; Τηρήθηκαν οι όροι του ανταγωνισμού; Ναι ή όχι; Απάντηση θα δώσουν οι δικαστές, εάν ασχοληθούν σε βάθος, όπως έκαναν στις περιπτώσεις των τριών παραπάνω τραπεζών.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις και αναρωτιούνται εάν ασχολήθηκε κανείς με τα θαλασσοδάνεια που έδωσε η Αγροτική Τράπεζα σε επιχειρηματίες και κόμματα, εάν ασχολήθηκε κανείς με τα δάνεια που έδωσαν κάποιες τράπεζες σε προβληματικές εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάποια άλλα που δόθηκαν σε χαλυβουργίες, οι μέτοχοι των οποίων ήταν ταυτόχρονα και μέλη του διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος, καθώς επίσης πώς δόθηκαν τόσα δάνεια από όλες τις τράπεζες στην εταιρεία Alapis του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Σε κάθε περίπτωση, τα «κόκκινα δάνεια» που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι ανέρχονται σε περίπου 66-70 δισ. ευρώ ή περίπου το 30% του συνόλου.
** Ανά τράπεζα, η Εθνική εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 15,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό. Η Εθνική Τράπεζα απορρόφησε το υγιές τμήμα της First Business Bank.
** Η Alpha Bank έχει στο χαρτοφυλάκιό της προβληματικά δάνεια 20,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,6 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Η Alpha Bank απορρόφησε την Εμπορική Τράπεζα.
** Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει 26,3 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια. Η Πειραιώς απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα, τη Millennium, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.
** Τέλος, η Eurobank (η οποία απορρόφησε τα υγιή κομμάτια της Proton Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) έχει προβληματικά δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.