Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Στρίβειν (από φόρους που δεν θέλεις να βάλεις για πολιτικούς λόγους) δια της καθυστερήσεως


Στρίβειν (από φόρους που δεν θέλεις να βάλεις για πολιτικούς λόγους) δια της καθυστερήσεως
Ξημέρωσε η 5η Δεκεμβρίου που σημαίνει ότι υπολείπονται το πολύ 15 εργάσιμες μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προλάβει το υπουργείο Οικονομικών να ορίσει τη διαδικασία είσπραξης του φόρου υπεραξίας στο χρηματιστήριο και να καθορίσει ποιοι ακριβώς θα είναι οι αγρότες που θα τηρούν βιβλία για να φορολογούνται βάσει των εσόδων και των εξόδων τους; 

Γράφει:  

Η υπόθεση μυρίζει… παράταση για δύο μέτρα που έχουν παρουσιαστεί από τη σημερινή κυβέρνηση ως «μεταρρυθμίσεις».
Ήδη, όσο πλησιάζει η αλλαγή του χρόνου, εντείνονται και οι πιέσεις για να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις. Χθες, ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών ζητούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών. Για την ακρίβεια, ζητούν να τεθεί ένα όριο αγροτικού εισοδήματος και όσοι βρίσκονται κάτω από αυτό, να μην υποχρεούνται στην έκδοση βιβλίων αλλά να φορολογούνται με το ισχύον σύστημα.
Το αίτημα, μπορεί να ηχεί λογικό, ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που έχουν ειπωθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογηθεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών. Κεντρικό επιχείρημα, είναι ότι θα πρέπει να πάψουν οι αγρότες να έχουν τη δυνατότητα να υπερτιμολογούν τους εμπόρους στους οποίους διαθέτουν το προϊόν τους καθώς με αυτό τον τρόπο και διευκολύνουν την εκτόξευση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, και δημιουργούν ανοικτή πληγή για φοροδιαφυγή από ΦΠΑ. Τι νόημα λοιπόν έχει να εξαιρεθούν κάποιοι; Ή όλοι ή κανένας.
Ανοικτό παραμένει και το αν τελικώς θα ισχύσει ο ψηφισμένος επί σειρά ετών αλλά ανεφάρμοστος στην πράξη φόρος υπεραξίας στο χρηματιστήριο. Παρά το γεγονός ότι ο φόρος στο κέρδος που προκύπτει από την αγορά και πώληση μετοχών, προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία, φτάσαμε πάλι την τελευταία στιγμή χωρίς να έχουν εκδοθεί, οδηγίες, υπουργικές αποφάσεις ή διευκριστικές εγκύκλιοι. Είναι γνωστές οι πιέσεις που ασκούνται από φορείς της κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι ζητούν είτε νέα αναβολή στην ενεργοποίηση του μέτρου, είτε ακόμη και στη θέσπιση υψηλού αφορολογήτου (της τάξεως των 25.000 ευρώ ετησίως). Για να ισχύσει ένας τόσο περίπλοκος κατά την εφαρμογή του φόρος, θα έπρεπε ήδη να έχουν εκδοθεί οι σχετικές οδηγίες. Εκτός αν κάποιοι στην οδό Νίκης, έχουν αποφασίσει από τώρα ότι θα υπάρξει παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.