Από αύριο, το πλαίσιο γίνεται εξαιρετικά αυστηρό για όσους εργοδότες δεν πληρώνουν εγκαίρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αντίστοιχα η εφορία θα χτυπά ποιο δυνατά την πόρτα σε όσες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών απειλώντας όχι μόνο με πρόστιμα αλλά και κατασχέσεις. Τι θα κάνει λοιπόν ο εργοδότης ο οποίος δεν θέλει μπλεξίματα αλλά πάσχει ταυτόχρονα και από χρόνια έλλειψη ρευστότητας; Θα είναι συνεπής απέναντι στο κράτος αλλά δεν θα πληρώνει τους εργαζόμενους. Διότι η τελευταία αυτή πράξη, δεν έχει πρόστιμο. Συνιστά ποινικό αδίκημα η μη καταβολή μισθών αλλά ο εργοδότης γνωρίζει ότι με την ανεργία να τείνει στο 30%, δύσκολα θα βρεθεί εργαζόμενος που θα υποβάλλει μήνυση.
Το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε χθες ότι εξαπολύει κυνήγι κατά της εισφοροδιαφυγής με τον Γιάννη Βρούτση να επικαλείται ότι τα ταμεία έχουν χάσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τις αρχές του χρόνου, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται και οι απώλειες από την έξαρση της «μαύρης εργασίας». Το να διεκδικούν τα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές, είναι προφανής υποχρέωσή τους. Το θέμα είναι σε ποια μονοπάτια θα οδηγήσει αυτή η «επίθεση» όταν γίνεται σε συνθήκες πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας.
Την πρώτη συνέπεια, την περιγράψαμε ήδη. Προβλέπεται έκρηξη στο φαινόμενο της απλήρωτης επί σειρά μηνών εργασίας. Ο εργοδότης θα προτιμήσει να καλυφθεί έναντι του κράτους και θα πληρώσει τον εργαζόμενο όταν θα βρει χρήματα. Το ποιες θα είναι οι συνέπειες στην αγορά από μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές.
Η δεύτερη συνέπεια, θα φανεί στην πράξη σε λίγους μήνες. Το σύστημα που ενεργοποιείται από αύριο, προβλέπει ότι η επιχείρηση που δεν πληρώνει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που εμφανίζονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), χάνει, τον επόμενο μήνα, το δικαίωμα να υποβάλλει αναλυτικά την ΑΠΔ και ουσιαστικά εξαφανίζεται από τα ηλεκτρονικά αρχεία του ΙΚΑ. Αυτό, θα λειτουργήσει υποτίθεται ως μοχλός πίεσης. Καθώς ο εργοδότης, δεν θα έχει πλέον άλλη διέξοδο από το να επισκεφτεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ και να πληρώσει ή να ρυθμίσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστάει προκειμένου να ανακτήσει το δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ. Εγείρονται όμως ερωτήματα:
Αν ο εργοδότης, ελλείψει χρημάτων, μεταθέσει επί μακρόν αυτή την επίσκεψη στο ΙΚΑ, τι θα γίνει με τον εργαζόμενο; Θα εμφανίζονται τα ένσημα στην ηλεκτρονική του καρτέλα; Η απάντηση είναι όχι καθώς οι ηλεκτρονικές καρτέλες των ασφαλισμένων ενημερώνονται μόνο μετά την υποβολή της ΑΠΔ. Κενό θα εμφανίζεται στον ασφαλιστικό χρόνο με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα:
1. Με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας εφόσον υπάρξει απόλυση
2. Με την θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για την οποία απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός ενσήμων
3. Με την εξασφάλιση της απαλλαγής από το ΤΕΒΕ για όσους συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ένα μπλοκάκι καθώς οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ απαιτούν σε ετήσια βάση την καρτέλα ενσήμων προκειμένου να δώσουν απαλλαγή και να μην καταλογίσουν ασφαλιστικές εισφορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.