Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Θέλει η τρόικα να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση;


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δραματική είναι η κραυγή αγωνίας της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις της τρόικα, εφόσον πιστέψουμε τις πληροφορίες της βρετανικής The Guardian. «Εάν αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε έστω και μισό ακόμη μέτρο θα γίνει επανάσταση σε αυτή τη χώρα. Είναι τυφλοί;» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχός της, ενώ την ίδια στιγμή Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες ισχυριζόταν ότι «τα πράγματα είναι άσχημα. Είναι σαν να βρισκόμαστε πάλι στο 2010».
Πράγματι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ, το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα είναι «ψυχροπολεμικό», καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να αμφισβητούν και τα στοιχεία και τις προθέσεις της Αθήνας. Ταυτόχρονα, δε, αδιαφορούν για τις αναταράξεις οι οποίες προκαλούνται στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο από την προοπτική λήψης νέων μέτρων, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του να αναγκάζεται να προσφύγει στη θεωρία της «αποστασίας». Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι εύλογο: Μήπως, τελικά, αυτό που επιδιώκει η τρόικα είναι να ρίξει την κυβέρνηση της Ελλάδας; Και αν ναι, γιατί να θέλει κάτι τέτοιο;
Είναι αλήθεια ότι ορισμένα «σκοτεινά μυαλά» προβάλλουν ήδη μια μακιαβελική ερμηνεία των τελευταίων γεγονότων. Η τρόικα και οι εντολείς της -λένε- έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν τις εξελίξεις, ώστε να διαμορφώσουν μια κατάσταση που θα είναι εντελώς στα μέτρα τους. Θεωρώντας, δηλαδή, ότι δεν γίνεται να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του (καταστροφικού) σχεδίου τους όσο ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας προσβλέπει και πιστεύει στη ρεαλιστική και εναλλακτική λύση του ΣΥΡΙΖΑ, θα «φροντίσουν» να έρθει πιο γρήγορα στην εξουσία. Και μετά -αυτό προβλέπουν- θα τον στριμώξουν τόσο πολύ που θα καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτο μέσα σε λίγους μήνες. Στη συνέχεια, επαναφέρουν ως μονόδρομο την πολιτική τους και μάλιστα σε πιο σκληρή εκδοχή, ενώ η μεθεπόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει καμία ταλάντευση να την εφαρμόσει.
Ωραίο το σενάριο, μόνο που η ιστορία δεν σχεδιάζεται στα χαρτιά -για τουλάχιστον δύο λόγους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρώτον, επειδή ό,τι και να σκέφτονται (ή να ελπίζουν) για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν επ' ουδενί να είναι βέβαιοι ότι κάτω από τους τεκτονικούς (κοινωνικούς και πολιτικούς) κλονισμούς που θα προκαλέσει η εκλογή του δεν θα οδηγηθεί στα «άκρα», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του -δηλαδή, στη ρήξη με τους δανειστές και, πολύ πιθανά, την έξοδο από την Ευρωζώνη. Και δεύτερον, επειδή το επεισόδιο με τίτλο «Πάρτε κι άλλα μέτρα! - Όχι δεν παίρνουμε!» έχει παιχτεί ουκ ολίγες φορές, με το ίδιο πάντοτε αποτέλεσμα: την επικράτηση των δανειστών.
Ετσι, η αλήθεια βρίσκεται πιθανότατα σε ένα άλλο σημείο του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην «The Guardian», όπου έτερο κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει: «Αυτό που η τρόικα δεν φαίνεται να πιστεύει ή να κατανοεί είναι πως η κυβέρνηση θα πέσει εάν πιεστεί υπερβολικά». Η διαπίστωσή του μοιάζει απολύτως λογική, με βάση την εμπειρία. Διότι παρά τους κλονισμούς στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, η εκάστοτε κυβέρνηση εφάρμοζε, με μικρότερη ή μεγαλύτερη δυσκολία, τις απαιτήσεις των Μνημονίων.
Για την ώρα, λοιπόν, όλα μπορούν να συνεχίσουν στο γνωστό μοτίβο και χωρίς κανείς (και πάντως όχι η τρόικα) να αισθάνεται άγχος για τον προϋπολογισμό του 2014. Εκτός και αν ο Αντώνης Σαμαράς πείσει την Αγκελα Μέρκελ, στη συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή, ότι η πτώση του ίδιου ή της κυβέρνησής του (ή και των δύο μαζί) είναι προ των πυλών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.