Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
Ο αγώνας που δίνουν οι πολίτες της Πάτρας για να κρατήσουν το σπίτι του ποιητή Κωστή Παλαμά και να το μετατρέψουν σε μουσείο, φέρνει στην επιφάνεια την αδιαφορία του ελληνικού κράτους για τις κατοικίες μεγάλων μορφών του πολιτισμού και της ιστορίας.
Το σπίτι του Παλαμά είναι εξαίρεση, καθώς ο δήμος στέκεται αρωγός τις προσπάθειες των πολιτών.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα κτίρια κρίνονται διατηρητέα- κάτι που καθιστά αδύνατες τις εργασίες συντήρησης από τους απογόνους- και αφήνονται να καταρρέουν σιγά σιγά.
Σε πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως σε αυτήν της πατρογονικής οικίας του Ανδρέα Καρκαβίτσα, κατεδαφίζονται, ή καταστρέφονται από μια ατυχία, όπως το σπίτι της Μαντούς Μαυρογένους στη Μύκονο που κάηκε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε.
Το σπίτι της οδού Κορίνθου
Το σπίτι της οδού Κορίνθου στην Πάτρα, όπου έζησε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, ανήκει σήμερα στους φυσικούς απογόνους του- τους εγγονούς του αδελφού του.
Ζουν στην Ελβετία και εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να βρουν αγοραστή, χωρίς όμως επιτυχία.
Οι κάτοικοι της Πάτρας ζητόυν την μετατροπή του ακινήτου της οδού Κορίνθου σε μουσείο και έχουν έλθει σε επαφή με το Δήμο Πατρών ώστε να εξαγοραστεί από τους σημερινού ιδιοκτήτες.
«Κατ'αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι δικαίωμά τους να θέλουν να το πουλήσουν. Κι εμείς, όμως, δεν έχουμε χρήματα να το αγοράσουμε. Φέραμε εκτιμητή και βρήκαμε άλλο δημοτικό κτίριο, ίσης αξίας, με το οποίο το ανταλλάσσουμε. Περιμένουμε την απάντησή τους», λέει στο newpost ο Αντιδήμαρχος Οικονομικής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας, Παναγιώτης Βαφέας, ο οποίος μάλιστα ξεκαθαρίζει πως «διαχρονικά το υπουργείο Πολιτισμού έχει αρνηθεί κάθε οικονομική βοήθεια κι εμείς ως δήμος δεν διαθέτουμε χρήματα νατο αγοράσουμε».
Η «κατάληψη Σκαραμαγκά»
«Ασύμφορη η ανακαίνιση» και «πολυδάπανη η επισκευή» κρίνεται από τον σημερινό ιδιοκτήτη, το ΝΑΤ, για το σπίτι που έζησε η ντίβα της όπερας, ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, στην Αθήνα.
Πρόκειται για το κτίριο επί της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, τη γνωστή «κατάληψη Σκαραμαγκά» η οποία πριν από μερικούς μήνες εκκενώθηκε απόδυνάμεις της Αστυνομίας.
Πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, ένα νεοκλασικό κτίριο, στολίδι για την εποχή του, παραδομένο όμως σήμερα στην εγκατάλειψη του χρόνου. Μοναδική μέχρι στιγμής ελπίδα για τη διάσωσή του, αποτελεί το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ο δήμος Αθηναίων.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, «το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στον σεισμό της Αθήνας (Σεπτέμβριος 1999), με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλη δαπάνη για την επισκευή του, η οποία με δεδομένη την υποβάθμιση της περιοχής και την κρίση στην αγορά ακινήτων, καθιστά ασύμφορη οποιαδήποτε διαδικασία ανακαίνισης».
Το σπίτι με τις πικροδάφνες
Ερήμην της πολιτείας, το παραλιακό σπίτι της οικογένειας Καρκαβίτσα, κατεδαφίστηκε.
Την αμφιλεγόμενη αυτή πρωτοβουλία πήραν το καλοκαίρι του 2011, τα μέλη του Συλλόγου Οικιστών της περιοχής, και εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους κατοίκους, το γκρέμισαν υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «ένα ερείπιο-εστία μόλυνσης για την περιοχή τους».
Το παραλιακό σπίτι, – πνιγμένο στις πικροδάφνες- της οικογένειας του συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα το έχτισε προ αμνημονεύτων χρόνων ο επίσης γνωστός συγγραφέας και αδελφός του Ανδρέα, Κώστας Καρκαβίτσας, διασώζει στους αιώνες ενώ ευκαιριακοί οικιστές προσπαθούν να ισοπεδώσουν.
«Με φώναξαν οι οικιστές να καθαρίσω την παραλία. Δεν γνώριζα, ότι το ερείπιο ήταν το παραλιακό σπίτι του Καρκαβίτσα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα αντιδρούσα διαφορετικά» δήλωσε την επόμενη μέρα από την κατεδάφιση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στον Δήμο Ανδραβίδας- ΚυλλήνηςΧρήστος Παλαιολόγος.
Το ξενοδοχείο στη Μύκονο
Τον περασμένο Σεπτέμβριο τυλίχτηκε στις φλόγες το ξενοδοχείο «Apollon» στο Γιαλό Μυκόνου, το κτίσμα δηλαδή που στέγαζε το ιστορικό σπίτι της Μαντούς Μαυρογένους, της ηρωίδας της ελληνικής επανάστασης.
Η φωτιά ξεκίνησε από το εστιατόριο «Καζάρμα» που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου και γρήγορα επεκτάθηκε στον πάνω όροφο.
Οι από καταγωγής Μυκονιάτες με πόνο ψυχής βοήθησαν τον ιδιοκτήτη να συμμαζέψει ό,τι μπορούσε από την καταστροφή.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/295562/xwris-xrhmata-to-kratos-gia-tis-patrogonikes-esties-megalwn-morfwn-toy-ellhnismoy#ixzz2l4otGe3C
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.