ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μαζεύει τώρα τους «έξαλλους» Νεοδημοκράτες * ΣΥΡΙΖΑ Προβοκάτσια σε βάρος της Δημοκρατίας * ΠΑΣΟΚ Συνιστά ψυχραιμία και ενότητα * ΑΝΕΛ Κάποιοι επιδιώκουν νέο Εμφύλιο * ΔΗΜΑΡ Αποσκοπούν σε πολιτική αποσταθεροποίηση * ΚΚΕ Ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετούνται
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις για τη Δημοκρατία και την πολιτική σταθερότητα της χώρας ενδέχεται να λάβουν οι εξελίξεις μετά την αιματηρή επίθεση αγνώστων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο, κατά την οποία δολοφονήθηκαν δύο νέοι, που φέρονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής, και τραυματίστηκε ένας τρίτος.
«Αν πριν από είκοσι μέρες ανησυχούσα για τις εξελίξεις, τώρα μπορώ να πω ότι φοβάμαι...», έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος την Παρασκευή το βράδυ. Με αυτά τα δραματικά του λόγια άφηνε επί της ουσίας να εννοηθεί ότι μπορεί να αρχίσει ένας κύκλος αντεκδίκησης, βίας και αίματος, ικανός να αποσταθεροποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και να προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Ψυχραιμία
Ανάλογες απόψεις εκφράζονται και στην αντιπολίτευση, που αποφεύγει για την ώρα να ρίξει λάδι στη φωτιά και στέκεται επιφυλακτική και συγκρατημένη απέναντι στα γεγονότα. Στελέχη της συνιστούν ψυχραιμία και καλούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν τη σοβαρότητα των στιγμών που περνά η χώρα.
Η διπλή δολοφονία λειτουργεί αντικειμενικά, όπως επισημαίνουν τα κόμματα, εις βάρος της Δημοκρατίας και, όπως έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, «η επαγγελματική δολοφονία τρέφει και δεν χτυπά το φασισμό».
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα έχει βαρύνει όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για το σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας. Τούτη την ώρα μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν έχουν θέση στην πολιτική αντιπαράθεση, καθώς τα γεγονότα αποδεικνύουν, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι το πολιτικό παιχνίδι, όταν παίζεται στα όρια, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει από τον έλεγχο και τότε κανείς δεν έχει όφελος. Κι αυτό έγινε.
«Οταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες...», μας έλεγε έμπειρο πολιτικό στέλεχος αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα που καλλιεργήθηκε από τις εκλογές του 2012 και μετά, με την αρχική ασυλία της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση και την ανιστόρητη ταύτιση δημοκρατικών δυνάμεων και νεοναζιστικών μορφωμάτων και πρακτικών.
Το παιχνίδι των δύο άκρων και η τεχνητή πόλωση που καλλιέργησε η κυβέρνηση -και ειδικά κύκλοι συνεργατών του πρωθυπουργού- αυτή τη στιγμή φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς είχε κάνει το λάθος όλο το προηγούμενο διάστημα να ταυτίσει για μικροπολιτικά οφέλη με το άλλο άκρο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τούτη τη στιγμή η κυβέρνηση, που ήδη κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση και τις άστοχες οικονομικές της επιλογές, καλείται να διαχειριστεί ίσως την πιο δύσκολη σε πολιτικό επίπεδο κατάσταση της χώρας μεταπολιτευτικά. Ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο η Χρυσή Αυγή από θύτης να εμφανιστεί ως θύμα, αυξάνοντας την επιρροή της, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη Δημοκρατία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Παρασκευή το βράδυ το μέγαρο Μαξιμου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικό, αποφεύγοντας να χρεώσει πολιτικά το γεγονός, παρ' ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αρκετοί ήταν αυτοί που ανέμεναν ένα επεισόδιο, για να μπορέσει η κυβέρνηση, όπως έλεγαν, να εξαρθρώσει και το άλλο άκρο.
Ομως αποδείχθηκε την Παρασκευή το βράδυ, αυτή η θεώρηση ήταν κοντόφθαλμη, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Ηδη συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες έδωσαν μήνυμα να συγκρατηθούν εκείνες οι φωνές στον ευρύτερο πρωθυπουργικό κύκλο, που βγήκαν αμέσως, όπως π.χ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που είχε γράψει στο Twitter ότι «το ανύπαρκτο άκρο δολοφόνησε δύο υπαρκτούς νέους ανθρώπους».
Ανοιχτά μέτωπα
Η διπλή δολοφονία έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση με ανοιχτά δύο μέτωπα: με την τρόικα, που πιέζει για νέα μέτρα και με τους βουλευτές της, που πιέζουν για αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αντικειμενικά, και τα δύο αυτά μέτωπα τις επόμενες κρίσιμες ημέρες θα υποχωρήσουν.
Η κυβέρνηση μπορεί με επιχειρήματα, πλέον, να ζητήσει πίστωση χρόνου από την τρόικα, ενώ στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα δημιουργηθούν συνθήκες συσπείρωσης.
Σε πρώτη φάση η διπλή δολοφονία φαίνεται ότι συσπείρωσε και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, που όχι μόνο την καταδίκασαν, αλλά ύψωσαν τείχος προστασίας της Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε μετά την επίθεση ότι «οι δολοφόνοι, όποιοι και αν είναι, θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη Δικαιοσύνη, την πολιτεία και την ενωμένη ελληνική κοινωνία. Ας το γνωρίζουν οι πάντες». «Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει» ανέφερε η Ν.Δ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης της πολιτικής ζωής, που στόχο έχει την ίδια τη Δημοκρατία. Καταδικάζουν με απόλυτο τρόπο τη διπλή δολοφονία και καλούν σε ηθική, ιδεολογική και πολιτική απομόνωσή της και τονίζουν ότι «η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα».
«Στη βία αντιτάσσεται η Δημοκρατία και η νομιμότητα, αυτές προστατεύουν τη χώρα», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ,που συνιστά ψυχραιμία και ενότητα, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η δολοφονική επίθεση». «Κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο» είπε ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η ενέργεια αποσκοπεί σε πολιτική αποσταθεροποίηση. Στελέχη του κόμματος σε κατ' ιδίαν συνομιλίες δεν έκρυβαν τους φόβους τους για έξαρση της βίας σε έναν ατέρμονο κύκλο αντεκδίκησης από «ακραίες τάσεις της πολιτικής ζωής».
Μάλιστα, κάποιοι έκαναν μέχρι εφιαλτική παραπομπή στα μολυβένια χρόνια στην Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια στο Νέο Ηράκλειο έσπειρε φόβους σε όλα τα κλιμάκια της ηγεσίας στην Αγίου Κωνσταντίνου.
«Η Αριστερά ούτε με πρακτικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών έχει σχέση ούτε με εν ψυχρώ δολοφονίες» σημείωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγοντας ότι η επαγγελματικού τύπου δολοφονική επίθεση λειτουργεί αντικειμενικά ως μεγάλη προβοκάτσια υπέρ της κυβέρνησης και του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.