Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το σκοτεινό μονοπάτι της ανεργίας



Τραγικά στοιχεία για την Ελλάδα της κρίσης μέσα από έρευνα στους τέσσερις συμβουλευτικούς σταθμούς του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Αυξημένα τα ποσοστά απελπισίας, κατάθλιψης, καταχρήσεων ουσιών και σκέψεων για αυτοκτονία

Picture 0 for Το σκοτεινό μονοπάτι της ανεργίας
του Τάσου Τασιούλα
 
Το δράμα της κρίσης αποτυπώνουν τα στοιχεία των κέντρων πρόληψης και συμβουλευτικών υπηρεσιών της δυτικής Θεσσαλονίκης. Στα τέσσερα κέντρα που λειτουργεί ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών μέσα στο 2012 κατέφυγαν 3.090 άνθρωποι, από τους οποίους, το 56% (1.929) είχαν μόνο ένα αίτημα: Δουλειά. Οι αρμόδιοι των κέντρων καταγράφουν έντονη απελπισία κι ακόμη χειρότερα μεγάλο ποσοστό κατάθλιψης σε επίπεδο ψυχιατρικής υποστήριξης, κατάχρησης ουσιών και συμπτωμάτων αυτοκτονικού ιδεασμού (σκέφτομαι να αυτοκτονήσω). Το ερώτημα στο οποίο σηκώνουν ψηλά τα χέρια οι αρμόδιοι είναι: «πόσο θα κρατήσει αυτό;», η έκδηλη αγωνία των ανέργων για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.
 
Η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του γραφείου κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και του Κέντρου Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», Μάρω Βασσάρα, ανακοίνωσε στοιχεία σοκ, μέσω της έρευνας για την αξιολόγηση των υπηρεσιών «συμβουλευτικής στην απασχόληση» που παρέχεται από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του Δήμου.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος 2013. Στόχος της ήταν η αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου Νεάπολης –Συκεών σε ανέργους, που ζητούν βοήθεια στην εύρεση εργασίας. 
 
Η δουλειά των σταθμών
 
Από την έρευνα προέκυψε ότι το ποσοστό εύρεσης εργασίας για το 2011 ήταν 12%, ενώ για το 2012 έφτασε στο 24%. Για το 2012 σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό εύρεσης εργασίας ήταν 10,85%.
 
Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί προσφέρουν πρωτίστως ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση σε όσους ψάχνουν για δουλειά, ενημέρωση για ανοιχτά προγράμματα και πως μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα προσεγγίσουν, αλλά επίσης όπως λέει η κ. Βασσάρα «τους μαθαίνουμε να μην το βάζουν κάτω, επειδή άτομα με υψηλή ψυχική ανθεκτικότητα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία από ότι άτομα με χαμηλή ψυχική ανθεκτικότητα».
 
Κάθε άνεργος έχει ως πρόσωπο αναφοράς έναν σύμβουλο απασχόλησης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η υποστηρικτική σχέση.
 
Τραγικές επιπτώσεις
 
Όσον αφορά την ψυχική κατάσταση των ανέργων και τις επιπτώσεις της ανεργίας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να εκτιμήσουν οι ίδιοι το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική τους κατάσταση:
 
«Πόσο θα λέγατε ότι έχει επηρεάσει η ανεργία αρνητικά την ψυχική σας κατάσταση»; Το 58% απάντησε: «Πάρα πολύ, νιώθω συχνά απελπισία».
 
«Έγινε ανάλυση της παραπάνω ερώτησης με συνάρτηση το φύλο και διαπιστώθηκε ότι τόσο οι άνδρες (σε ποσοστό 51%) όσο και οι γυναίκες (σε ποσοστό 60%), νιώθουν σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό να επιβαρύνονται ψυχικά από την παρατετεμένη ανεργία τους και εκφράζουν συναισθήματα απόγνωσης και απελπισίας» σημειώνει η κ. Βασσάρα. 
 
Στην ερώτηση «από πού νιώθετε ότι αντλείτε κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ανεργίας σας;», οι συμμετέχοντες προκρίνουν την οικογένεια και τους φίλους (69%), από τη συνειδητοποίηση ότι είναι ένα γενικότερο πρόβλημα και όχι μόνο δικό τους (62%), από το χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους (58%) κι από τη συμπαράσταση του συμβουλευτικού σταθμού (58%).
 
«Όπως είναι αναμενόμενο οι βασικές πηγές στήριξης των ανθρώπων είναι οι κοντινοί τους άνθρωποι – συγγενείς και φίλοι. Σημαντικό είναι επίσης ότι, η επίγνωση πως πρόκειται για μια οικονομική – κοινωνική κρίση που αφορά το σύνολο του πληθυσμού,  βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς αποτρέπει τα άτομα από το να χρεώσουν την κατάσταση αυτή ως ‘προσωπική αποτυχία’. Εντυπωσιακό είναι επίσης, το γεγονός ότι οι ωφελούμενοι σε με γάλο βαθμό χαρακτηρίζουν τους συμβουλευτικούς σταθμούς ως πηγή στήριξης – ουσιαστικά τόσο όσο βασίζονται και στις δικές τους δυνάμεις», τόνισε η κ. Βασσάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.