Σε θρίλερ εξελίσσεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, με ανεπίσημες διαρροές: Οι πιστωτές εμφανίζονται να «τραβούν το σχοινί» ζητώντας μέτρα άμεσης απόδοσης -δηλαδή «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις- εδώ και τώρα. Αμφισβήτηση όμως για το κατά πόσο μπορούν να αποφευχθούν περικοπές, προκύπτει και …εκ των έσω με τον πλέον επίσημο τρόπο. «Κούρεμα» χρέους στο προσκήνιο.
Του Βαγγέλη Δουράκη
Το «παιχνίδι» με την ημερομηνία άφιξης της τρόικα στην Αθήνα, καλά κρατεί: Όπως έλεγε μιλώντας στο matrix24.gr ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αλλάξει τίποτε στον σχεδιασμό που έχουμε». Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα γίνει κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί την Τρίτη.
Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφέρουν ότι η «τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να συνομιλήσει με την ελληνική Κυβέρνηση».
Νωρίτερα βέβαια, υπήρχαν διαρροές από τις Βρυξέλλες για σκληρή στάση των δανειστών.
Η ρητορική που ανέπτυξε η Αθήνα βροντοφωνάζοντας «όχι στα νέα μέτρα» προκαλεί δυσφορία στους πιστωτές: Μέσω διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείο «αξιωματούχοι» της ευρωζώνης διαμηνύουν ανώνυμα ότι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, «παγώνουν» την επιστροφή τους στην Ελλάδα, καθώς ούτε τα προαπαιτούμενα έχουν «κλείσει», ενώ δεν υπάρχει συμφωνία για το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2014.
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν η προσπάθεια της Κυβέρνησης να καλύψει μέσω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ της «διαφοράς» με τους δανειστές πέφτει στο «κενό»: Πέρα από τους δανειστές και έκθεση «βόμβα» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αμφισβητεί ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί μόνον από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Συγκεκριμένα, το γραφείο της Βουλής «βλέπει» πρόσθετα μέτρα, έστω και «στοχευμένα», εκτιμώντας πως ίσως αναγκαστεί να τα λάβει η κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014. Θεωρεί μάλιστα ότι το «κενό» αυτό, είναι δύσκολο να καλυφθεί μόνο από τις εξοικονομήσεις πόρων από ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διέρρεε ανώνυμη πηγή της ευρωζώνης «Υπάρχουν αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας», για το δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και για τα προαπαιτούμενα της δόσης, παραπέμποντας στα «αγκάθι» που έχει να κάνει με το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών.
Αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούσαν να «σβήσουν» τις «φωτιές» που άναψαν μέσω του ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, λέγοντας ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε στον προγραμματισμό με την τρόικα», εντούτοις η διαφορά στην εκτίμηση της «τρύπας» για το 2014 παραμένει: Οι πιστωτές θεωρούν πως ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, όταν η Αθήνα την υπολογίζει το πολύ στα 500 εκατ. ευρώ.
«Φωτιές» όμως άναψε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την ανάγκη πιο «ισχυρών» εργαλείων, από τα όσα προβλέπει η απόφαση της 27ης Νοεμβρίου του 2012 για τη μείωση του χρέους, βάζοντας στην πραγματικότητα θέμα «κουρέματος» όπως ακριβώς υποστηρίζει εδώ και μήνες το ΔΝΤ. «Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, με άμεσο και καθαρό τρόπο. Βέβαια, είναι θέμα δυναμικό και πολυσύνθετο. Υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που τα επηρεάζουν. Ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές υπάρχουν. Ίσως απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σταϊκούρας, μιλώντας σε ημερίδα του ΚΕΠΕ, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η Αθήνα επισήμως δεν θέτει στη παρούσα φάση ζήτημα «κουρέματος» αλλά περιμένει τη κατάλληλη στιγμή και τις κατάλληλες συνθήκες για να ανοίξει τη συζήτηση.
Το «κούρεμα» του χρέους, πάντως, συνιστά ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαίους πιστωτές της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.