Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

W. Schaeuble: Άλλο Πορτογαλία, άλλο Ελλάδα



Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
Στο διαχωρισμό της... μοίρας μεταξύ της Πορτογαλίας από τη μια μεριά και της Ελλάδας και της Κύπρου από την άλλη προέβη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Focus ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή αναλυτής κορυφαίας ελληνικής τράπεζας, μιλώντας στο Capital.gr,  δικαιολογεί την επιφυλακτική  στάση του κ. Schaeuble προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη το γιγάντιο ελληνικό κρατικό χρέος αλλά και τις αυξημένες αβεβαιότητες που συνοδεύουν τις ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014, μαζί και αυτές για ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους 1,5% του ΑΕΠ (2,7 δισ. ευρώ). Κάτι τέτοιο, φαίνεται πως θα  απαιτήσει δημοσιονομικά μέτρα «πάνω από 1 δισ. ευρώ» εκτιμούν οι ίδιες πηγές. Kαι αυτό εκτός… κακού απροόπτου, όπως πχ «λόγω ενός βαλτώματος» του προγράμματος στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών».  Σε κάθε περίπτωση «μόνο πολιτική μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα του ελληνικού κρατικού χρέους», παραδέχονται οι ίδιες πηγές στο Capital.gr.

Γιατί, όμως, ο κ. Schaeuble άφησε την Ελλάδα εκτός του... κάδρου των χωρών που εξέρχονται της κρίσης;

Το περιοδικό Focus εξέφρασε την ανησυχία του προς τον κ. Schaeuble για το γεγονός ότι οι γερμανικές κρατικές πιστώσεις προς τις ευρωπαϊκές «χώρες σε κρίση» (ή “Κrisenlaender”, όπως συνηθίζουν να λένε στη Γερμανία την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ισπανία) αγγίζουν πλέον τριψήφιο αριθμό δισ. ευρώ (σ.σ. μετρούνται σε εκατοντάδες δισ. ευρώ). Και όχι μόνο αυτό, αλλά το Focus φοβάται  ότι αυτές οι πιστώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν. Ο κ. Schaeuble απάντησε σε αυτές τις συγκεκριμένες ανησυχίες με την γενικόλογη άποψη ότι  «το ευρώ είναι σταθερό» και ότι η γερμανική «ευθύνη» θα μειωθεί εφόσον λήξει το Πρόγραμμα στην Πορτογαλία. Δεν είπε, όμως, το ίδιο για την Ελλάδα και την Κύπρο. «Μένει ακόμα η Ελλάδα και η Κύπρος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Schaeuble.

Μιλώντας στο Capital.gr, αναλυτής κορυφαίας ελληνικής τράπεζας, ανέφερε πως ο διαχωρισμός της Ελλάδας και της Κύπρου από τις άλλες ευρωπαϊκές “Krisenlaender” προφανώς σχετίζεται και με την πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στο Βερολίνο πως οι δύο παραπάνω χώρες « θα είναι μοναδικές στην Ε.Ε.  που θα βρίσκονται σε ύφεση το 2014».

Πράγματι, σύμφωνα με την κοινή εξαμηνιαία έκθεση των επτά σημαντικότερων γερμανικών οικονομικών think tanks που δημοσιεύτηκε πριν δέκα μέρες περίπου, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2014 αντί να ανακάμψει κατά 0,6% όπως προβλέπει η τρόικα, ενώ η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,5%.

«Εξάλλου το ελληνικό κρατικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Πορτογαλίας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας πως «για να μιλούν στο Βερολίνο για ύφεση 1% στην Ελλάδα, παραδέχονται εμμέσως ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους». Και αυτό γιατί «μια τόσο μεγάλη απόκλιση (1,6 ποσοστιαίες μονάδες) από τις μακροοικονομικές προβλέψεις της τρόικας θα καταστήσει στα σίγουρα μη – βιώσιμο το ελληνικό κρατικό χρέος».

Σε προηγούμενη αξιολόγηση του ΔΝΤ αρκούσε μια απόκλιση της τάξεως του 0,8% σε ετήσια βάση μεταξύ του βασικού και του εναλλακτικού σεναρίου για την εξέλιξη του ΑΕΠ για να εκτινάξει το ελληνικό κρατικό χρέος από το 120% περίπου το 2022 σε επίπεδα πάνω από 130-140%, θυμίζει ο ίδιος αναλυτής στο Capital.gr.

Δεδομένου ότι μια τόσο μικρή διαφορά μεταξύ μιας μακροοικονομικής πρόβλεψης και της πραγματικότητας που τελικά θα διαμορφωθεί μπορεί να κρίνει τη βιωσιμότητα ή μη όχι μόνο ενός κρατικού χρέους, αλλά μιας ολόκληρης οικονομίας στις ελληνικές τράπεζες έχει ωριμάσει εντελώς η άποψη πως η μοναδική λύση που μπορεί να δοθεί στο «ελληνικό πρόβλημα» είναι η «πολιτική».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.