Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το τρόλεϊ 3 των Πατησίων


σάρωση0001

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Aθηναίοι που ήθελαν να εκδράμουν… στα Πατήσια δεν νοιαζόντουσαν και τόσο πολύ για το απεργιακό δελτίο των Μέσων Μετακίνησης. Τα λεωφορεία της εποχής, τα λεγόμενα «βιζαβί», ήταν μεγάλες ανοικτές άμαξες με καθίσματα. Εξάλλου το 1882 είχε εγκαινιαστεί ο ιπποκίνητος σιδηρόδρομος που ένωσε την Αθήνα με τα Πατήσια. Τα τραμ της εποχής κινούσαν άλογα και το τέρμα της διαδρομής ήταν στο ύψος του ρέματος Λεβίδη (δίπλα στη Φωκίωνος Νέγρη). Συχνά τα άλογα δεν ήθελαν να προχωρήσουν και τότε οι επιβάτες κατέβαιναν κι έσπρωχναν ώσπου το τραμ της εποχής να ξαναπάρει μπρος.
Το 1908 το ηλεκτρικό τραμ έφτασε στα Πατήσια με δυο βαγόνια. Είχε χρώμα κρεμ στην αρχή, και λίγο πράσινο λίγο αργότερα. Είχαν τέρμα το τέλος της οδού Πατησίων. Τα κίτρινα τραμ της εταιρείας πάουερ καταφθάνουν το 1940 και η γραμμή 3 ενώνει τροχιοδρομικά τα Πατήσια με τους Αμπελόκηπους. Η γραμμή, λόγω της επιβατικής κίνησης, θεωρήθηκε η σημαντικότερη για την εποχή.
Το 1953 ο υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκινάει το θεαματικό ξήλωμα τον γραμμών του τραμ από την αρχή της Πατησίων στα Χαυτεία. Τότε καταφθάνουν στην Αθήνα τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, τα γνωστά μας κίτρινα τρόλεϊ.
Η άλλοτε διαδρομή του τραμ πραγματοποιείται πλέον με τρόλεϊ. Όπως τότε έτσι και τώρα το δρομολόγιο της διαδρομής έχει το νούμερο τρία. Με αφετηρία στην Λ. Κηφισίας στο ύψος των Αμπελοκήπων, το τρόλεϊ 3 διέρχεται όλο το κέντρο της πόλης και από την γνώριμη οδό Πατησίων τερματίζει πλέον στη Νέα Φιλαδέλφεια.
΄Πολλοί πιστεύουν πως η άριστη συγκοινωνία που είχα διαχρονικά τα Πατήσια, αρχικά με τραμ και αργότερα με τρόλεϊ, τα έκανε μια από τις πιο πολυανθρώπινες και πυκνοδομημένες συνοικίες της Αθήνας. Η εξέλιξη αυτή είσαι σήμερα εμφανής στην ποιοτική υποβάθμιση του άλλοτε μαγευτικού προαστίου.
Το πολύπαθο τρόλεϊ τρία εξακολουθεί να ανεβαίνει τη Πατησίων και να βιώνει τις ιστορίες την κίνησης αλλά και τις δυσκολίες της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.