Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Η φθινοπωρινή σύναξη των ΠΑΣΟΚων

Η φθινοπωρινή σύναξη των ΠΑΣΟΚων
Αυτοκριτική στο συμπόσιο εορτασμού των 39 χρόνων του ΠΑΣΟΚ έγινε. Την έκανε ο Άκης μία μέρα μετά, απολογούμενος στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Γράφει:  

Στο ίδιο το συμπόσιο έγινε κάτι σαν αυτοκριτική. Δύο πρώην και ένας οιονεί πρωθυπουργός (θέλει να πιστεύει) προσπάθησαν να εξηγήσουν πως το άλλοτε 40% του κόμματος έγινε 12% και ούτε, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ πλέον βρίσκεται κάπου στο 6%.

Πιο σκληρός όπως αναμενόταν ήταν ο Κώστας Σημίτης. Μίλησε για φαντασιώσεις του κόμματος που πλήρωσε ο λαός, μίλησε για σιωπή του κόμματος τη στιγμή που το τσουνάμι ερχόταν. Για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ με "μαγειρεμένα" στοιχεία ούτε λόγος. Δεν θεωρεί ότι εξαπάτησε κανέναν. Άλλωστε είχε εξασφαλίσει την ανοχή και συνεργασία των Ευρωπαίων, οπότε δεν θεωρεί εαυτόν υπόλογο. Δεν "βλέπει" την εξαπάτηση του ελληνικού λαού. "Βλέπει" όμως λύση και προτείνει να "σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών". Από τους άλλους προφανώς.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδόξως ήταν περισσότερο "μέσα στο θέμα". Και το δικό του θέμα ήταν η περίφημη φράση "λεφτά υπάρχουν" την οποία και υπερασπίστηκε λέγοντας ότι σκοπίμως "κόπηκε" η συνέχειά της "εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις". Κατά τα άλλα το πρώτο μνημόνιο ήταν οξυγόνο για την χώρα και ποιος θα μπορούσε να του εναντιωθεί σε αυτό όταν το κόμμα του συγκυβερνά εφαρμόζοντας το δεύτερο. Το μήνυμά του προς το εσωτερικό της παράταξης όσον αφορά το μέλλον ήταν ότι «θα είμαι εδώ, πιστός στις αρχές μου γιατί εμένα δεν με κρατάει κανείς». Ποιος έλαβε το μήνυμα, άγνωστο.
Η αυτοκριτική του νυν προέδρου στόχευε εκτός ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στον κυβερνητικό του εταίρο Αντώνη Σαμαρά και στη δήλωση που είχε κάνει ότι εξακολουθεί να θεωρεί λάθος το πρώτο μνημόνιο και ότι η κυβέρνησή του διορθώνει τα λάθη του στο δεύτερο που εφαρμόζει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι "έπρεπε να επιμείνω το Μάιο του 2010, μέχρι τέλους, στην πρόταση μου για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων. Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μετρό της συμμετοχής τους στη άσκηση της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους". Σε ελεύθερη μετάφραση: δεν θα μου κουνιόταν τώρα ο Αντώνης.

Αλλά είπαμε, η αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ έγινε από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος κατά την απολογία του είπε: "Οδηγήσαμε σε οικονομική χρεοκοπία τη χώρα και φορτωθήκαμε σκληρές, επώδυνες και εκδικητικές λύσεις των δανειστών μας. Έχω υποχρέωση να απευθυνθώ στον κόσμο αυτόν που αισθάνεται ότι τον έχω αδικήσει για όλα αυτά. Εγώ βέβαια χρεώνομαι το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί. Ζητώ να κατανοήσουν και να είναι ανοιχτοί με βάση τα χρόνια που δουλέψαμε μαζί και να δεχθούν τη συγγνώμη".
Δηλαδή, ο μόνος τρόπος για να κάνει αυτοκριτική έλληνας πολιτικός είναι να βρεθεί κατηγορούμενος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.