Αντεπίθεση από τους νέους υπουργούς, με την πλήρη υποστήριξη του μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει η στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, ώστε να καλύψει το χαμένο χρόνο και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επικεφαλής της τρόικας.
Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους δανειστές έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας, με την παρουσία και του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα έχει προηγηθεί το πρωί της ίδιας μέρας σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του κ. Μητσοτάκη για να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Σε αυτή τη συνάντηση το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να αποδείξει στους ελεγκτές ότι η νέα κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στην εκτέλεση των συμφωνηθέντων με την τρόικα και ειδικά στα υπουργεία όπου το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις.
Οπως ανέφεραν στην «Κ.Ε.» αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, οι Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη έτοιμα τα εναλλακτικά σενάρια, που θα προτείνουν στην τρόικα, με στόχο να αποσπάσουν παράταση της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τον Σεπτέμβρη.
Τα «4» σενάρια
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν:
1 Μετάθεση της ημερομηνίας υπαγωγής στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων από τον Ιούλιο στο φθινόπωρο και στη συνέχεια τμηματική αποχώρηση έως το τέλος του 2013.
2 Παράδοση της λίστας με τους υπόλοιπους 12.500 στο τέλος του 2013 και υπαγωγή στην κινητικότητα από την αρχή του 2014.
3 Επίσπευση της διαδικασίας εξεύρεσης των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων με κάθετα μέτρα, παρακάμπτοντας σε πρώτο στάδιο τις διαδικασίες αξιολόγησης.
4 Τα δύο υπουργεία θα προσπαθήσουν να πείσουν την τρόικα για το αίτημά τους παρουσιάζοντας λίστα με απολύσεις που θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες θα υπερκαλύπτουν το μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων στο σύνολο του 2013. Βασική πηγή θα είναι η ΕΡΤ, οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ), τα ΕΛΤΑ και άλλες ΔΕΚΟ (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 18-19).
«Τρύπες» και «μέτωπα»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους ελεγκτές τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και ικανοποιούν τις απαιτήσεις των ελεγκτών. Στη λίστα θα περιλαμβάνονται προαπαιτούμενα όπως:
** Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στην «Κ.Ε.» ότι κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης η τρόικα θα πάρει στα χέρια της το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τον είχε έτοιμο μέσα στον Ιούνιο.
** Ανοιχτό παραμένει το θέμα κάλυψης της «τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ. Παρά τις πληροφορίες ότι το κενό στα έσοδα μόνο για το 2013 έχει ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η τρύπα δεν είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με το πακέτο ισοδυνάμων, που είχε ετοιμάσει ο τέως αν. υπουργός Μάριος Σαλμάς, χωρίς όμως να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτά θα ικανοποιήσουν τους δανειστές. Και εδώ, όπως και στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, διαπραγματευτικό όπλο θα αποτελέσει το μικρό χρονικό διάστημα, που είχε ο νέος υπουργός να προετοιμαστεί.
** Στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού, το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει ήδη στην τρόικα τις προτάσεις του, ώστε να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Βασικό επιχείρημα θα είναι η αύξηση των εσόδων από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν θα εισπραχθούν ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΑΠ 2011-2012, το μειωμένο «χαράτσι» ακινήτων του 2013 και σειρά άλλων φόρων.
** Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει έτοιμα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το συμμάζεμα στο μέτωπο των δαπανών, ενώ θα παρουσιάσει και τους στόχους εσόδων - εξόδων που έχουν παραδώσει οι ίδιες οι ΔΕΚΟ.
http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.