Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Κινεζικό χρέος: H επόμενη απειλή της παγκόσμιας οικονομίας;



Κινεζικό χρέος: αφενός οι γνωστές-άγνωστες διαστάσεις του, αφετέρου ο ρόλος που διαδραματίζει η «γενέτειρά» του στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, τού χαρίζουν πάντα μια θέση στα reports που προειδοποιούν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα μάλιστα που η κινεζική κυβέρνηση διέταξε κατεπείγοντα λογιστικό έλεγχο του συνόλου του δημόσιου χρέους, ο κώδωνας του κινδύνου ηχεί ακόμη δυνατότερα και πλέον εντείνονται οι ανησυχίες πως το κινεζικό χρέος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια σοβαρή απειλή για την αποκαλούμενη «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας.

Πόσο είναι το χρέος της Κίνας; 
Μετά από ελέγχους που είχε πραγματοποιήσει το 2011, η κινεζική κυβέρνηση είχε διαπιστώσει πως το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας άγγιζε τα 10,7 τρισ. γουάν στα τέλη του 2010.

Στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Κίνας ανακοίνωσε ότι περαιτέρω έλεγχοι εντόπισαν χρέος 3,85 τρισ. γουάν που επιβάρυνε 36 τοπικές κυβερνήσεις έως τα τέλη του 2012. Η εποπτική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα πως το χρέος είχε αυξηθεί 12,94% σε σχέση με τα τέλη του 2010, αφού το αθροιστικό χρέος των 36 τοπικών κυβερνήσεων αντιστοιχούσε μόλις στο 31,79% των 10,7 τρισ. γουάν του 2010.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι το σύνολο των αξιόγραφων που έχουν εκδοθεί από την κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές ανέρχεται στο 45% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Κίνας.

"Το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων έχει βρεθεί στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πηγή ανησυχίας για την ανάπτυξη της Κίνας", λέει ο Ding Shuang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα της Citigroup, που παλαιότερα είχε εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση". Ο Ding εκτιμα ότι το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων φτάνει τουλάχιστον στα 12 τρισ. γουάν.

Η Societe Generale εκτιμά πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των επενδυτικών οχημάτων των τοπικών κυβερνήσεων ανερχόταν περίπου στο 39% στα τέλη του περασμένου έτους. Το φορτίο του χρέους διαμορφώνεται στο 145-150% του ΑΕΠ, εκτίμησε ο οίκος το Μάιο, επικαλούμενος κατά προσέγγιση υπολογισμούς που καθίστανται δυσκολότεροι από τα όρια στα στοιχεία για το δανεισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σκιώδη τραπεζική.

Περίπου 4,4 τρισ. ευρώ ανεπίσημων δανείων απειλούν την οικονομία 
Μια νέα δηλητηριώδης αράχνη απλώνει μεθοδικά τον ιστό της πάνω από την κινεζική οικονομία, μεγεθύνοντας το πρόβλημα του χρέους: το σκιώδες τραπεζικό σύστημα (shadow banking).

Από το 2010 η αξία των μη ελεγχόμενων δανείων, επενδύσεων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων αυτού του τομέα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, στα περίπου 36 τρισεκατομμύρια γουάν (4,4 τρισ. ευρώ), ποσό που ισοδυναμεί με το 69% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κίνας, λέει ο Haibin Zhu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα της J.P. Morgan Chase στο Χονγκ Κονγκ. «Είναι κυρίως η ταχεία επέκταση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος (αντί του μεγέθους του) που θα μπορούσε να δημιουργήσει συ-στημικό κίνδυνο», προειδοποίησε στις 13 Μαΐου.

Θα «σκάσει» το χρέος; Μπορεί και όχι!
Ενώ πολλοί αναλυτές γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία της Κίνας, αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος μιας συστημικής κρίσης είναι μικρός. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι προστατεύουν την Κίνα από τις εκροές που είχαν οδηγήσει χώρες όπως η Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία στην οικονομική κατάρρευση στα τέλη του 1990. Επίσης, το εξωτερικό χρέος της Κίνας είναι πολύ μικρό, αγγίζει μόλις το 7,2% του ΑΕΠ, οπότε μια αλλαγή στην εμπιστοσύνη των ξένων, δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, εκτιμά ο Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα της Royal Bank of Scotland.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.