Τρίτη 28 Μαΐου 2013

O κόμπος έφτασε στο χτένι για τον Παπανδρέου



Αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα βρίσκεται πια ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει να αντιμετωπίσει απανωτές προκλήσεις. Από τον τρόπο αντίδρασής του κρίνονται πολλές εξελίξεις τόσο για την ενιαία πορεία του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ όσο και για την προσωπική του τύχη. Πολλοί επισημαίνουν ότι ο καιρός που «όλοι τον έφτυναν κι αυτός νόμιζε ότι ψιχαλίζει» έχει παρέλθει και ο ίδιος θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για τη στάση του στο εξής.
Το ότι μέσα σε 11 μήνες κοινοβουλευτικής θητείας της παρούσας Βουλής έχει ζητήσει 13 φορές άδεια, προκειμένου να μιλάει αμειβόμενος σε διάφορα φόρα, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και σε πρώην συνεργάτες του.
Πολλά στελέχη που πορεύτηκαν μαζί του επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις του στην κρίση και η κυβερνητική του πορεία προκάλεσαν τόσα δεινά στον τόπο, ώστε ο ίδιος θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικός ή να αποφασίσει να ζήσει στο εξωτερικό ως αμειβόμενος ομιλητής και να παραδώσει την έδρα του αντί να προκαλεί το κοινό αίσθημα.
Πολιτικοί του αντίπαλοι ασχολούνται με το αν υπάρχει διαδικασία έκπτωσής του από το βουλευτικό αξίωμα και πιέζουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να βρεθεί «φόρμουλα», ώστε να εμφανιστεί ως αδικαιολογήτως απών από τη νομοθετική εργασία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, αν επιχειρηθεί να ανοίξει συζήτηση για την κοινοβουλευτική παρουσία των εν ενεργεία βουλευτών, ίσως το θέμα να μην μαζεύεται και να μην επικεντρωθεί μόνο στον Παπανδρέου.
Κατά καιρούς τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, λόγω της συνεχούς απουσίας του, έχουν κινηθεί ακόμη και για συλλογή υπογραφών, προκειμένου να καταγγελθεί δημοσίως, αφού είναι ο μοναδικός βουλευτής στο άλλοτε «κάστρο». Ψύχραιμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι, αν εκληφθεί από μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματος που τον πιστεύει ως διαδικασία πολιτικής δίωξης, τότε το κόμμα θα έχει σοβαρά προβλήματα.

Tου κόβουν τον μισθό
Σύμφωνα με… καρατσεκαρισμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου ότι οι συνεχείς απουσίες του έχουν προκαλέσει τους βουλευτές και του λοιπού θα πρέπει να αφαιρεί από την αποζημίωσή του τα χρήματα για κάθε απουσία στο εξωτερικό. Σημειώνουμε ότι, όπως δημόσια έχει δηλώσει, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από την πρώτη στιγμή να μην αποζημιώνεται για όσο χρόνο είναι εκτός Ελλάδας, αίτημα που μέχρι πρότινος δεν είχε ικανοποιηθεί…

Ως... διωκόμενος
Ο ίδιος πάντως μοιάζει να αγνοεί τον πολιτικό θόρυβο που προκαλεί η στάση του και να επιχειρεί να εμφανιστεί ως διωκόμενος. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ακροδεξιοί και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να τον πλήξουν, ενώ ο ίδιος γυρίζει τον κόσμο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα προβλήματα της κρίσης και την ανάγκη ελέγχου του παγκόσμιου κερδοσκοπικού κεφαλαίου.
Επισημαίνουν ακόμη ότι με τη σιωπή του στο εσωτερικό σκηνικό βοηθά την κυβέρνηση επί της ουσίας και προσθέτουν πως η συνεχής παρουσία ενός πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή για τοπικά θέματα θα μπορούσε να προκαλέσει ενδοκυβερνητικά προβλήματα, γι’ αυτό έχει επιλέξει να κινείται προσεκτικά και να προωθεί μείζονα θέματα διακριτικά.
Τις τελευταίες μέρες, έμμεσα και μέσω σχολίων από διάφορα μπλογκ, επιχειρεί να εμφανιστεί ως διωκόμενος από στελέχη της Αριστεράς, εμπλέκοντάς τα στη διαδικασία συλλογής υπογραφών, ώστε να μην μιλήσει στην Ιρλανδία, αρχές Ιουνίου, στο συνέδριο του ΤEDGlobal, σημαντικού παγκόσμιας κλίμακας συνεδρίου καταγραφής απόψεων.
Οι οργανωτές ανησυχούν από το κλίμα που υπάρχει, αλλά τελικά ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα θα διεξαχθεί κανονικά. Ο ίδιος, μέσω σχολίου αγνώστου σε μπλογκ που εκπροσωπεί τις απόψεις του, κάνει λόγο για γνωστούς κύκλους που επιχείρησαν στο παρελθόν να εμποδίσουν εκδηλώσεις, να προπηλακίσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αναφέρεται σε αντιδημοκρατική προσπάθεια φίμωσης του πρώην πρωθυπουργού.

Tουρισμός
Όμως η πίεση που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός δεν αφορά μόνο τον... συνεδριακό τουρισμό στον οποίο επιδίδεται τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στην κατάσταση στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί οι σκιές, ακόμη και για ποινικά κολάσιμες πράξεις, στη διαχείριση των οικονομικών τα οκτώ χρόνια της παραμονής του στο τιμόνι του κόμματος να τον... «τάραξαν», με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο πολλά στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι, αν εννοεί όσα λέει περί διαφάνειας, διαύγειας, δημοκρατικού ελέγχου, πρέπει όχι μόνο να πάρει δημοσίως θέση για τη διαχείριση των οικονομικών, αλλά και να σταθεί δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να βάλει φρένο στη φαυλότητα και την άφρονα διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τα κομματικά ταμεία.
Δεν είναι όμως πολλοί όσοι τρέφουν σοβαρές προσδοκίες ότι ο Παπανδρέου θα θελήσει να πάρει μέρος στην προσπάθεια να βρεθεί άκρη με τα οικονομικά του κόμματος. Και στο πεδίο αυτό επιχειρεί να εμφανιστεί ως διωκόμενος και μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να αναλάβει ευθύνες.
Μάλιστα οι «πιο σκληροί» στην πλευρά Βενιζέλου εισηγούνται στον πρόεδρο του κόμματος να το πάει το πράγμα στα άκρα, προκειμένου να τελειώνει το κόμμα με γκρίζες σκιές. Η πλευρά Παπανδρέου επιχειρεί εσχάτως να κινητοποιήσει εκλογικές δυνάμεις που της έχουν απομείνει, απειλώντας με οριστική ρήξη προκειμένου το θέμα να διευθετηθεί σιωπηρά.
Πάντως, ενώ ο Βενιζέλος χθες βρέθηκε στη Γερμανία για τους εορτασμούς των 150 χρόνων του SPD (Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) και τις εκδηλώσεις για τη λειτουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας (σχήματος ελεγχόμενου από τους Γερμανούς και αντίπαλου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), δεν είναι ακόμη σαφές αν θα επιχειρήσει να αναζωπυρώσει το θέμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου θέτοντας το θέμα των οικονομικών ή θα το αφήσει να αιωρείται. Ούτε αν θα εμφανιστεί στη συνεδρίαση ο Παπανδρέου είναι γνωστό.
Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως – που πήγε στη Λειψία, παρά την πρόσκληση – δείχνει ότι δεν θέλει να αφήσει να περάσει έτσι η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας και χθες, με μια μακροσκελή ανακοίνωση, που συνυπογράφει με τον σχεδόν ισόβιο γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και «κόκκινο πανί» για τους Γερμανούς Λουί Αγιάλα, επισημαίνει:
«Σε εποχές κρίσης για την Ευρώπη και όταν όλοι υποφέρουν από τη μεγάλη ύφεση της οικονομίας σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι λυπηρό η ηγεσία των Γερμανών μελών μας να επιδιώκει τη διαίρεση του διεθνούς προοδευτικού κινήματος αντί να προωθεί τη συσπείρωση και την ενδυνάμωσή του. Εξίσου λυπηρό είναι να καταφεύγει κανείς σε ψευδή επιχειρήματα για να πετύχει κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.