Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Θολώνει η επικοινωνιακή προσπάθεια

Συγκρατημένα αισιόδοξος επιχείρησε να εμφανιστεί εχθές ο υπουργός Οικονομικών, διακινδυνεύοντας μάλιστα ένα άτυπο στοίχημα με τον ΟΟΣΑ όσον αφορά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Στο 4,2% υπολογίζει την ύφεση για το 2013 ο Γιάννης Στουρνάρας, στο 4,6% η Τράπεζα της Ελλάδος, στο 4,8% την ανεβάζει ο Οργανισμός, που βλέπει αρνητικό ρυθμό και για το 2014. Ως προς την ΤτΕ είναι διακριτικός, λέγοντας πως
«...όσον αφορά τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη το 2013 ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι "στα οικονομικά δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο, εμείς λέμε 4,2% και η κεντρική τράπεζα 4,6%. "Η διαφορά είναι μικρή" τόνισε, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο».
Πράγματι, η διαφορά είναι μικρή, αλλά εξίσου μικρή είναι και με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, ο οποίος όμως αμφισβητεί την αισιόδοξη στόχευση για το επόμενο έτος. Όμως, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά την ανεργία στο 27,8% (2013) και στο 28,4% για το 2014, εφιαλτική προοπτική εάν επιβεβαιωθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί -και από την πλευρά της κυβέρνησης έτσι πρέπει- να εμφανίζεται αισιόδοξος καθώς έβδομος χρόνος ύφεσης και ανεργία στο 30% δεν διευκολύνουν την πολιτική εικόνα των κυβερνώντων, και μάλιστα ένα έτος πριν από το πολύ κρίσιμο (και εκλογικά) 2014. Άλλωστε, ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως ομολογούν όλο και περισσότεροι, λειτουργεί τους τελευταίους μήνες και ως πολιτικό μέλος αυτού του συστήματος. Περισσότερο πολιτική ήταν η θέση του όταν αποκαλύπταμε τις προκλητικές -για τα δεδομένα της εποχής- αμοιβές των μελών του δ.σ. του ΤΧΣ, όταν αναφερόμασταν στις κατά 75.000 ευρώ ενισχυμένες μηνιαίες αποδοχές του Χ. Σκλαβούνη, στην υπόθεση των αμοιβών των μελών του δ.σ. της Alpha Bank.
Κατανοητή η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργεί  η έκθεση του ΟΟΣΑ (περισσότερο)και της ΤτΕ (λιγότερο).
Θα περιοριστούμε σε δύο στοιχεία μόνο: Πρώτον, στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος εκτιμά ότι η καταθετική βάση βαίνει επιβραδυνόμενη-περιοριζόμενη με κίνδυνο συρρίκνωσης το 2014. Δεύτερον, στην απλή παράθεση του ύψους συνολικών καταθέσεων στα 162,5 δισ. ευρώ και των συνολικών δανείων στα 227,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 227,9 δισ. ευρώ πόσα είναι στην πραγματικότητα μη εξυπηρετούμενα και ποιος ο ρυθμός επιβάρυνσής τους για το 2013-2014, όταν το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά ανεργία κοντά στο 30% και η Moody's εκτίναξη των «κόκκινων» στο 30% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.
Μακάρι να έχει δίκιο 1.000% ο υπουργός Οικονομικών, να επιβεβαιωθεί ως προς την ύφεση και την ανεργία. Μακάρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.