«Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, η κοινή γνώμη μας αδικεί»
Αιχμές και κατά των προκατόχων του
Με αφορμή αυτό που χαρακτηρίζει ως “τεχνητή διαίρεση” “μνημονιακών” και “αντιμνημονιακών” τονίζει εκ νέου ότι αν η χώρα δεν είχε ακολουθήσει αυτή την πολιτική, που ωστόσο χαρακτηρίζει “πολύ επώδυνη”, αλλά την γραμμή της ασύντακτης χρεοκοπίας και της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. “Είναι τώρα όμως αντιληπτό το τι αποφεύχθηκε. Πόσο χειρότερα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, αν εφαρμοζόντουσαν άλλα σενάρια, δίπλα από τα οποία περάσαμε «ξυστά»”, αναφέρει.
“Όσοι διατυπώνουν, έξω από το χορό, την άποψη ότι αν η Ελλάδα επέλεγε το 2009-2010 τη λύση της χρεωκοπίας και της δραχμής, τώρα θα είχε ανακάμψει, τα λένε αυτά από μια μακροοικονομική οπτική γωνία, αδιάφορη για τις επιπτώσεις στα εισοδήματα, τις περιουσίες, την κοινωνική συνοχή, τη μορφή του τραπεζικού συστήματος, την κατάσταση των επιχειρήσεων κ.ο.κ.” τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκτιμά ότι “η Ελλάδα μπορούσε να ελπίζει κυρίως σ’έναν τουριστικό τομέα με εξουθενωμένες τιμές, ως τόπος φθηνών, αλλά επισφαλών, διακοπών σε μια χώρα με κατεστραμμένο brand-name ή στη θεωρητική πιθανότητα αύξησης των εξαγωγών, λόγω συντριπτικά μειωμένου κόστους εργασίας”.
Επίσης κάνει λόγο για μια “μεγάλη πολιτική, ίσως και ιστορική, αδικία” αναφερόμενος στη διαχείριση της κρίσης υποστηρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης “υποτιμά το γεγονός ότι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, η δημαγωγική διαίρεση σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και οι έντονες κοινωνικές και ιδεοληπτικές αντιδράσεις προκάλεσαν ισχυρές αμφιθυμίες και καθυστερήσεις στην πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης μέχρι τον Ιούνιο του 2011”.
O Ευ. Βενιζέλος επαναφέρει την πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (σ.σ. δηλαδή της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές κινήσεις που κινούνται στο χώρο) σε κοινό ψηφοδέλτιο ενόψει των ευρωεκλογών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνεται της ακολουθούμενης πολιτικής και ζητά επιτάχυνση και προωθησή της "για να μη χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ούτως ή άλλως δεν τα αντέχει η οικονομία και η κοινωνία" και καταγγέλλει ως αντιφατική και επαμφοτερίζουσα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι "μία χώρα μπορεί να είναι εντός του ευρώ αλλά εκτός κανόνων της Ευρωζώνης".
Ο κ. Βενιζέλος αποδίδει την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στο πολιτικό ΠΑΣΟΚ της κρίσης και το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης και προβλέπει ότι δύσκολα θα καταφέρει να διαχειριστεί την εσωτερική του αντίφαση "ανάμεσα σε όσους θέλουν μία σταθερή πορεία μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και όσους έχουν πειστεί ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται εκτός ευρώ".
Aφήνει αιχμές εναντίον του Κ. Καραμανλή μιλώντας για "πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται με τη (μη) προετοιμασία για την είσοδο στον πυρήνα της κρίσης μετά την πλήρη εκδήλωση της διεθνούς κρίσης το 2008" αλλά και εναντίον του Α. Σαμαρά μιλώντας για την "την ιστορικά ειρωνική αντίφαση, ως εμπροσθοφυλακή της δεύτερης φάσης να εμφανίζονται, τώρα πλέον, δυνάμεις που διέπρεψαν στην «αντιμνημονιακή» ρητορεία της πρώτης φάσης".
Επιτίθεται κατά της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για "το ναζιστικό μόρφωμα που αρέσκεται να κινείται στα θολά νερά του 'αντιμνημονιακού» ρεύματος' βρίσκεται όμως ούτως ή άλλως έξω από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτικού και θεσμικού πολιτισμού" και ασκεί κριτική στις δυνάμεις που συντηρούν το "αντιμνημονιακό" μέτωπο καθώς όπως υποστηρίζει "η διατήρηση αυτού του μετώπου απλώς εμποδίζει τη συγκρότηση και ενεργοποίηση του συνταγματικού τόξου εναντίον της βίας και συνεπώς αυτό είναι πολύ βολικό για τη Χ.Α."
Διαχωρίζει ωστόσο από τις δυνάμεις του "αντιμνημονιακού" μετώπου το ΚΚΕ για το οποίο γράφει ότι "έχει καταστήσει σαφή τη θέση του κατά της συμμετοχής της χώρας όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγγέλλοντας την αντιφατική και επαμφοτερίζουσα θέση του ΣΥΡΙΖΑ και όσων άλλων λένε πως μπορεί μια χώρα να είναι εντός ευρώ, αλλά εκτός των κανόνων της Ευρωζώνης".
“Απομένει στην πραγματικότητα ένα «αντιμνημονιακό» κέλυφος που επιτρέπει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να χειρίζεται προσωρινά τις ανυπέρβλητες εσωτερικές αντιφάσεις ενός πολιτικού σχήματος που επιλέχθηκε από ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος ως φορέας της διαμαρτυρίας και της δυσαρέσκειας κοινωνικών ομάδων που εκφράστηκαν πολιτικά, την περίοδο της μεταπολίτευσης, μέσα από το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρό ρεύμα προσδοκιών και κεκτημένων που σχετίζονται με την κρατούσα, τις τελευταίες δεκαετίες, αντίληψη για τον τρόπο οργάνωσης του κράτους και της οικονομίας. Στο εσωτερικό, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στο επίπεδο του στελεχικού δυναμικού, είναι προφανής και ρητός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους θέλουν μια σταθερή πορεία μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και όσους έχουν πειστεί ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται εκτός ευρώ και αν χρειαστεί και εκτός Ε.Ε”, αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος.
“Είναι προφανές ότι η διάκριση αυτή είναι ένα μεγάλο πολιτικό τέχνασμα, ένα κατάφωρα παλαιοκομματικό τέχνασμα που γίνεται δήθεν στο όνομα της καταγγελίας του παλιού πολιτικού συστήματος!”, σημειώνει ενώ, όπως τονίζει “ο επείγον εθνικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής”.
Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας επισημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα καθώς, όπως υποστηρίζει, αυτό εξασφαλίζεται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Ακόμα επαναλαμβάνει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για ανάσχεση της ανεργίας “προκειμένου να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή, αλλά και να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή επανεκίνηση της οικονομίας που υπάρχει κίνδυνος να μη συνοδεύεται από θετικές αλλαγές ως προς την ανεργία και την απασχόληση”.
Τέλος, αφήνει αιχμές για πολιτικά πρόσωπα και εντός του Κινήματος χωρίς να τα κατονομάζει ανφέροντας πως “εμείς, στο πεδίο της πολιτικής, μάθαμε τα τελευταία χρόνια με πολύ επώδυνο τρόπο ότι όταν δεν τοποθετείσαι με ακρίβεια και ευθύτητα, τελικά χάνεις”.
“Κάποιοι νομίζουν, με ιστορική αφέλεια, ότι αυτό αφορά μόνο τη στενά νοούμενη πολιτική και κάποιοι, μέσα στην πολιτικη, ότι αυτό αφορά τους άλλους και όχι τους ίδιους. Δεν θα αργήσουν να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος”, καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.