Shutterstock
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφεται τόσο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.
Τα σκαλιά της ανταγωνιστικότητας ανεβαίνει και πάλι η Ελλάδα, οι επενδυτές είναι προ των πυλών, τα δημοσιονομικά μεγέθη κινούνται εντός στόχων, υπάρχει φως στο βάθος για νέο κούρεμα, ίσως την άνοιξη του 2014, οι τουρίστες ξαναγυρίζουν στη χώρα μας, κ.λπ. τα εύσημα πέφτουν βροχή.
Τι άλλο θα περίμενε κανείς για να πειστεί ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Κι όμως τώρα που τα πάντα πάνε προς το καλύτερο, τα «μυαλά» της χώρας ξενιτεύονται, ψάχνοντας αλλού για καλύτερη τύχη. Οι αιτήσεις των γιατρών για μετανάστευση που έγιναν το πρώτο τρίμηνο φέτος, είναι τριπλάσιες από τις περυσινές. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος κλάδος, καθώς κύμα φυγής έχει πλήξει χιλιάδες επαγγελματικές ομάδες. Και αυτό είναι ίσως το τραγικότερο, διότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφεται τόσο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.
Τι είναι αυτό που διαπιστώνουν τα καλύτερα μυαλά της χώρας και αποχωρούν; Μήπως βλέπουν ότι όσο και να διαφωνούν οι διεθνείς οργανισμοί για το ύψος της ύφεσης που θα πλήττει και τα επόμενα τρίμηνα την ελληνική οικονομία, συμφωνούν στο ότι η ανεργία θα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο; Μήπως γιατί συνειδητοποιούν ότι ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει «πέτρινα» χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα Ταμεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μετά το 2020 θα δίνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας γιατί απλά το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει το ποσοστό αναπλήρωσης που υποχρεούται! Μήπως γιατί κουράστηκαν νωρίς από το «παραμύθι» της ρευστότητας, ή εξαντλήθηκαν από το «κρυφτούλι» με τη φοροδιαφυγή; Μήπως γιατί φοβούνται το νέο virtual reality, της αλλαγής κλίματος, στο οποίο μπήκε και πάλι η ελληνική οικονομία και κοινωνία; Μήπως γιατί αντιλαμβάνονται ότι ζώντας στα σύννεφα διατρέχεις τον κίνδυνο όταν ξυπνήσεις να βρεθείς στον αέρα, και να σκάσεις στη γη με πολύ… κρότο;
Το σίγουρο είναι ότι η οικονομία δεν είναι μόνο ψυχολογία! Κάθε σκεπτόμενος μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αν και έχουμε κάνει πολλά, απομένουν πολύ περισσότερα και δυσκολότερα, λόγω συντεχνιακών αγκυλώσεων και πολιτικών συμβιβασμών, να γίνουν. Επομένως η αλλαγή δύσκολα θα έρθει και σίγουρα θα αργήσει να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία. Τα «μυαλά» της χώρας όμως έχουν βάσεις και μάλιστα γερές, αφού δεν είναι λίγες οι πανεπιστημιακές μας σχολές που βρίσκονται στα υψηλότερα σκαλοπάτια της παγκόσμιας γνώσης. Ισως και γι αυτό προτιμούν να μην ζήσουν τη νέα «φούσκα», αλλά να φτιάξουν, μακριά από την Ελλάδα, το δικό τους όνειρο, με τα δικά τους χέρια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.