Παγωμάρα επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της τουρκικής κυβέρνησης, αφού οι προβλέψεις για ανάπτυξη 8,8% το 2012 διαψεύστηκαν παταγωδώς. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ανάπτυξη της τάξεως του 2,2% με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Το τελευταίο τετράμηνο μάλιστα του 2012, η ανάπτυξη κινήθηκε στο 1,4% τη στιγμή που οι αναθεωρημένες προβλέψεις των αρμοδίων μιλούσαν για ένα ποσοστό από 2,3% έως 2,6%. Οι εξαγωγές, παρά τον εντυπωσιακό όγκο τους, δεν κατάφεραν να καλύψουν την πτώση της ζήτησης στο εσωτερικό και τη μείωση της κατανάλωσης, προκαλώντας την καθίζηση. Το συνολικό μέγεθος του τουρκικού ΑΕΠ κινήθηκε στα 64,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό που αποτελεί πηγή ανησυχία για τους αναλυτές, είναι επίσης ο διχασμός που φαίνεται να υφίσταται ανάμεσα στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και την κυβέρνηση, με τον πρώτο να υπαινίσσεται ότι δεν εισακούονται οι προειδοποιήσεις του, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες έχουν δηλώσει ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας ανώτατος κρατικός λειτουργός…
Πλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας επιχειρεί να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι πρόκειται πάλι για εντυπωσιακό επίτευγμα τη στιγμή που η Ευρώπη κατρακυλά στην ύφεση. Δεν διαφωνούμε, ωστόσο, η υπεροψία και το «ύφος» στις επαφές στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής «πουλώντας» διπλωματικά το «οικονομικό θαύμα», μπορούν εύκολα να αποδειχτούν μπούμερανγκ.
Η υπεροψία δεν αποτελεί συνταγή μακροπρόθεσμης επιτυχίας, ενώ το «καθοδικό σπιράλ» μιας οικονομίας εάν ξεκινήσει δύσκολα αναχαιτίζεται, ενώ έχει επιπτώσεις πολύ ευρύτερες των αμιγώς οικονομικών, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς. Εν κατακλείδι, είναι πράγματι εντυπωσιακή η προσπάθεια στον τομέα των εξαγωγών, όμως η κρίση είναι παγκόσμια και έχει πλήξει τους πάντες, οπότε δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να προβλέψεις ότι η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.