Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κανένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία χωρίς συγκατάθεση Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας

Solitary Oil Rig in the Arabian Sea





Του ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Λευκωσία: Δεν τίθεται θέμα αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Δεν είναι στη πράξη, πολιτικά και νομικά, εφικτό. Κι αυτό γιατί ένας τέτοιος αγωγός δεν μπορεί παρά να περάσει από τη θάλασσα. Ποια θάλασσα; Την ΑΟΖ της Συρίας, την ΑΟΖ του Λιβάνου ή την ΑΟΖ της Κύπρου και μέσω κατεχομένων στην Τουρκία.Είναι φανερό ότι το Ισραήλ ούτε με τη Συρία, ούτε με τον Λίβανο μπορεί να συμφωνήσει κάτι τέτοιο. Προφανώς, ούτε και με την Κύπρο.
Την απλή αλλά ξεκάθαρη διάλυση κάθε ισχυρισμού ή σχεδιασμού για αγωγό από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας διέλυσε με το απλό αυτό σκεπτικό, η Άνα Στάνιτς, κροατικής καταγωγής Βρετανίδα, διακεκριμένη νομικός στο Δίκαιο της Θάλασσας και τα θέματα ενέργειας, στη παρουσίασή της σε συνέδριο «Ανατολική Μεσόγειος - Νέες προοπτικές» που διεξάγεται στο Λονδίνο.
Η Στάνιτς, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Διαιτησίας στο Δίκαιο της Θάλασσας και διαιτησίας σε σχέση με τα κοιτάσματα και τους αγωγούς σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Αυστραλίας, εξήγησε πως η διέλευση αγωγών από την θάλασσα, ακόμα και αν γίνεται μέσω διεθνών υδάτων, εντάσσεται στα δικαιώματα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών κάθε χώρας. Γι’ αυτό και ένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία, δεν είναι κάτι το πραγματικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες – που δεν αναμένεται να αλλάξουν.
Η παρουσίαση της Άνα Στάνιτς προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο συνέδριο, αλλά καμία αμφισβήτηση, με τον διευθυντή Πετρελαίου του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας να σχολιάζει πως αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερώσει την κυβέρνησή του.
Στο συνέδριο μίλησε ως πρώτος ομιλητής ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, ο οποίος παρουσίασε τις εξελίξεις και τις προοπτικές στη Κύπρο, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης και εξαγωγών LNG από το Βασιλικό, ως περιφερειακός κόμβος εξαγωγών της περιοχής.
Ο Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο, στη δική του ομιλία, εξέφρασε μεταξύ άλλων την θέση ότι τα νησιά θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερα μειωμένα δικαιώματα στη θάλασσα που τα περιβάλλει, για να αντιμετωπίσει την άμεση απάντηση της Ισραηλινής Ζένα Κόχεν: «Δηλαδή η Βρετανία πρέπει να αποσυρθεί από τα κοιτάσματά της;». Ο Τούρκος πρέσβης ήταν πάντως προκλητικός στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις για το αν είναι νόμιμο το να σταλούν τουρκικά σεισμογραφικά για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ το καλοκαίρι: «Και ποιος θα μας σταματήσει;», ήταν η προκλητική του απάντηση, που δεν προκάλεσε φυσικά θετικές εντυπώσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή προκαλεί και η τοποθέτηση του προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Ενέργειας Ρούτι Μπαρούτι -Λιβάνιου στην εθνικότητα- ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία ενός κόμβου υγροποίησης και εξαγωγών στο Βασιλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.