Εκτός από την επιμονή της τρόικας για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης φοβούνται ότι οι δανειστές μπορεί να απαιτήσουν νέα μέτρα, κούρεμα τύπου Κύπρου στις καταθέσεις και ακόμη περισσότερες απολύσεις από το Δημόσιο
Της Αλίκης Μάτση
Μπουρλότο στην τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως βάζει η επιμονή της τρόικας να εξακολουθήσει να εισπράττεται το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας -το περίφημο χαράτσι- μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κι αυτό διότι, για να παραταθεί ο συγκεκριμένος τρόπος είσπραξης, θα πρέπει να περιβληθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (τροπολογία ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου), την έγκριση της Βουλής. Διά των δηλώσεων ωστόσο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, τις οποίες ενστερνίζεται αναγκαστικά (;) και ο Ε. Βενιζέλος, προκύπτει σαφώς ότι η ρύθμιση δεν πρόκειται να περάσει από το Κοινοβούλιο, καθώς κανένα από τα κόμματα των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν πρόκειται να την ψηφίσει και η πλειοψηφία μόνης της Ν.Δ. δεν επαρκεί.
Σύσκεψη των “τριών”
Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή σύσκεψη των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στις 7 το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, έχοντας επίγνωση ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν ψηφίζεται από τη Βουλή, κάτι απαραίτητο καθώς η διετής ισχύς του έχει ήδη λήξει, σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν αυτό ακριβώς το επιχείρημα έναντι της τρόικας, που καταφτάνει την Πέμπτη στην Αθήνα. Τον κίνδυνο δηλαδή πτώσης της κυβέρνησης, διενέργειας πρόωρων εκλογών και κατ’ επέκταση πολιτικής αστάθειας στη χώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες και για την ευρωζώνη, με δεδομένη την κατάσταση στην Κύπρο και την Ιταλία.
Βεβαίως, ο μέγας φόβος του μεγάρου Μαξίμου, λόγω των μηνυμάτων που έρχονται στην Αθήνα, είναι ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στις αρχικές τους θέσεις, ενώ και το θέμα των εσόδων, η υστέρηση των οποίων εμφανίζεται αυξανόμενη κάθε μέρα, μπορεί να τους υποχρεώσει στη λήψη νέων μέτρων.
Κάτι που «ξορκίζουν» και οι τρεις, καθώς ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός έχει πρόσφατα υποχρεωθεί να δηλώσει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Τα δε μηνύματα από τη βάση της Ν.Δ. είναι σαφέστατα. Παραδείγματος χάριν, ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας χθες (στο Βήμα FM) το απέκλεισε, υπενθυμίζοντας τη δήλωση Σαμαρά αλλά και με την προσθήκη ότι θα ήταν αδύνατο να περάσουν από τη Βουλή.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι το αντεπιχείρημά τους σε αυτήν την περίπτωση είναι πως μπορεί κανείς να δει το ποτήρι και μισογεμάτο, να αντιτάξει δηλαδή πως το πρώτο δίμηνο του έτους η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.
Δεύτερος μέγας φόβος, οι τροϊκανοί να θέσουν θέμα κουρέματος των καταθέσεων κατά τα κυπριακά πρότυπα, με δεδομένες μάλιστα τις πληροφορίες που τους θέλουν να αντιτίθενται τελικά στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank. Η κυβέρνηση το αποκλείει, αλλά το επιχείρημα είναι μάλλον ισχνό, καθώς επικαλείται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που όμως προχωρεί με ρυθμούς χελώνας.
Φόβος τρίτος και διόλου αμελητέος, η κινητικότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, έβαλε φιτιλιές χθες σημειώνοντας πως «δεν έχουν βρεθεί οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και, εν συνεχεία, σε κινητικότητα», ενώ αμφισβήτησε και πάλι την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο ανασχηματισμός
Για τον πρωθυπουργό όμως υπάρχει ακόμη ένα θέμα που ναι μεν δηλώνει σε κάθε δημόσια παρουσία του ότι δεν τον απασχολεί, αλλά δέχεται πανταχόθεν πιέσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, καθημερινά θέτει το ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή και πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται δε να το θέσει και αύριο στη σύσκεψη των τριών. Εις επίρρωσιν του αρχηγού και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, είπε χθες (στον Real FM) πως «ήρθε η ώρα να αξιολογηθούν κυρίως πολιτικές αλλά και πρόσωπα».
Υπάρχουν όμως και φωνές εντός της Ν.Δ. που τον ζητούν μετ’ επιτάσεως. Την αρχή έκανε χθες ο Γ. Μιχελάκης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα σε κάποιους τομείς, δίχως όμως να θίξει ονόματα και υπολήψεις. Φρόντισε βέβαια να διευκρινίσει ότι ο ανασχηματισμός ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, σε συνεννόηση με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Οι πληροφορίες θέλουν πάντως κι άλλους ομοϊδεάτες του να υιοθετούν την ίδια άποψη.
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά τού εισηγούνται να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό σε λιγότερο από έναν χρόνο (!), διότι «τότε είναι το λογικό».
Από όλα αυτά ευλόγως προκύπτει το συμπέρασμα ότι η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι μια από τις κρισιμότερες στη διάρκεια του βίου της τρικομματικής κυβέρνησης. Αλλά και ότι η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου και του Απριλίου καταλήγει να είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες…
a.matsi@efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.