Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος
Η πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας αποφάσισε να επιστρατεύσει την ένδοξη κληρονομιά των Σαμουράι. Αρνούμενη να υποταχθεί στη μοίρα της οικονομικής καταστροφής και της γεωπολιτικής υποβάθμισης, έχει δώσει ρητή εντολή στην κεντρική τράπεζα και τις ένοπλες δυνάμεις να ακονίσουν τις «κατάνες» τους (όπως ονομάζεται το παραδοσιακό σπαθί των Ιαπώνων πολεμιστών) και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Η Bank of Japan, μάλιστα, ήδη κάνει τα λόγια πράξη, εμπλεκόμενη στις πρώτες μάχες. Η πρόσφατη απόφασή της -προφανώς, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε- να ρίξει στην αγορά 1,4 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, διπλασιάζοντας πρακτικά την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί, έχει προκαλέσει σοκ και δέος. Απόδειξη, το γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο ως σήμερα, το γεν έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι πολλών νομισμάτων, καθιστώντας έτσι τα ιαπωνικά προϊόντα πολύ πιο φτηνά. Όσο για το χρηματιστήριο του Τόκιο, καλπάζει ακατάπαυστα, διαθέτοντας πλέον απεριόριστα καύσιμα.
Οι απέναντι, δηλαδή οι άμεσοι ανταγωνιστές της Ιαπωνίας, μοιάζουν εκνευρισμένοι. Η Νότιος Κορέα και η Ρωσία, για παράδειγμα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αθέμιτο ανταγωνισμό και κήρυξη εμπορικού πολέμου από την πλευρά του Τόκιο. Κάτι ανάλογο έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η Κίνα -η οποία, πάντως, βρίσκει απρόσμενους (έστω και ευκαιριακούς) συμμάχους στην περιοχή, εξαιτίας της επιθετικής στροφής του πιο ισχυρού της γείτονα.
Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, οι πολεμικές ιαχές των Ιαπώνων δεν αφορούν μόνο την οικονομία. Η κυβέρνηση Αμπε επιχειρεί να διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ήττα και οι ενοχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και ότι η Ιαπωνία δεν έχει καμία διάθεση να αποδεχθεί τον ρόλο του... καρπαζοεισπράκτορα, σε μια περιοχή όπου οι ισορροπίες αλλάζουν ραγδαία. Ετσι, με αφορμή τη διαμάχη με τους Κινέζους για το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου (ή Ντιαογιού), το Τόκιο αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του, φτάνοντας να διαμηνύσει στο Πεκίνο ότι κάθε προσπάθεια να πατήσει πόδι στα νησιά αυτά θα αντιμετωπιστεί διά της βίας.
Για να αποδείξουν, μάλιστα, ότι εννοούν όλα όσα λένε, οι Ιάπωνες αποφάσισαν φέτος να στείλουν την πιο πολυπληθή και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στο μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 2,5 εκατ. των Ιαπώνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο -συμπεριλαμβανομένων και 14 που έχουν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα πολέμου από τις συμμαχικές δυνάμεις. Και πάλι, Κίνα, Ν. Κορέα και άλλες χώρες αντέδρασαν έντονα...
Ωστόσο, παρά τις πρώτες επιτυχίες, ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια και οι δυνάμεις των αντιπάλων είναι σαφώς υπέρτερες. Πολλοί αναλυτές, αλλά και ο ΟΟΣΑ, προειδοποιούν ότι η άνευ ορίων ρευστότητα μπορεί να δίνει απαντήσεις άμεσα, αλλά ναρκοθετεί το μέλλον. Διότι ναι μεν το Τόκιο και η BoJ να εφαρμόζουν την ίδια πολιτική με την Ουάσινγκτον και την Fed, όμως δεν έχουν τα ίδια όπλα για να την υποστηρίξουν. Στους Ιάπωνες λείπουν, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, τόσο τα αεροπλανοφόρα όσο και η ενέργεια, κάτι που σημαίνει ότι είναι απολύτως εξαρτημένοι.
Η καταστροφή θα έρθει στην περίπτωση δε που το colpo grosso με τα τρισ. γεν δεν πιάσει (κάτι που είναι πολύ πιθανό). Τότε, οι Ιάπωνες επενδυτές, μικροί και μεγάλοι, θα αναγκαστούν να διαγράψουν μεγάλο μέρος από τα 6,5 τρισ. δολάρια δημόσιου χρέους που έχουν στα χέρια τους -πρακτικά, δηλαδή, να χρεοκοπήσουν. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, να επιλέξουν να το κάνουν ένδοξα και τιμημένα, ακολουθώντας μια ακόμη ιαπωνική παράδοση: το χαρακίρι.
- Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή και τη γεωπολιτική τους υποβάθμιση. Ωστόσο, οι πιθανότητες αποτυχίας είναι πολύ μεγάλες. Και τότε, μένει μια μόνο λύση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.