Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Καταρρέει το Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη πτώση του δείκτη


Κράχ στο ΧΑ -6,83% με στόχο τις 800 μον. - Βίαιες πωλήσεις έως -18% στον FTSE 25 από εγκλωβισμένους καταθέτες στην Κύπρο που στοιχειώνει την αγορά  - Χρηματιστηριακή κατάρρευση ΟΤΕ, ΔΕΗ έως -11% - Τα χειρότερα έρχονται για τις τράπεζες
Νέες τραγικές εικόνες εκτυλίσσονται στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κατακρημνίζεται σε ποσοστό -6,43% στις 826 μονάδες, λόγω του παρανοϊκού σχεδίου διάσωσης της Κύπρου αλλά και των ανησυχιών ότι το haircut στις καταθέσεις θα επεκταθεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες. 
Η νέα πτώση είναι συνέχεια της χθεσινής κατακρήμνισης της αγοράς που εξέπληξε αρνητικά λόγω της βιαιότητας των ρευστοποιήσεων και αποδίδεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές πουλάνε άρον άρον μετοχές αφενός για να μετριάσουν τον εγκλωβισμό που έχουν υποστεί οι καταθέσεις τους στην Κύπρο αφετέρου λόγω των ανησυχιών ότι το κυπριακό έκτρωμα θα έρθει και στην Ελλάδα.
Σπάνε και margins, οδηγώντας σε ανατροφοδότηση της πτώσης!
Δραματική είναι η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, που μετά το χθεσινό "μακελειό" του -4,90% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και του άνω του -9% για κορυφαία blue chips όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ, κατακρημνίζεται εκ νέου σήμερα και μάλιστα πιο αιχμηρό τρόπο!
Το προφίλ ρίσκου έχει αλλάξει ξανά όχι σε επίπεδο εξόδου της χώρας από το ευρώ αλλά γενικότερα στην εμπιστοσύνη στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
Παράλληλα, δεκάδες επιχειρηματίες, εισηγμένοι και μη, που είχαν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο έχουν εγκλωβιστεί με δραματικό τρόπο.
Έτσι, καταφεύγουν σε άναρχες ρευστοποιήσεις σε κορυφαίες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου σε μια προσπάθεια εξασφάλισης της όποιας ρευστότητας.
Αυτός είναι ο λόγος που οι μετοχές που είχαν ηγηθεί στην πρότερη άνοδο του Χρηματιστηρίου όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo (έχει και τους ειδικούς λόγους λόγο έκθεσης στην Κύπρο), Μέτκα, Μυτιληναίος, Intralot κ.α. δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις! 
Είναι σαφές λοιπόν ότι η έλλειψη ρευστότητας από τον εγκλωβισμό καταθέσεων θεσμικών και εταιρειών στην Κύπρο υποχρεώνουν τους επενδυτές να πουλάνε μετοχές στο χρηματιστήριο.
Κορυφαίες λοιπόν μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ που φημίζονται για τη... συντηρητικότητα και τη σταθερότητά τους καταγράφουν νέες σημαντικές απώλειες έως -12,26%, ενώ μετοχές όπως Intralot, Μέτκα και Ελλάκτωρ καταγράφουν πτώση έως και -16,75%!
Γενικώς η εικόνα του FTSE 25 μπορεί να χαρακτηριστεί χείριστη, ενώ εντυπωσιάζει η σφοδρότητα της πτώσης.
Το νέο οικονομικό μοντέλο έκτρωμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα στοιχειώνει τις αγορές για πολύ καιρό. Οι καταθέσεις έχουν μετατραπεί σε επενδύσει υψηλού ρίσκου. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οι καταθέσεις, οι οποίες αποτελούν πραγματικό κεφάλαιο και έχουν μηδενικό ρίσκο πλέον θα λογίζονται ως επενδυτικό προϊόν, εξέλιξη που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της ΕΕ και της Κύπρου να διαχειριστούν μια κρίση σε μια χώρα με 15-16 δισ. ευρώ ΑΕΠ.
Στο χρηματιστήριο, θα έρθουν μαύρες μέρες ακόμη χειρότερα από αυτές που είχαμε προβλέψει για τις τράπεζες γιατί πέραν από τις αμκ που σχεδιάζονται πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Οι πλούσιοι μεγαλοκαταθέτες θα συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους 

Το νέο haircut στο ελληνικό χρέος, στα δάνεια του επίσημου τομέα που έλαβε η Ελλάδα από την Τρόικα θα συνοδευτεί και από κούρεμα στις καταθέσεις των πλουσίων ελλήνων σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη θεσμική πηγή.
To σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί  προς το τέλος του 2013 ή αρχές 2014.
Η Κύπρος και το μοντέλο έκτρωμα που υιοθετήθηκε, το μοντέλο παρωδία που υλοποιείται και έχει πλήξει την σχέση καταθέτη και τράπεζας παρουσιάζεται ως ένα πρότυπο,  μεμονωμένο γεγονός που δεν θα επηρεάσει άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Όμως με βάση πληροφορίες, στα σχέδια που εκπονούνται ακόμη επί χάρτου περιλαμβάνεται και η συμμετοχή των πλουσίων ελλήνων αυτών δηλαδή που έχουν όχι απλά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ θεωρούνται ως πλούσιοι έλληνες.
Στην Κύπρο η συμμετοχή των πλούσιων ρώσων, ελλήνων και κυπρίων συμπεριλαμβανομένων φυσικών προσώπων και εταιριών που έχουν πολλές καταθέσεις, στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας και διάσωσης των κυπριακών τραπεζών είναι γεγονός.
Οι μεγαλοκαταθέτες φυσικά πρόσωπα και εταιρίες ρώσοι, έλληνες και κύπριοι θα λάβουν μετοχές της τράπεζας Κύπρου συμβάλλοντας στην ανακεφαλαιοποίηση της ωστόσο θα υποστούν haircut 40% επί των καταθέσεων που διατηρούν για ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Η εμπλοκή των μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο υπήρξε με βασικό στρατηγικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήταν υπό κατάρρευση.
Η περίπτωση της Ελλάδος ίσως είναι λίγο διαφορετική.
Με βάση τις ίδιες πηγές, που γνωρίζουν διάφορα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την Ελλάδα μετά τις Γερμανικές εκλογές κατά το λογικό σενάριο θα συμβεί το εξής «θα διαπιστωθεί εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Προφανώς τότε το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης θα διαπιστώσει ότι είναι μονόδρομος το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Εκτιμάται ότι ένα haircut 30% στα δάνεια του επίσημου τομέα ή κατά το ορθότερο στο πρώτο δάνειο θα ωφελήσει το ελληνικό κράτος κατά 30 δις ευρώ περίπου.
Όμως η λύση αυτή επειδή θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους φορολογούμενους πολίτες, θα χρειαστεί να εφεύρουν ένα μηχανισμό αντιστάθμισης της λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ευρώπη.
Οι πλούσιοι έλληνες θα συμμετάσχουν στην διάσωση της Ελλάδος.

Πολύ κάτω από τις 850 μονάδες το ΧΑ - Επόμενο σημείο οι 800 μονάδες 


Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και η λύση έκτρωμα που εφαρμόστηκε με επίκεντρο τις καταθέσεις,  έχουν αλλάξει άρδην το προφίλ ρίσκου στο ελληνικό χρηματιστήριο επί τα χείρω. Τεχνικά η αγορά έχασε τις 900 μονάδες, χθες έκλεισε οριακά πάνω από τις 880 μονάδες, ενώ σήμερα με χαρακτηριστική ευκολία και χωρίς ίχνος στήριξης, απώλεσε και την κομβική περιοχή των 850 μονάδων!
Έτσι, αν δεν υπάρξει άμεση εναπάκτηση των 850 μονάδων, επόμενος καθοδικός στόχος είναι οι 800 μονάδες. Το σενάριο της πτώσης πάντως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης από το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης. Δεν υπάρχουν καλά νέα, δεξιά αριστερά όπου και να κοιτάξει ο επενδυτής βλέπει μόνο γκρίζες αποχρώσεις και συχνά μαύρες αποχρώσεις.

Πτωτικά οι μετοχές των τραπεζών 

Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των ακροτήτων που σημειώθηκαν χθες καταγράφονται στις μετοχές των τραπεζών.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο απλά επιβεβαιώνουν ότι ο μονόδρομος πτώσης για τις μετοχές των τραπεζών….δεν είναι τίποτε άλλο από μονόδρομο.
Έχει επισημανθεί ότι, το σχέδιο είναι απλό οι μέτοχοι πρέπει να συμμετάσχουν με την ολοκληρωτική τους καταστροφή στο πείραμα που λέγεται banking.
Οι μετοχές των τραπεζών θα καταρρεύσουν φθάνοντας στα 0,10 ευρώ και χαμηλότερα αυτό είναι το σχέδιο.
Η Εθνική βρίσκεται στα 0,6790 ευρώ με πτώση -3,43% με αποτίμηση 829 εκατ. ευρώ. 
Η Alpha Bank διαπραγματεύεται στα 0,7000 ευρώ με πτώση -4,11% με αποτίμηση στα 373 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank βρίσκεται στα 0,2500 ευρώ με πτώση -3,47% και κεφαλαιοποίηση στα 138 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς βρίσκεται στα 0,2110 ευρώ άνοδο +0,47%, έχοντας όγκο που ξεπερνά τα 3,9 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση 245 εκατ. ευρώ. 
Η Attica Bank διαπραγματεύεται στα 0,1900 ευρώ με πτώση 3,55% και κεφαλαιοποίηση 46 εκατ ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 12,58 ευρώ με πτώση -0,79% και αποτίμηση 258 εκατ. ευρώ.

Εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές των κυπριακών τραπεζών 
Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, υποχρέωσε τις αρχές αφενός να κρατήσουν κλειστές τις κυπριακές τράπεζες, αφετέρου να διακόψουν την διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο.
Οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο στην Κύπρο και ίσως να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση της μετοχής της Κύπρου.

Κατακρημνίζεται ο FTSE 25 - Νέες δραματικές πιέσεις έως και -11% σε ΔΕΗ, ΟΤΕ
Νέα δραματική πτώση - απαξίωση καταγράφουν δεικτοβαρείς τίτλοι του FTSE 25 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η Κυπριακή κρίση και η λύση μοντέλο – έκτρωμα που εφαρμόστηκε.
Εδώ και περίπου δύο μήνες ήδη το momentum στο χώρο του FTSE 25 είχε ανακοπεί, κάτι που είχαμε κατ' επανάληψη επισημάνει, όμως τώρα ήρθε η κυπριακή κρίση να αλλάξει εκ νέου - αρνητικά - τα δεδομένα. Η μετοχή της Coca Cola 3 E προσπαθεί να βρει αναχώματα σήμερα μετά τη χθεσινή πτώση, ευρισκόμενη στα 20,42 ευρώ με πτώση -0,87% στην αποτίμηση των 7,485 δισ. ευρώ.
Μεγάλες πιέσεις για 2η σερί ημέρα στον ΟΤΕ που χάνει -8,96% έχοντας πέσει στα 4,37 ευρώ με όγκο ήδη που ξεπερνά τα 2,3 εκατ. τεμάχια στην αποτίμηση των 2,176 δισ. ευρώ. Έχει πλέον κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 4 ευρώ και αντίστασης τα 5 ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 7 ευρώ με νέα ισχυρή πτώση σε ποσοστό -9,68% με κρίσιμα τεχνικά σημεία τα 7,2 ευρώ ως στήριξη και 7,8-8 ευρώ ως αντίσταση.
Ο ΟΠΑΠ όπως και χθες έτσι και σήμερα έχει αρκετά ανθεκτική εικόνα, καθώς βρίσκεται στα 6,51 ευρώ με πτώση μόλις -0,61% με κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 6,5 ευρώ και αντίστασης τα 7,2 ευρώ.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να δέχεται τα "πυρά" των ρευστοποιήσεων ισχυρών χαρτοφυλακίων καθώς μετά το χθεσινό -9,58%, σήμερα χάνει εκ νέου το -12,58% της αξίας της ευρισκόμενη στα 5,28 ευρώ με την αποτίμηση να έχει κατέλθει στα 1,269 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας βρίσκεται στα 12,26 ευρώ με πτώση -5,78% και αποτίμηση 929 ευρώ, ενώ η Folli Follieδιαπραγματεύεται στα 12,90 ευρώ με πτώση -5,15% και αποτίμηση 870 εκατ. ευρώ.
Η Motor Oil διαμορφώνεται στα 7,12 ευρώ με πτώση -1,79% με αποτίμηση 788 εκατ. ευρώ, ηJumbo χάνει -7,96% της αξίας στα 5,32 ευρώ, λόγο της έκθεσής της - με τρία καταστήματα - στην Κύπρο.
Η Βιοχάλκο βρίσκεται στα 3,24 ευρώ με πτώση -7,16% και αποτίμηση 646 εκατ. ευρώ.
Η Μέτκα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις σε ποσοστό -10,94% στα 9,12 ευρώ, με αποτίμηση 473 εκατ. ευρώ, ενώ η μητρική Μυτιληναίος διαπραγματεύεται στα 3,99 ευρώ με πτώση -6,12% και αποτίμηση 466 εκατ. ευρώ.
Η MIG που έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις εσχάτως βρίσκεται στα 0,2470 ευρώ με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 190 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση ανέφερε ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι οριακές μόλις 5 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό σημείο στήριξης τα 0,20 ευρώ και αντίστασης τα 0,26 ευρώ.
Η Intralot δέχεται ισχυρότατες πιέσεις σε ποσοστό -14,72% στα 1,68 ευρώ με μεγάλο όγκο που ξεπερνά τα 920.000 τεμάχια.
Η Ελλάκτωρ δέχεται επίσης σημαντικές πιέσεις σε ποσοστό -11,66% στα 1,44 ευρώ, με όγκο που ξεπερνά τα 500 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 254 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΧΑΕ βρίσκεται στα 3,92 ευρώ με πτώση -7,33%!

Επιδείνωση στις αποδόσεις ομολόγων και CDS στην Ευρώπη λόγω Κύπρου 

Επιδείνωση  καταγράφεται στις αποδόσεις των ομολόγων και στα CDS λόγω του εκτρώματος της τράπεζας Κύπρου. Στα CDS στην Ελλάδα 25% ή 2.500 μονάδες βάσης.
Στην  Ιρλανδία τα CDS στις 190 μ.β. στην Πορτογαλία 400 μ.β..
Στην  Ισπανία 295 μ.β. στην Ιταλία 295 μ.β. στην Γαλλία 82 μ.β. και στην Γερμανία 38 μ.β.
Οι  αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται ανοδικά.
Στην Ισπανία η απόδοση στην 10ετία στο 4,89% από 4,82%.
Στην Ιταλία 4,68% από 4,58%,  στην Γαλλία 2,02%, στην Πορτογαλία 6,18% από 5,95%, στο Βέλγιο 2,05% και στην Ιρλανδία 4,13% από 4,14%. Να αναλογιστούμε ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 12,40%. Η Γερμανική 10ετία στο 1,30%, κινείται πτωτικά  αντίθετα σχεδόν πάντα με την κίνηση των ομολόγων….των προβληματικών χωρών.
Το ευρώ στα 1,2805 δολάρια κινείται έντονα  πτωτικά, με ημερήσια διακύμανση 1,2803 δολάρια με 1,2867 δολάρια.

Δραματική πτώση στα ελληνικά ομόλογα  
Μεγάλη πτώση – η μεγαλύτερη εδώ και πολύ καιρό – καταγράφεται στις τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων στην ΗΔΑΤ λόγω της διάχυτης ανησυχίας που γεννά η κυπριακή κρίση.
Οι τιμές των 20 ομολόγων διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά σε μέσους όρους στις  37,75 μονάδες βάσης έναντι 40,50 μονάδων βάσης χθες. Το εύρος αγοράς πώλησης των 20 νέων ομολόγων  διαμορφώνεται στις 37,5 με 38 μονάδες βάσης. Είναι προφανές ότι η αγορά ομολόγων θα είναι καθοδηγούμενη, χειραγωγούμενη και υπό την συνεχή επήρεια της κερδοσκοπίας λόγω της ρηχότητας της.
Στο ομόλογο 2023 οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και κινούνται,  μεταξύ 47 με 48 μονάδες βάσης ή απόδοση 12,40%.
Στο ομόλογο 2042 οι τιμές κινούνται μεταξύ 35 με 36 μονάδων βάσης ή απόδοση 10,65%. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.