Αν πιστέψουμε τους υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει καθηλωμένος στα 586 ευρώ μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δηλαδή μέχρι το 2016 (τουλάχιστον).
Αν λοιπόν αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης, ποιος είναι ο λόγος να φτιάξουμε νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού, ζήτημα το οποίο αναμένεται να βρεθεί σήμερα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που θα έχει ο υπουργός Εργασίας με την τρόικα; Τι νόημα έχει η αλλαγή της «εξίσωσης» όταν γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα;
Μνημονιακή απαίτηση αποτελεί η ψήφιση ενός νέου νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης . Υποτίθεται ότι ο μηχανισμός θα λαμβάνει υπόψη του:
1. Την άποψη των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι θα καταθέτουν τις απόψεις τους άσχετα αν τον τελικό λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι κοινωνικοί εταίροι έγιναν εσχάτως περισσότεροι καθώς με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ισότιμο ρόλο αποκτούν πλέον και οι Τουριστικές Επιχειρήσεις οι οποίες θα εκπροσωπούνται μέσω του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.
2. Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας. Πραγματικό οικονομικό δεδομένο, αποτελεί η ύφεση, η ανεργία, ο πληθωρισμός κλπ. Είναι λοιπόν ένα ερώτημα: Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά τουλάχιστον μέχρι το 2024. Σημαίνει αυτό ότι και ο βασικ΄ςο μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ μέχρι τότε;
3. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας το οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε με τις μειώσεις μισθών.
Η εξίσωση με το …γνωστό αποτέλεσμα είναι το ένα «θολό» ζήτημα αναφορικά με τον κατώτατο μισθό. Υπάρχει όμως και άλλο ένα ακόμη σημαντικότερο. Τι θα γίνει με τις λεγόμενες τριετίες τις οποίες επίσης βάσει μνημονίου πρέπει να επανεξετάσουμε; Επιμελώς η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ. Όμως δεν εισπράττουν όλοι αυτό το ποσό. Υπάρχουν εργαζόμενοι με τρία χρόνια προϋπηρεσίας που εισπράττουν 10% περισσότερο, εργαζόμενοι με δύο τριετίες οι οποίοι έχουν 20% υψηλότερο μισθό και εργαζόμενοι με εννέα χρόνια και αποδοχές αυξημένες κατά 30%. Θα καταργηθούν οι τριετίες ή όχι;
Το τοπίο για τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης παραμένει θολό Ίσως μετά τη σημερινή συνάντηση Βρούτση-τρόικας να γίνουμε σοφότεροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.