Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κλιμακώνονται οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης


Κλιμακώνονται οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης
Με την κοινωνική πίεση και την ανεργία να κλιμακώνονται ολοένα και περισσότερο, οι Ευρωπαίοι βιώνουν τις εντονότερες οικονομικές δυσχέρειες. Και το χειρότερο: δεν βλέπουν φως στο τούνελ.
Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 είδε την Τρίτη (26/3) το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το EurAktiv.com, και μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι δυσμενείς συνέπειες των περικοπών στις δαπάνες και των φορολογικών αυξήσεων γίνονται βαθμηδόν πιο εμφανείς στην απασχόληση και το επίπεδο ζωής» σε ορισμένα κράτη-μέλη.
Η βίαια δημοσιονομική προσαρμογή επηρέασε την απασχόληση τόσο άμεσα (απασχόληση στο δημόσιο τομέα) όσο και έμμεσα (συνολική ζήτηση). Οι αλλαγές στα συστήματα φορολογίας και πρόνοιας, αλλά και το «ψαλίδι» στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων επέφεραν σημαντικές μειώσεις στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και ανάγκασαν τα ήδη χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά να ρίξουν επιπλέον τα επίπεδα ζωής τους.
Η αναφορά για το Q3 του 2012 υπογράμμιζε πως η ανεργία βρισκόταν σε υψηλό 20ετίας, με τον αριθμό των ανέργων να έχει σπάσει το όριο των 26 εκατομμυρίων!
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η ανεργία σημείωσε περαιτέρω άνοδο. 26,2 εκατομμύρια πολίτες της Ένωσης δεν έχουν δουλειά, δηλαδή 10,8% του ενεργού πληθυσμού. 11,9% ή 19 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωζώνης είναι επίσης άνεργοι, με την περιοχή του ενιαίου νομίσματος να ξεπερνά το κοινοτικό σύνολο των «27» στην αύξηση των ποσοστών αυτών. Ενώ στην ΕΕ η ανεργία κατά το τελευταίο έτος αυξήθηκε συνολικά 0,7%, στο 17μελές μπλοκ κατεγράφη αύξηση της ανεργίας 1,1%.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ τόνισε σχετικά πως «η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη χειροτερεύει συνεχώς και σε έναν αριθμό κρατών-μελών δεν είναι ορατή καμία απτή βελτίωση». Ωστόσο, ο κ. Άντορ απουσίασε από τη – σε χαμηλούς τόνους – παρουσίαση της έκθεσης και η δήλωσή του ήταν σε γραπτή μορφή. Ο εκπρόσωπός του Τζόναθαν Τοντ υπήρξε αποκαλυπτικός, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η ανάγνωση του 85 σελίδων εγγράφου «δεν υπήρξε εύκολη».
Πέραν των όσων ανέφερε ο κ. Άντορ, ο κ. Τοντ επεσήμανε το προφανές, ότι δηλαδή «το μεγαλύτερο πλήγμα συχνά το δέχονται οι φτωχότεροι», ενώ υπογράμμισε και το διηνεκές άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Βορρά και Νότου.
Το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασε 0,5% κατά το Q4 του 2012. Με άλλα λόγια, υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009. Μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών-μελών, ανάπτυξη παρατηρήθηκε σε Γερμανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.
Αυτή η κλιμακούμενη απόκλιση ερμηνεύεται από τις επίμονα αυξανόμενες κοινωνικές προκλήσεις. Δηλαδή, την ιστορικά υψηλή ανεργία και την απότομη πτώση στο επίπεδο ζωής πολλών νοικοκυριών και κυρίως των νέων ανθρώπων.
Οι αρνητικές διαπιστώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Το μερίδιο του πληθυσμού της Ένωσης που αναφέρει οικονομική δυσχέρεια στο νοικοκυριό του παραμένει πολύ παραπάνω από επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά την περασμένη δεκαετία. Συγκεκριμένα, η κρίση έχει πλήξει σχεδόν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά, την ώρα που μεγαλώνει διαρκώς και με σταθερούς ρυθμούς ο αριθμός των υπερχρεωμένων.
Κατά τον τελευταίο χρόνο, η οικονομική δυσχέρεια κατέγραψε έντονη αύξηση ειδικότερα στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπως αναφέρει η έρευνα.
Νεανική ανεργία
Η ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση άγγιξε επίσης νέα υψηλά, σημειώνοντας αύξηση 1,2% μέσα σε ένα χρόνο. Ποσοστό 23,6% των ενεργών νέων δεν είχαν δουλειά τον περασμένο Ιανουάριο, αριθμός που κινείται από 15% (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία) μέχρι και πάνω από το 55% στην Ελλάδα και την Ισπανία. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Τοντ, αναδεικνύουν το πόσο αναγκαίο είναι για τα κράτη-μέλη να θέσουν σε εφαρμογή το μέτρο της Νεανικής Εγγύησης με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Κοινωνικού Ταμείου.
Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των νέων που ούτε δουλειά έχουν, ούτε βρίσκονται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος – είτε μιλάμε για σχολική είτε για επαγγελματική εκπαίδευση. Παράλληλα, το εύρος της κρίσης αποτυπώνεται και στη διαρκή αύξηση των ανέργων ή ανενεργών πολιτών τρίτων χωρών που έχουν μεταναστεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η περίπτωση της Βουλγαρίας
Η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα, στην οποία η έκθεση της Επιτροπής έχει αφιερώσει ξεχωριστό κομμάτι, καθώς, όπως αναφέρεται, στη συγκεκριμένη χώρα παρατηρείται ο κατά πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με 393 ευρώ, η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο μέσο μηνιαίο μισθό μεταξύ των «27», ενώ το 22% του εργατικού δυναμικού της χώρας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 159 ευρώ. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς Βούλγαρους (44%) βίωσαν το 2011 σοβαρές στερήσεις υλικών αγαθών, ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Στο πλαίσιο αυτό, χρήζουν υπενθύμισης οι πρόσφατες και συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις σε αρκετές βουλγαρικές πόλεις με αφορμή τις δυσανάλογες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, οι οποίες οδήγησαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Επτά διαδηλωτές δεν δίστασαν να αυτοπυρποληθούν τον τελευταίο μήνα και τέσσερις εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.