Ο Α.Σαμαράς σχεδιάζει αλλαγές υπουργών μετά την επίσκεψη της τρόικας και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να αντέξει η κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο
Της Αλίκης Μάτση
Εν μέσω σωρείας προβλημάτων, με κορυφαίο τα ελλειμματικά έσοδα, η μοναδική λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα για τον τρικομματικό κυβερνητικό σχηματισμό είναι ο ανασχηματισμός του.
Η έλευση της τρόικας εντός του επόμενου δεκαημέρου -τα χαμηλότερα κλιμάκια που θα κάνουν τις εισηγήσεις στους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς έρχονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας- προβληματίζει το μέγαρο Μαξίμου, καθώς η δόση του Μαρτίου αλλά και οι επόμενες έως το τέλος του έτους μόνο διασφαλισμένες δεν είναι. Ο φόβος να επιβληθεί από τους εταίρους η ενεργοποίηση των ισοδυνάμων, όπως έχει προβλεφθεί στο Μνημόνιο 3, λόγω μη επίτευξης των στόχων, κυριαρχεί στους ημετέρους εταίρους, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά.
Εξ ου και ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε βουλευτές της Ν.Δ., σε δείπνο την περασμένη Τρίτη, πως αν ξεπεράσουμε τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο «θα απογειωθούμε». Επειδή όμως έως τον Ιούνιο ο χρόνος φαίνεται πολύ μακρύς και οι διαφωνίες μεταξύ κάποιων υπουργών που υποχρεώνονται να συγκατοικούν κάτω από την ίδια στέγη είναι πρόδηλες, ο ανασχηματισμός, που είναι και αποκλειστική του αρμοδιότητα, είναι για τον Αντ. Σαμαρά μια κάποια λύση. Οι επαφές του με το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησής του την περασμένη εβδομάδα βοήθησε στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας από τον πρωθυπουργό για το ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα ανασχηματιστούν.
Οι πληροφορίες θέλουν τον ανασχηματισμό να γίνεται μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως μετά την αποχώρηση της τρόικας, δηλαδή περί το τέλος Μαρτίου.
Ως τότε θα λυθεί και ο γρίφος αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα πιο ενεργό συμμετοχή κι αν ο Ευάγγ. Βενιζέλος θα αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποσυνδέει το συνέδριο του κόμματος από αποφάσεις σχετικές με τη συμμετοχή του κόμματος στην τρικομματική. Είναι όμως προφανές ότι οι όποιες αποφάσεις του θα συναρτηθούν και από τους συσχετισμούς στο Κίνημα που θα διαμορφωθούν μετά το συνέδριο.
Οι πληροφορίες από το περιβάλλον Κουβέλη φέρουν τη ΔΗΜΑΡ να μην επιθυμεί αλλαγές στη δική της συμμετοχή και πάντως τον πρόεδρο του κόμματος να μη θέλει θέση αντιπροεδρίας μαζί με τον Ευάγγ. Βενιζέλο.
Με αυτά τα δεδομένα, τα ονόματα που ακούγεται ότι θα παραμείνουν στους θώκους που ήδη κατέχουν είναι: της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή των κ. Στουρνάρα, Σταϊκούρα και Μαυραγάνη, παρότι οι αρμοδιότητες του τελευταίου φαίνεται να έχουν καταργηθεί. Οι κ. Χατζηδάκης, Μηταράκης, Σκορδάς και ο προσφάτως διορισθείς ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη, Κ. Βιρβιδάκης, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Δ. Αβραμόπουλος στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Π. Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Αμυνας. Ο Γ. Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας μαζί με τον υφυπουργό του Ν. Παναγιωτόπουλο. Ο Ε. Στυλιανίδης στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και η Ολγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, ο Σ. Κεδίκογλου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επισφαλείς ωστόσο είναι οι θέσεις, σύμφωνα με ανθρώπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, των κ. Λυκουρέντζου, Σαλμά και της κυρίας Σκοπούλη στο υπουργείο Υγείας, όπως και του δίδυμου Αθ. Τσαυτάρη και Μάξιμου Χαρακόπουλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ίδιο ακούγεται και για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη.
Ερωτηματικό είναι τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τους Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, που στηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ. Με τον πρώτο, λόγω και της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, φαίνεται ότι έχει εξευρεθεί ένα modus vivendi. Με το δεύτερο όμως υπάρχει θέμα, καθώς θεωρείται ότι ακολουθεί δική του πολιτική, με την οποία διαφωνούν αρκετοί εντός της Ν.Δ., αλλά όχι και ο Φ. Κουβέλης. Και ο κ. Σαμαράς δεν θα ρισκάρει σε καμία περίπτωση την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα.
Ονόματα που ακούγεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση είναι των Μ. Βορίδη και Κυρ. Μητσοτάκη. Μετά θα είναι ενδεχομένως πιο εύκολο για τον Γ. Στουρνάρα να ανακοινώσει τον νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, καθώς οι δύο τους ηγούνται της κίνησης των βουλευτών της Ν.Δ. κατά της υπερφορολόγησής τους.
a.matsi@efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.