Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Φωτογραφική διάταξη Χατζηδάκη υπέρ της S&B του Οδ. Κυριακόπουλου



Φωτογραφική διάταξη με την οποία ενισχύεται κεφαλαιακά η μεταλλευτική βιομηχανία της S&B για να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον (!), συμπεριλαμβάνει στον υπό ψήφιση επενδυτικό νόμο, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στο νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος» για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και έχει καθυστερήσει μήνες να ψηφιστεί λόγω απαιτήσεων που έχει εγείρει η Τρόικα, ο κ. Χατζηδάκης με άλλοθι (;) την ανάπτυξη παρέχει πολύτιμο στήριγμα στην βιομηχανία που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ρυπαντές του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μήλου με τη βούλα της δικαιοσύνης. 

Ό,τι δηλαδή αποτελεί υποχρέωση μιας επιχείρησης που εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μιας χώρας, να τηρεί τους νόμους και να προστατεύει το περιβάλλον, επανεπενδύοντας μέρος των κερδών για την αποκατάστασή του σε περιπτώσεις υποβάθμισης, ο νέος νόμος το διαγράφει. 

Η υποχρέωση αυτή μετατοπίζεται πλέον ολοφάνερα στην πολιτεία(!), η οποία καλείται να διαθέσει στους ιδιώτες τους αναγκαίους πόρους για να πράξουν το αυτονόητο δηλαδή να προστατεύσουν το περιβάλλον. Στερώντας με τον τρόπο αυτό πολύτιμους πόρους από άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που σε αυτή τη συγκυρία, έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, η ελληνική οικονομία. 

Με βάση την επίμαχη διάταξη «επιδοτούνται μεταλλευτικές επιχειρήσεις, στις οποίες ενισχύονται δαπάνες επενδύσεων για προστασία του περιβάλλοντος, περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας και για ανακύκλωση του ύδατος».

Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το όψιμο ενδιαφέρον του υπουργού Ανάπτυξης για το περιβάλλον, κλείνουν το μάτι προς την πλευρά του στενού του συνεργάτη στους αυτοκινητοδρόμους του κ. Ευθύμιου Βιδάλη που διατέλεσε επί σειρά ετών το δεξί χέρι του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου στην S&B. 

Η αβάντα πάντως του κ. Χατζηδάκη έρχεται στη στιγμή που στο χρηματιστήριο η διεθνοποιημένη βιομηχανία μεθοδεύει τη συγχώνευση με άλλη μη εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να συγκεντρώσει το 90% των μετοχών και να τις διαγράψει από το χρηματιστήριο. 
Ο σχετικός νόμος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που απαγορεύει την συγχώνευση με μη εισηγμένες εταιρείες δεν έχει ως τώρα ψηφιστεί παρόλο που έχει κατατεθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 


http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=253547

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.