ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
- Το Κατάρ δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς
- Δεν προέκυψε κάτι χειροπιαστό στις χθεσινές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό
- Η Ελλάδα έβαλε στο τραπέζι ενεργειακά, τουριστικά και real estate
Το μήνυμα ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας των δύο χωρών για τα επενδυτικά προγράμματα φρόντισε να στείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός:
«Παρουσιάσαμε μια νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας. Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς [1].
Πηγές από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η επίσκεψη στο Κατάρ έγινε στη σκιά του ναυαγίου για τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε Ελληνικό και Αστακό που ενδιέφεραν το Eμιράτο.
Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις με το αραβικό εμιράτο θα συνεχιστούν στη βάση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Κοινός κουμπαράς ύψους 2 δισ.
Η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ συνοδεύτηκε από μια καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Κατάρ οδηγός γι'αυτή τη συμφωνία θα είναι το κοινό ταμείο που δημιούργησε το εμιράτο με την Ιταλία τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη στη Ντόχα του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι [2].
Η νέα συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία συζητήθηκε χθες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα από τα συναρμόδια υπουργεία των δύο χωρών και αν προχωρήσει η συμφωνία με τους Ιταλούς, τότε κάθε πλευρά θα ενισχύσει το κοινό ταμείο με 1 δισ. ευρώ.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν ο ελληνο-καταριανός κουμπαράς να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ ενώ ανέφεραν ότι το Κατάρ ενδιαφέρεται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στα αγροτικά προϊόντα.
Δυστοκία για επενδύσεις παραδέχτηκε ο Εμίρης
Η δυστοκία για τη μεγάλη επενδυτική συμφωνία οφείλεται στην πρακτική του Κατάρ να προχωρεί σε απευθείας συμφωνίες και να μη συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Εμίρης του Κατάρ.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξήγησε ότι τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων στις χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να υλοποιηθούν έξω από το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και ζήτησε από την κυβέρνηση του Κατάρ να εξετάσει λεπτομερώς τον φάκελο των αποκρατικοποιήσεων πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις της.
«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι. Εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιό δίκαιες και πιό αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας» δήλωσε ο Εμίρης του Κατάρ.
Ποιές επενδύσεις πρότεινε ο Πρωθυπουργός
Επενδυτικές προτάσεις σε ενεργειακά, του ριστικά και μεγάλης κλίμακας έργα real estate κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών με την καταριανή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα απευθύνει πρόσκληση προς το Εμιράτο για να συμμετάσχει σε εταιρεία δημιουργίας μεγάλου πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος είναι αφού το αέριο αυτό υγροποιηθεί να προωθηθεί στη βουλγαρική αγορά μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB που βρίσκεται στα σκαριά.
Είναι άγνωστο αν η καταριανή πλευρά θα κάνει δεκτή την ελληνική πρόταση αφού παρόμοια σχέδιο προωθεί και η Τουρκία για πολύ μεγάλο σχέδιο στα παράλια του Αιγαίου. Το αν η Ελλάδα θα έρθει δεύτερη σε αυτή την κούρσα με την Τουρκία μένει να φανεί.
Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά θα ήθελε να συμμετάσχει το Κατάρ και στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την πώληση του ομίλου ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Κατάρ δείχνει ενδιαφέρον για τον Αστέρα Βουλιαγμένης παρότι θα προτιμούσε κάποιου είδους απευθείας διακρατική συμφωνία και σε αυτή την περίπτωση. Οσον αφορά το Ελληνικό από το οποίο το Κατάρ αποχώρησε προ εβδομάδων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Εμιράτο δεν δείχνει πρόθεση να επιστρέψει.
http://www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.