Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Όταν ξεχνούν την ανεργία


Η παρουσίαση των βασικών στοιχείων της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, από αξιωματούχο της Ε.Ε. και στέλεχος της τρόικας, είχε πολλά κενά, αλλά ένα από αυτά έβγαζε «μάτι».
Τελείωσε την παρουσίαση με τις παρατηρήσεις και τις αναφορές, σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όπως τις κατέγραψε η τρόικα, αλλά ξέχασε την ανεργία.
Δεν μας είπατε τίποτα για την ανεργία του επισήμανε δημοσιογράφος. «Δεν είχα το χρόνο για να ασχοληθώ (στην παρουσίαση) και με την ανεργία», είπε, θεωρώντας, προφανώς, σημαντικότερα τα άλλα ζητήματα που είναι σημαντικά, αλλά και η ανεργία όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα αποτελεί πρώτιστο κίνδυνο και για το ίδιο το πρόγραμμα.
Δεν μπορεί να «ξεχαστεί» ένα ποσοστό ανεργίας σε τριμηνιαία βάση 25% και σε μηνιαία 26%. Είναι αδύνατο να αγνοηθεί η ανεργία των νέων που ξεπερνά το 56%, όπως και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων που υπερβαίνουν τις 770.000, καθώς και το ότι οι άνεργοι και ο μη ενεργός πληθυσμός, υπερβαίνουν κατά 1.000.000 τον αριθμό των εργαζομένων.
Ενδεχομένως μια αναφορά στην ανεργία θα χαλούσε την παρουσίαση, γιατί ο στόχος της ήταν να προβληθεί προς τους Ευρωπαίους πολίτες, πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, παρά τις δυσκολίες, έχει γίνει πρόοδος και πως το πρόγραμμα (που έφτιαξαν οι ίδιοι) αποδίδει ή θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα.
Ενα πρόγραμμα που πάει καλά, αλλά έσπειρε ανεργία στο 25% του πληθυσμού, μάλλον δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό. Αναφέρθηκε και στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά υποστήριξε πως δεν φταίει το πρόγραμμα και η προσήλωσή του στη δημοσιονομική προσαρμογή. «Αν δεν λαμβάνονταν και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, η ύφεση θα ήταν βαθύτερη» είπε. Πάλι καλά δηλαδή.
Ενα άλλο στοιχείο που δείχνει πως οι ελεγκτές απέχουν από την πραγματικότητα, είναι η «έκπληξη» του αξιωματούχου της Ε.Ε. για την έκταση των πολιτικών και των κοινωνικών αντιδράσεων στο πρόγραμμα και στα μέτρα που επιβάλλει από το Μάιο του 2010. Είπε πως το Μάιο του 2010 δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τις αντιδράσεις, ούτε τις πολιτικές εξελίξεις, όπως την απόπειρα του δημοψηφίσματος από τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου και τις δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που επιβάρυναν το κλίμα.
Υπάρχουν πολίτες και επιχειρηματίες σε κάποια άλλη χώρα, που θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα τόσα μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ χωρίς να βλέπουν, ακόμη, ούτε αχτίδα φωτός; Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, για εμάς, οι άνθρωποι που καθορίζουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας έως την τελευταία της λεπτομέρεια, να αγνοούν τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και τις συνέπειες της πολιτικής τους. Εξάλλου το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως θα ακολουθηθεί η πεπατημένη. Αν αποτύχει το πρόγραμμα, θα ληφθούν και άλλα μέτρα.
Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.