Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στην τελευταία τρύπα της ευρωζώνης η Ελλάδα


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

Η Ελλάδα σπάει όλα τα ρεκόρ φτώχειας στην ευρωζώνη. Κατέχει όχι μόνο το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας, αλλά και την πρώτη θέση σε πολίτες που στερούνται στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα αυτά βασίζονται σε στοιχεία του 2011 και πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί έκτοτε στον τομέα της απασχόλησης και των εισοδημάτων με τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, το χάσμα έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων εταίρων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat και αφορούν το 2011, το 31% του ελληνικού πληθυσμού (3,4 εκατ. άτομα) ζει στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού (2010: 27,7%). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 24,2%.

Τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη των «17» κατέχει η Ισπανία (27%) και την τρίτη η Πορτογαλία (24,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά γενικά στην Ε.Ε. βρίσκονται στη Βουλγαρία (49,1%), τη Ρουμανία (40,3%), τη Λετονία (40,1%) και τη Λιθουανία (33,4%). Τα χαμηλότερα στη Σουηδία (16,1%), την Ολλανδία (15,7%) και την Τσεχία (15,3%).

Οι πολίτες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού χωρίζονται σε κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα άτομα που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ακόμη και με τη χορήγηση κοινωνικών παροχών, δηλαδή έχουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Στην κατηγορία αυτή η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη με ποσοστό 21,4% (Ευρώπη «27»: 16,9%). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία (21,8%) και στην τρίτη η Πορτογαλία (18%). Τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη των «27» έχουν η Βουλγαρία (22,3%) και η Ρουμανία (22,2%) και τα χαμηλότερα η Τσεχία (9,8%) και η Ολλανδία (11%).

Πρώτη έρχεται η χώρα μας στην ευρωζώνη και σε ποσοστό ατόμων που στερούνται στοιχειώδη μέσα διαβίωσης. Το 15,2% των Ελλήνων πολιτών, λοιπόν, αντιμετωπίζει δυσκολίες για την πληρωμή του ενοικίου, των βασικών λογαριασμών, στερείται ικανοποιητική θέρμανση, δεν έχει πλυντήριο, δεν τρώει κρέας ή ψάρι κάθε δύο ημέρες, δεν μπορεί να αναχωρήσει για διακοπές και δεν διαθέτει αυτοκίνητο.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 8,8%. Στη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος (10,7%). Το χαμηλότερο ποσοστό έχει το Λουξεμβούργο (1,2%). Στην Ευρώπη των «27», το υψηλότερο ποσοστό έχει η Βουλγαρία (43,6%), ακολουθούμενη από τη Λετονία (30,9%)…

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.