Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πυρετός στο παρασκήνιο για την καθοριστική ψηφοφορία



Της Μαρίνας Μάνη 
Φωτιές έχει ανάψει στο πολιτικό σκηνικό η ψηφοφορία της Τετάρτης για τα μέτρα, ενώ η μάχη του παρασκηνίου θα συνεχίζεται μέχρι την ώρα που θα κατατεθεί το σχετικό πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου στη Βουλή – δηλαδή, σήμερα.

Μέχρι αργά τη νύχτα δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι στα δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Ο Φώτης Κουβέλης εμμένει στην άρνησή του να ψηφίσει τα εργασιακά και δεν έδειξε να υποχωρεί ούτε μετά την 40λεπτη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά χθες το βράδυ στο Μαξίμου.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η επισήμανση του κ. Κουβέλη πως δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση παρά την αρνητική ψήφο στο τρίτο μνημόνιο –"αναγκαστικά, αφού θα έλθουν όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο", κατά τους επιτελείς του.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Κουβέλης επιχειρεί είτε να... εκδιωχθεί από την κυβέρνηση συνεργασίας, είτε να προετοιμάσει το έδαφος για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα εξακολουθήσει να της δίνει ακόμη κι αν η ΔΗΜΑΡ βρεθεί εκτός.

Ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους προς τη ΔΗΜΑΡ, απευθύνοντας έκκληση στους κυβερνητικούς εταίρους να ψηφίσουν τα μέτρα διότι, όπως είπε, "τα ποσά των δόσεων είναι πολύ περισσότερα" από τις περικοπές λόγω των νέων μέτρων.

Μ΄ αυτή την άποψη συντάχθηκε, πλήρως, ο Ευ. Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει "ναι" στο πακέτο.

Παρασκήνιο προς δύο κατευθύνσεις
Αυτά επισήμως. Στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες σε δύο κατευθύνσεις.

- Η πρώτη αφορά σε κάποιες οριακές βελτιώσεις στα εργασιακά ώστε να διευκολυνθεί μία αλλαγή στάσης του κ. Κουβέλη. Κατά τις πληροφορίες, οι βελτιώσεις αυτές αφορούν στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων αλλά μόνο σε θεσμικά ζητήματα (πχ ωράριο) και όχι οικονομικά (πχ επιδόματα). Από τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα χθες το απόγευμα, πάντως, δεν βγήκε "φως".

- Η δεύτερη αφορά σε διαφοροποιήσεις από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, με τις εκτιμήσεις να επιμένουν ότι "θα μπορούσαν να βρεθούν 2-3 θετικές ψήφοι". Σε μία τέτοια εξέλιξη βοηθά και η επιλογή του κ. Κουβέλη να μη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Για παράδειγμα, ανοικτός στο "ναι" εμφανίσθηκε χθες το μεσημέρι  ο Βασίλης Οικονόμου (σ.σ. είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ επειδή καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και μετακινήθηκε στη ΔΗΜΑΡ), ωστόσο το βράδυ διευκρίνισε πως θα τηρήσει την απόφαση του κ. Κουβέλη.

Αντίστοιχα, στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν... ή δύο ή τέσσερις διαρροές δικών τους βουλευτών. Ο Μίμης Ανδρουλάκης πάντως, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, διευκρίνισε –επίσης– χθες ότι αυτό θα το πράξει καταψηφίζοντας το σχετικό άρθρο του Προϋπολογισμού (την Κυριακή) ενώ θα υπερψηφίσει το πακέτο (την Τετάρτη).

Στη ΝΔ, όπως φάνηκε κι από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της, δεν έδειξε αντάρτικες διαθέσεις κανένας βουλευτής –ακόμη κι ο "επίφοβος", για ορισμένους, Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι θα ψηφίσει θετικά.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.