Η ιδέα είχε... πέσει από την τρόικα - με τις αντίστοιχες πιέσεις- εδώ και πολλούς μήνες. Έστω και αν το υπουργείο Οικονομικών το διέψευσε και "επίσημα" τον Αύγουστο. Η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακόμη και σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας είναι προ των πυλών.
Ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης αρνούνται την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και προσανατολίζονται στην ύπαρξη μιας λύσης η οποία θα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ρύθμισης δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Η απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων εφαρμόζεται από το 2008 - μια από τις ελάχιστες καλές αποφάσεις της εποχής Αλογοσκούφη-και πλέον έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες ακίνητα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από δάνεια που έχουν προ πολλού "κοκκινήσει".
Αυτό που υποστηρίζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ανάγκη να βρεθεί μια φόρμουλα για να αποσυμπιεσθεί σταδιακά το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών από ακίνητα που βαραίνονται από χρέη τα οποία δεν θα αποπληρωθούν ποτέ και χάνουν χρόνο με το χρόνο την αξία τους. Κάτι που έχουν ζητήσει οι τράπεζες, αλλά με την... διευκόλυνση να μην βγουν όλα μαζί στο σφυρί.
Από το ΥΠΑΝ πάντως, απορρίπτουν την 100% άρση της απαγόρευσης και ρίχνουν το "μπαλάκι" στις τράπεζες, τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για διαρροές αναφορικά με τις συζητήσεις για την υπό κατάρτιση νομοθετική παρέμβαση που θα αφορά στην ρύθμιση των δανείων για τους υπερχρεωμένους. Βέβαια, η τρόικα δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα, αφού υιοθετώντας "γερμανική γραμμή" υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να βάλλονται οι συνεπείς και να επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές.
Τι θα κερδίσει η αγορά από την διάθεση εκατοντάδων χιλιάδων μεταχειρισμένων ακινήτων μέσω πλειστηριασμών; Σπίτια αντί πινακίου φακής, "φιλέτα" για όλους όσοι αυτή την περίοδο έχουν τα κεφάλαια και ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτού του είδους το real estate. Οι δε, τράπεζες θα εισπράξουν έστω και το ελάχιστο για δάνεια που δεν θα αποπληρωθούν ποτέ και για τα οποία έχουν ήδη εγγράψει επισφάλειες ή ακόμη ακόμη έκαναν και διαγραφές.
Σε κάθε περίπτωση το "παζάρι" μεταξύ των εμπλεκομένων συνεχίζεται, καθώς η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και πλέον θα πρέπει να καταρτιστεί το κείμενο των παρεμβάσεων-αλλαγών για τα υπερχρεωμένα.
Τι ισχύει σήμερα
Ο ισχύον νόμος απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012. Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει να μειωθεί το ποσό αυτό σταδιακά.
Επίσης, από την μέγγενη του πλειστηριασμού γλιτώνουν και όσοι προσφεύγουν στον νόµο 3869/2010 για τη δικαστική ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Με βάση το «νόμο Κατσέλη» δεν εκποιείται πρώτη κατοικία εφόσον ρυθμιστεί ποσό μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της. Το 2011, για τις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται η απαγόρευση, βγήκαν στο σφυρί με δικαστικές αποφάσεις πάνω από 44.000 ακίνητα αξίας 4,5-5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως, για εμπορικά ακίνητα, αλλά και κατοικίες που δεν ήταν η μοναδική στέγη του ιδιοκτήτη και η εμπορική αξία τους υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.